Tørrsex og avholdenhet

Tørrsex og avholdenhet er to begreper du kan, og sannsynligvis vil møte som jente i Zambia. Ved første øyekast kan de for oss virke som de ikke er direkte motsetninger. Det er de. Avholdenhet er greit, det forstår vi alle hva betyr, og begrenser smittefaren for HIV og AIDS ganske dramatisk. Tørrsex betyr at jentene skal være helt tørre i det de har samleie. Det fører til sår og kutt, noe som øker smittefaren.

I vestprovinsen i Zambia er 16% av befolkningen smittet med HIV eller har AIDS. Jeg kom nettopp hjem derifra etter og hatt lærepraksis på en katolsk pikeskole i Mongu, Zambia. Jentene på skolen møter beskjeden “AIDS is real, virgin power” hver dag på skoleveggen. Utenfor skoleveggen møter de en verden som forteller dem av tørrsex er bedre for mannen, og kvinners oppgave er å tilfredsstille mannen.

Zambian AIDS has a woman’s face and a man’s hands.

HIV/AIDS er et stort problem for alle, men det er størst for kvinner. Flere kvinner enn menn blir smittet av HIV og flere kvinner enn menn får AIDS. Det er også kvinnene som tar ansvar når noen i familien blir smittet og syke. Et av programmene som finnes for å hindre spredning av HIV, er et som retter seg mot gravide kvinner. De tester kvinner og hindrer smittede gravide fra å smitte barnet de bærer på. Men dette kunne vært enda mer suksessfullt hvis flere menn hadde godtatt eller akseptert at deres gravide koner hadde testet seg for HIV.  Det er like mange historier om kvinner som blir banka opp eller kastet ut av huset av mennene sine fordi de ønsket en test, som det er historier om kvinner som tester seg uten å informere ektemannen. Mennene hindrer kvinnene i å hindre videre HIV-smitte. Det finnes flere slike testeprogrammer og de hadde vært mer effektive hvis mennene hadde latt «deres» kvinne teste seg.

Dr. Manasseh Phiri er en av de som mener at det er kvinner som blir hardest rammet, og at det er mennene som sitter med makten til å gjøre noe med problemet.

“Men hold the solution in their hands! We the men have more multiple concurrent sexual partners than women. We hold the power in the dynamics of sexual and emotional relationship. We decide with who, with how many, when, how, how often and where to have sex.”

Det er lett å se hvor makten i et forhold mellom menn og kvinner ligger her. Dette er ikke hvordan Dr. Manasseh Phiri skisserer et ideelt forhold mellom kjønnene, men realiteten i dag. Hans løsning ligger i at menn må ta det ansvaret, og jobbe for at problemet skal minke, og ikke øke. Det betyr også å bruke kondom:

“We the men do not use male condoms as correctly and consistently as we should, if at all. We are also the ones who will use violence against our women partners when they dare suggest that we should use condoms”.

Dobbelmoral og dobbeltstraffet

Det er ikke lett å være tenåringsjente noen plass i verden, heller ikke ikke i en verden som har så ulike forventninger til jenter. Skolen forventer at du er snill pike og venter med sex til du er gift. Samtidig møter de en kultur utenfor skolen der kvinner er til for å tilfredsstille mannen. Jentene blir ikke bare fortalt dette: Nei, de må gå på kurs for å lære hvordan de skal utføre denne oppgaven. I en til to måneder skal jentene fra en alder av 13 år lære av andre kvinner hvordan mennene kan tilfredsstilles gjennom husarbeid og sex. Det er helt klart viktig å lære å bli flink i senga, hvis du ikke er det kommer mannen din bare til å finne seg nye kjærester på fritiden. Det er vanskelig å bruke avholdenhet som er strategi for å hindre HIV-smitte i en kultur som sender jenter på “hvordan tilfredsstille mannen”-kurs.

Det er en urettferdig verden. Det er en verden der kvinner lærer at sex er noe mannen skal nyte, og tørrsex blir et begrep. Det er en verden der ektemannene har flere seksualpartnere og øker smittefaren for sin egen kone. Det er en verden der jenter blir lært at avholdenhet er det eneste riktige, men likevel blir sendt på kurs for å lære hvordan hun skal tilfredstille mannen. Det er en verden der kvinner blir hardt rammet av en sykdom, og makten til å gjøre noe med det ligger hos mannen.

Jeg håper menn tar det ansvaret, og jeg håper kvinnene i Zambia snart tar fra menn den makta og får frihet til å gjøre noe med det selv.

 

Hvis du vil se et litt mindre dystert bilde av oppholdet kan du kikke her.

Bilde: Red Ribbon (CC BY-NC 2.0)

Om forfatteren

Åshild

Jeg er 28 år og er lærer. Jeg bruker resten av tiden min på politikk, tacospising, blogger med bilder av antrekk og trimming på treningssenter.

Visit Website

Comments are closed.