It’s complicated

Denne uken la SSB frem tall som viser at en fjerdedel av Norges befolkning vil være innvandrere i 2040. I Oslo vil de si nærmere 40 prosent av befolkningen. Alarm, alarm.

Som forventet tar Frp det som en gavepakke. De har over lengre tid spådd at muslimene vil ta over Norge. Og nå kan Siv Jensen lene seg på Statistisk sentralbyrå.

Personlig er jeg verken urolig eller sjokkert over tallene, men nå er jeg jo også del av denne statistikken. Innvandrere er lik de som selv har innvandret til Norge (noe jeg helt ufrivillig gjorde i en alder av tre år) og de som er født i Norge med foreldre som selv har innvandret (altså mine barn, dersom jeg formerer meg med en annen innvandrer).

Men nå er det ikke jeg som er problemet. For jeg er jo integrert. Jeg er faktisk så godt integrert at mine venner, bekjente og kollegaer kan spøke med at jeg er «utlending». For jeg «er jo ikke det», «ikke på ordentlig».

Er det fordi jeg gjør det bra, fordi jeg tilfeldigvis er den bleikeste i familien, eller fordi jeg ikke snakker kebab-norsk?

De jeg har vokst opp med, gått i klasse med, og som er født i Norge, de er derimot «ekte innvandrere» (også kjent som «utlendinger» eller «minoriteter»). Nå er de også fra land som Pakistan og Somalia.

Min bestevenninne på barneskolen er en av disse (les: foreldre fra Pakistan). Hun gjorde det riktignok bedre enn sine norske medelever (noe «minoritetsjenter» flest gjør). Hun ble riktignok norsklærer. Men hun er også (er det lov til å si det?) litt brun.

Når min mor, som etter 23 år i Norge fortsatt snakker gebrokkent norsk og ikke hører forskjell på æ, ø og å, hører kollegaer slenge halvrasistiske kommentarer om «utlendinger», påpeker hun høflig at også hun tross alt er innvandrer. Da får hun svar som: «ja, men det gjelder ikke deg», «du er jo ikke en av dem» og «det er noe annet med deg».

Jeg har ofte lurt på om mine oldeforeldre fikk samme kommentarer når de innvandret til Brasil. Nå har jeg ikke anledning til å spørre dem, men jeg håper at også de sleit litt med dette. Kanskje må halve befolkningen, også her, være innvandrere før vi blir kvitt alle disse forenklede merkelappene. Jeg sier bare: It’s complicated.

Bilder: 

1960s Advertising – Poster – Black & White Whiskey (Italy)ChowKaiDeng | Some rights reserved

 

Om forfatteren

Olivia

Olivia

Jeg er født i Rio og vokst opp på Lambertseter i Oslo. Studerer barnevern på HiOA. Aktiv i Oslo SV der jeg er vara til stortinget og fylkesstyremedlem, og i FO-studentene der jeg representerer barnevern i arbeidsutvalget. Jeg er ikke født feminist, men frelst i ung alder.

Visit Website

11 Comments

 1. Bra skrevet. Sjekk også ut “I 2030 er alle nordmenn”. http://blogg.tv2.no/kadafi/2012/03/15/100-prosent-nordmenn-2040/

  Og lykke til med feiringen i kveld!

 2. Vibeke 16/03/2012

  Herlig, Olivia!

 3. Richards 16/03/2012

  Jeg kan med rimelig sikkerhet si det er fordi du ikke snakker kebab norsk. Jeg tror du vil oppleve at de fleste baserer tittelen “innvandrer” i den negative forstand mer på en persons oppførsel en noe annet.

  Når det gjelder resten så er det vel ingen med begge hendene på rattet som ser bare positive aspekter med en si 60% innvandrer befolkning i oslo, ja jeg antar SSB tar feil, dette baserer jeg på at de aldri har regnet rett innenfor rimlighetens grense.

