Menn av 22.juli

Det er når katastrofen inntreffer at landet blir satt på prøve. Og katastrofen rammet oss ifjor sommer. Sekundene, timene og dagene da landet var i sjokk. Hendelsene den 22.juli og unntakstilstanden som fulgte etter husker alle.

Det var ikke tid eller rom til å vurdere hvem som skulle ta ansvar, hvem som skulle stå foran kameraene, hvem som skulle uttale seg som eksperter, hvem som skulle forklare, forsvare, eller forsone. Og hvem som skulle stå frem og samle landet. Vi hadde helt andre ting å tenke på.

Jeg husker at det var mye menn. Til å begynne med var det bare menn. Pressetalsmenn i politiet. TV2-reportere. Eksperter. Bombeeksperter. Terroreksperter. Innsatsledere. Statsminster Jens Stoltenberg, ordfører Fabian Stang, kong Harald og nyhetskommentatorer som Knut Magnus Berge. Forsvarere.  Heltene i brann- og redningsetaten, polititi og ambulansetjenesten. Et hederlig unntak var PST-sjef Janne Kristiansen.

Problemet er ikke at menn gjorde jobben sin. Problemet er at det er et kjønn som overlegent tar mer plass og har mer makt enn det andre. Rollene som peker seg ut som viktige, avgjørende, og samlende for et samfunn er stort sett betjent av menn. Og det er langt fra tilfeldig.

Norge har aldri hatt en regjerende dronning. Bare en gang har vi hatt en kvinnelig statsminister, og bare en gang har det vært en kvinnelig ordfører i Oslo. 22.juli ifjor var bare en av ungdomspartilederne jenter. Det er menn som i aller størst grad har avgjørende posisjoner i samfunnet vårt.

Det handler om hva slags samfunn vi allerede har, og hva slags samfunn vi skal skape i framtida. Jenter må ta mer plass og tilbys de samme mulighetene som det gutta har idag. En positiv ting å si om tida i etterkant er å se hvor mange kvinner som har ansvar for rettsaken, som aktor, forsvarer eller dommer. Det viser at en annen maktfordeling mellom kjønna er mulig. Et lite stykke inn i framtida.

Anna Lund Bjørnsen er har bakgrunn fra Sosialistisk Ungdom og er nestleder i Fellesutvalget for Palestina. I tillegg er hun instruktør i feministisk selvforsvar og holder kurs i regi av Jenteforsvaret.

 

 

Bilde 1: Roser på Rådhusplassen av Aktivioslo (CC BY-NC-ND 2.0).

Bilde 2: Anna Lund Bjørnsen av Sosialistisk Ungdom (CC BY-ND 2.0).

Om forfatteren

Gjesteblogger

Gjesteblogger

Hvis du vil være gjesteblogger for Maddam, send en mail til hei@maddam.no. Få med hva du vil skrive om og tre linjer om deg selv.

Visit Website

Comments are closed.