Russetid uten overgrep

Liv-Tone Ruud fra Jenteforsvaret gjesteblogger:

Denne måneden er preget av røde, svarte, blå og grønne russebukser. En markering av avslutningen på mange års skolegang, fest og moro. En tid de aller fleste husker som skolens høydepunkt, en artig tid der man skal feire og ha det gøy før man går hver til sitt videre i livet.

Et kjapt søk på google eller en titt i avisene avslører at dette er en utsatt tid for jenter. Allerede i april kunne NRK melde om den første voldtekten på et russetreff i Skien. I Trondheim ble ei 14 år gammel jente voldatt på en russefest natt til 1. mai, og Dagbladet meldte 10. mai om en russejente i Asker som slapp unna med skrekken da hun kom seg unna et overgrep ved å rope, skrike og løpe.

At jenter blir voldtatt, utsatt for overgrep eller seksuell trakassering er ingen nyhet. Ulike undersøkelser viser at over halvparten av alle jenter blir utsatt for en eller annen form for uønsket oppmerksomhet knyttet til kjønn, kropp og seksualitet. Likestillings- og diskrimineringsombudet melder om at mellom  8000 og 16 000 personer i Norge opplever voldtekt eller voldtektsforsøk hvert år. Partnerdrap (først og fremst drap av kvinner) utgjorde om lag en fjerdedel av alle drap i Norge i perioden 2000-2009, viser en studie fra UiO.

Russetida er en tid med spesielle utfordringer. I det russebuksa er på blir det ofte vanskeligere å sette grenser for seg sjøl. Mange russekrav går ut på å ligge med, kline med eller kle av seg. Gjerne kombinert med alkohol. Mange opplever å presse egne grenser, og lar sine egen grenser blir tråkka over. Det er gøy, helt til det går for langt.

Jenteforsvaret har i vår holdt feministisk selvforsvarskurs for russejenter i Asker, på Sogn i Oslo og i Mysen. Kurset gir jenter mulighet til å forsvare seg, lærer jenter å bruke stemmen, og forteller jenter at deres grenser er kan forsvares. At det er lov til å si ja, og nei. Og at nei betyr nei. Vi fikk høre historier om jenter som ble holdt fast og utsatt for seksuell trakassering, og sperret inne i biler sammen med flere gutter. Jentene som fortalte disse historiene gikk ut av kurset med hodet litt høyere, og med en bevissthet om at de er verdt å forsvare. Flesteparten av jentene lærte å forsvare seg seg for første gang i livet sitt. Jentene lærer om holdning, blikk og stemmebruk, og får tenkt gjennom hvordan de kan reagere når de blir utsatt for seksuell trakassering eller overgrep. Jentene fortalte at de følte seg mye tryggere i etterkant. Jenteforsvaret ønsker at feministisk selvforsvarskurs skal være obligatorisk for alle russejenter.

Det aller viktigste vi lærer bort på kursene er at det aldri er offeret sin feil i en overgrepssituasjon. Uavhengig av hva hun har på seg eller hvor mye hun har drukket. Uavhengig om kjæresten har slått tidligere eller ikke. Fordi holdninger som legger skylda og skamfølelsen på offeret er med på å gjøre overgrep mindre alvorlig.

En ny undersøkelse fra Universitetet i Linköping viser at hver tiende jente har hatt sex mot sin vilje. Det er på tide at samfunnet tar dette på alvor. På våre kurs for russejenter i vår har vi fått erfaring med hvor viktig våre kurs er for å bevistgjøre jenter om egne grenser. Slik at alle uansett kjønn og farge på russebuksene får en trygg feiring.

 

Liv-Tone Ruud er leder av Jenteforsvaret. Jenteforsvaret er en nyoppstarta organisasjon som holder kurs i feministisk selvforsvar for jenter. Organisasjonen arbeider mot vold mot kvinner og seksuell trakassering, og ønsker å gjøre feministisk selvforsvar obligatorisk for alle jenter i den videregående skolen.

Bilde 1: Ballespark av Jenteforsvaret (som har gitt lov til å bruke biletet).

Bilde 2: Russetoget, Lillestrøm, 17. mai av Dmitry Valberg (CC BY-NC-ND 2.0).

Bilde 3: Nerde-russ av aktivioslo (CC BY-NC-ND 2.0).

 

Om forfatteren

Gjesteblogger

Gjesteblogger

Hvis du vil være gjesteblogger for Maddam, send en mail til hei@maddam.no. Få med hva du vil skrive om og tre linjer om deg selv.

Visit Website

Comments are closed.