  Det jeg leser nedover er vel en slags moral retorikk om hvordan nordmenn dømmer folk de ikke kjenner basert på etnisitet, og hvordan folk ofte skiller mellom vestlige innvandrere og folk fra land hvor kvinner eventuelt må pakke seg inn i samtlige lag med dynetrekk for å gå offentlig.

  Jeg tror at som SV-politiker og la oss være ærlig muligens hakket mer opptatt av å se urettferdighet,kvinnemishandling og rasisme. Kan ta spøker på andres bekostning som “halvrasistiske” kommentarer

  Skal gi deg et godt eksempel fra richard liv.

  Richard går inn i butikken, første han ser er en 140 høy pakistanskgutt i 30cm høye sko, Solbriller,diamant øredobber, og syngene på noe som i mine ører høres ut som en jodlene same som jager et regnsdyr.

  Richard går vidre inn i butikken og ser en hvit gutt i hettegenser, med kapsen feil vei, solbriller og gullkjede han har også en shorte som det står Ngangsta, som synger HØYT på den siste ludacris låten om tja, noe form for bitches i alle fall.

  Når jeg sto mellom de menneskene og hørte på jajajajajaj”NIGGA”jajajajajaja”nigga nigga” så var det ikke mye politisk korrekt som rev over synapsene mine

  La oss være ærlige her, hvem har ikke laget spøker på andres bekostning? Hvem har ikke ment noen mennesker er dummere en oss selv? Hvem har ikke sagt ting mellom venner om andre folk som de ikke nødvendighvis var politisk korrekt. Jeg kan garantere at alle som leser dette har gjort noe slik og jeg antar også at dette ikke er bare forbeholt til oss onde hvite menn.

  Det jeg hadde lurt på hvis jeg var moren din på jobben og det kom et par slike spøker, om hun faktisk trodde de menneskene faktisk var rasister at de mente at folk fra utlandet på bakgrun av hudfarge var undermennesker. Jeg sier dette utifra at jeg antar hun jobber med venner. Jeg bryr meg gjerne ikke om slikt med mindre det er faktiske forhold bak dem hvis jeg først skulle sagt ifra skulle jeg gått i meg selv om det var de eller jeg som var problemet og om jeg muligens trengte å senke skuldrene litt.

  Jeg er ikke sjokkert over tallene jeg heller men jeg antar det er lavere en det bør være, men jeg er veldig urolig når jeg leser innlegg som dette automatisk kobler det til en sleivete kommentar fra en frp politikker som begrunnelse for at dette ikke er noe problem.

  Innvandring er en av de størte utfordringene norge har i dag, jeg håper jeg ikke må linke kriminalstatestikk her for å støtte min påstander, vi kan krangle til vi svimer av om det er sosialeproblemer bak men det hjelper ikke de som har blitt utsatt for overgrep, ran eller innbrudd.

  Noen grupperinger sliter mer en andre i norge, vi har en veldig liberal kultur, at noen vil slite mer en andre her er ikke akuratt noe jeg synes er så veldig rart. Og at de samme menneskene vil kanskje stritte imot kulturen og komme til konfrontasjon med de innfødte.

  Jeg synes ikke jeg fikk mye nyttig ut av innlegget til Olivia, det var en “det er ikke noe problem bortsett fra dere” type innlegg.

  Det er veldig få som klarer å holde seg nøytrale i en debatt om innvandring, man kan godt si slik at siden man selv har god erfaring med venner og venninner “som jeg selv også har” så skal ikke nestemannen få ha en dårlig erfaring med rom folket som bruker hagen som toalett og campingplass.

  Positivt med innvanding, ja og nei, men når det gjelder alle former for innvandringskontroll bør vi stramme først å så slippe taket senere, det vil være best for alle parter. Og nei jeg mener ikke at vi bør grave et hull i tøyen og se hvem som er sterkest til å klatre ut av det for å få opphold, men alle kan innrømme at det er best for alle parter med en litt bedre kontroll, både på antall, og på stedene de oppholder seg, fra et likestillingspunkt enda mer ettersom det ikke akuratt er koslig for kvinner på asylmottakene etter det jeg vet.

