Reklame for dårlig selvtillit

Kjerstin Sundal er dagens gjesteblogger. Hun er 14 år, går på Flatåsen ungdomsskole og er feminist.

Med en gang vi blir født får vi tildelt roller. Dersom du er gutt vil du bli pakket inn i et blått teppe, og dersom du er jente blir du pakket inn i et rosa teppe. Jenter blir oppdratt til å være stille og beskjedne, de skal leke med dukker, og de skal se bra ut. Gutter skal leke med biler, være høylytt og spille fotball. Er det slik vi vil at samfunnet skal være?

Over alt hvor vi er kan vi se reklameplakater med perfekte jenter. Bilder som får andre jenter til å være misfornøyde med seg selv. Disse bildene er retusjerte, og gir et feil bilde av hvordan modellene egentlig ser ut. Disse bildene gjør også noe med holdninger hos gutter, og mange forventer at det er slik alle jenter skal se ut. Negative holdninger til egen kropp og dårlig selvtillit er det som oftest fører til spiseforstyrrelser, som er den tredje største dødsårsaken blant ungdom i tenåringsalderen i Europa.

For å få slutt på dette må det holdningsendringer til. Ingen er perfekte, heller ikke jentene på reklameplakatene. Vi må slutte å gjøre jenter til objekter, og begynne å behandle dem som vanlige mennesker. For det er det vi er, uansett hvordan vi ser ut.

Dette innlegget var også på trykk i Adressa onsdag 18. april.

Bilde: Curiosity killed the cat av Luciano Joaquim (CC BY-NC-SA 2.0).

Om forfatteren

Gjesteblogger

Gjesteblogger

Hvis du vil være gjesteblogger for Maddam, send en mail til hei@maddam.no. Få med hva du vil skrive om og tre linjer om deg selv.

Visit Website

One Comment

  1. Jeg har i dag skrevet ett innlegg om det å sammenligne oss selv med alle andre. Hvorfor har vi behov for å prøve å være noen andre? Hvorfor skulle vi ønske vi var sånn og sånn? Hvorfor er vi ikke bra nok som vi er?

    Jeg tror det handler om så mye mer enn reklame og påvirkning av det andre mener er peneste eller best. Jeg tror det er en endring i oss som må til. Vi sammenligner barna våre fra dag en. Måler de ut i fra hva de andre babyene kan. Det er ikke rart vi fortsetter å måle vår egen verdi ut i fra hva andre gjør og er.

    I stedenfor å bruke tid på å ta media, reklamebransjen osv, bør vi bruke tid på våre egne holdninger og akseptere at så lenge vi gjør det vi kan for at vi skal være bra så er det bra nok!

    http://anehagen.com/2012/05/01/du-er-deg-ikke-sammenlign-deg-med-andre/