 4. Richards 16/03/2012

  Meh, wall o text, tror kommentator feltet trenger litt arbeid, ser at den ikke tar med “tomrom” :)

 5. Olivia Author

  Richards: Poenget mitt er nettopp at dette er komplisert, og at størsteparten av de SSB melder om trossalt er folk som først og fremst er tilknyttet Norge. De har vokst opp i Norge og blir kalt innvandrere fordi deres forelde, eller til og med besteforelde eller oldeforeldre har innvandret. På et eller annet tidspunkt må det være lov til å bli norsk, til tross for dine aner. Jeg er ikke redd fordi at det er slik verden er. Folk har alltid vandret. Rio og New York er eksempler på byer som er 100 prosent innvandret. Så nei, jeg er ikke redd. Kommentarene til min mor og meg selv brukte jeg som poenger for å illustrere. De jeg refererer til er ikke rasister, men de er åpenbart “redd for noe”. Jeg tror det er en generasjonsgreie. Jeg håper det.

 6. Andreas 2 16/03/2012

  En svensk familie flyttet 25 km fra Stømstad til Halden, den yngste datteren var bare to år gammel. Når hun var 40 fikk hun sitt siste barn, med en norsk mann. Barnet er nå en gammel dame på 94 år. Flyttingen skjedde i 1880, og norges konge regjerte fra Stockholm. Damen er per definisjon andregenerasjonsinnvandrer, og er en av dem som utgjør ssb sitt totale tall på 600.000 innvandrere.
  De som bruker tallet 600.000 for å underbygge at det er for mange innvandrere i Norge må velge. Enten bruke et annet (og mye lavere) tall, eller forklare hvorfor det er et problem at jeg og Olivia, mødrene våre, og en 94 årig dame med svenske aner er bosatt i Norge.
  På samme måte forventer jeg at de som prøver å lage et skremmebilde av 40% innvandrere i Oslo begrunner hvorfor det er problematisk at vi bor der. Klarer de ikke det så får de i anstendigheten og rederlighetens navn nyansere seg eller holde kjeft.
  Takk Olivia for et nødvendig innlegg.

 7. Richard 17/03/2012

  Olivia@ det kommer ikke godt frem at du forstår problemet med innvandring på en større skala ut ifra ditt innlegg, du henviser til New York og Rio som hvis du kan din historie har omtrent det eneste til felles med oslo i dag at de faktisk er bebyggelser.

  New York sente ut utallige invitasjoner og gratis land til settlere i eldre tid og i nyere tid er det stor innvandring ja men med et totalt annent kravsett og forpliktelser en det det noengang har blitt stilt i norge. Jeg antar du er også klar over at Rios arbeidsinnvandring fra land som spania og japan som ble reklamert kraftig i utlandet av brasilianske myndigheter rundt 1850-1940 og hvordan det igjen på tidlig 1900 tallet mange ble kastet ut igjen i det som ble kalt “blekingen av rio” dette overasker meg mye hvis du ikke vet om dette, og jeg nevner også at rio har store store sosiale problemer, og spesielt rik og fattig forskjellen er stor.

  For folk som har lyst til å fordype seg i konseptet Rio anbefaler jeg
  http://en.wikipedia.org/wiki/Immigration_to_Brazil

  Norge eller mer spesifikt oslo er en mye mindre by en det rio og new york noen gang har vært, og vi er kanskje et av verdens mest liberale land som stort sett har problemer med innvandring fra de land som er mest forskjellig fra oss. Problematikken kommer når kapasiteten til å integrere nærmer seg grensen for hva som er “bristepunktet” og de problemene blir ofte vansklige å illustrere uten å bli stemplet som rasist ,”redd for noe” eller intolerant. Dette vil stort sett resultere i at folk flytter fra de utsatte områdene og de med minst ressurser blir igjen for å “ta støyten”

  Jeg ser denne holdningen i deg og hvis du ikke skjønner det bør du gå i deg selv.

  Det har ingenting å være redd for noe, det er en nedlatende holdning og har ingen plass i en seriøs debatt, poenget er at når 40% av naboene dine mener at kvinner som bor alene er “fallene” kvinner så øker ikke det akuratt din trivsel. Dette er ikeke noe jeg trekker rett ut av hatten min dette har skjedd. Jeg tror verken du eller jeg bør slik at vi noen gang vil få et slikt problem men det betyr ikke at andre ikke har det, og det er litt av problemet. Jeg mener at du kan ikke ta din egen personlige erfaring, skyve den forran deg for å så ikke ta hensyn til andres personlige erfaringer.

  Som jeg sa tidligere , det er VELDIG få mennesker som klarer å holde seg nøytrale om innvandring, enda mindre folk som klarer å være ærlige.

  For å illustrere hva jeg mener ser jeg Andreas2 laget et bra innlegg.

  Dette er et bra eksempel på en person som ikke klarer å holde seg nøytral, tar en personlig erfaring og setter det forran seg og sier

  “På samme måte forventer jeg at de som prøver å lage et skremmebilde av 40% innvandrere i Oslo begrunner hvorfor det er problematisk at vi bor der. Klarer de ikke det så får de i anstendigheten og rederlighetens navn nyansere seg eller holde kjeft”

  Forskjellen på ditt innlegg og Andreas2 sitt innlegg er at du har mer erfaring med å skrive , men meningen er akuratt det samme.

  Det er ingen gjenger der jeg bor, det er ikke noe kriminalitet og snakke om, alle jeg kjenner er likestilt og de “mørke” er mye som meg selv bare med et par soltimer på huden, og jeg skal ærlig innrømme jeg ikke kjenner noen som er religiøse.

  Jeg har ikke problem med innvandring i dag, De jeg har kontakt med er oppegående mennesker,

  men

  Det betyr ikke at andre ikke har det, det betyr ikke at dette at 40% innvandring i oslo , når vi allerede har enorm flytting i form av ressursterke familier uansett farge til områder med mindre innvandrer prosenter. Du nevnte innvandrer jenter gjør det bra, ja det stemmer, men alle som kommer hit er ikke jenter, du og jeg er klar over skolesystemets problemer både med å skaffe lærere og kompetansene til de skolene som sliter mest med å integrere et knusende overtall innvandrer barn.

  Du kan jo selv tenke deg da, en 21 år gammel tredjegenerasjonsinnvandrer gutt som mener kvinner er mannens eiendom, han er norsk i den praktiske betydningen men for meg hadde han fremdeles vært innvandrer.

  Jeg kunne lasset på her med kriminalstatestikk, nav utgifter, overrepresentasjon,voldtekt,kvinnehodninger, jeg har utallige ting å komme med.

  Jeg vil hjelpe folk i utlandet, hadde jeg vært født i Mugadishu hadde jeg gjort alt, alt for å komme til norge uansett. Men som en nasjon må vi sikre våre egene borgere og ta inn i en slik hastighet slik at vi kan gi alle et likt og bra tilbud, både ny nordmenn og gamle.

  Og jeg er ikke “redd” jeg er bekymret. Jeg er bekymret for var som skjer hvis vi ikke tar det folk sier på alvor, for folk som da er allerede i landet vårt. og jeg er bekymret for de som blir utenfor når folk stemmer slik at plutselig stenges grensene helt.

 8. Andreas2 19/03/2012

  Men Richard, da har du missforstått poenget mitt. Jeg sier bare at du må velge hvilken argumentasjonslinje du vil legge deg på. Det er uredelig å trekke frem utfordringene ved innvandring i samme setting som du sier at det er 600.000 innvandrere i Norge. Jeg mener ikke at DU gjør det, men det er nok av andre som blander kortene på den måten. Det er også nok av mindre informerte nordmenn som oppfatter antydningen og sluker det rått. NRK hadde en fem-på-gata undersøkelse hvor de spurte om hvor mange innvandrere de trodde det var i Norge. Svarene gikk fra én til tre millioner. Noen estimerer altså på ramme alvor at 60% av landets innbyggere er innvandrere. Tenk på hvordan de ser for seg furuset og gamlebyen. Det er helt legitimt å trekke frem de problematiske sidene ved segregering og multikultur, men bruk relevant statistikk og relevante begreper. Problematisk innvandring er problematisk, men vær så snill, hold meg utenfor.

 9. Richards 20/03/2012

  Du liker ikke at folk folk fokuserer på et ->tall<- der vanlige ordentlige folk som er bra for norge er inkludert? Helt enig, men den kalde harde sannheten er at det vil være en fast variabel av dårlige egg i det tallet. Eneste måten vi vil få det ned er strengere krav til innvandrere eller minste tallet direkte.

  Ingen i norge klarer å bli enig om hva vi skal gjøre og det er mye lettere for en politiker og si "vi øker tallet, eller vi senker tallet" enn å si "vi gjør tiltak x,y,z, for å få mindre av x,x,x,x, fordi vi tror at det"

  Øke kan du få inn flere dyktige folk, men det trengs bare 5-10 ekstra voldtektsmenn for å ødelegge hele greia

  Senke får du kanskje mye bedre kontroll og mindre problemer , men dyktige folk blir satt på utsiden og risikerer å aldri komme inn i landet.

  I innvandring ligger jeg mer på å kunne screene de som kommer mer, ikke helt usa, men ikke helt norge heller. Og da heller mindre innkommende av høyere kvalitet, men vi kan jo da selvsagt ta diskusjonen om det da er mer for "norges beste" og ikke for å hjelpe andre. Men Norge kan jo ikke ta ansvar for alt og alle, selv om jeg personlig skulle likt at vi hadde uendelige ressurser til det, som holdt i en evighet.

  Problemet er at hvis du ikke gjør noe konkret mot det, vil det ende med at et parti vil få flertall og stenge grensen garantert, det er ikke noe tvil om.

  Jeg gir deg et eksempel, som er sant desverre.

  Det hjelper dårlig å si til alenemoren på sinsen at det "bare" er 10% innvandrere i oslo når 99% av hennes naboer er det , og hun har en 2-5 rom familier som gjør fra seg i den offentlige gressplenen utenfor vinduet hennes.

  Bedre smartere innvandring til norge, kombinert med seriøse tall fra SBB, som igjen kan bestemme mengden. Så kan vi evnetuelt slippe taket senere, det er muligens kynisk men bedre for alle

  **** Med tall mener jeg antall innvandere vi tar inn osv

 10. Andreas 2 20/03/2012

  Richard: Mener du at vi skal melde oss ut av schengen? Mener du at vi skal slutte å ta imot asylsøkere? Mener du at vi skal slutte å ta imot FN-flyktninger? Mener du at vi skal si opp EØS avtalen?
  Hva mener du egentlig med “bedre smartere innvandring”? Hva skal det bety i praksis? Hvilke kriterier skal tilsi at du ikke slipper inn i landet?

 11. Richard 21/03/2012

  Jeg er litt usikker på om du ikke helt vil forstå hva jeg mener eller bare enkelt nok ikke forstår, men jeg tar utgangspunktet i sistnevnte.

  Mange land har adoptert en såkalt smart innvandring eller “Brain Gain” som det kalles på fagspråket.
  Det betyr at landet stort sett importerer verdifulle mennesker med sterke kompetansefelt og det er egenskapene til søkerne som bestemmer oppholdstillatelsen. Godt eksempel på dette er USA som kjører denne linjen til det ekstreme, hvis du vil lese deg opp på feltet som jeg anbefaler jeg å lese artikkelen http://en.wikipedia.org/wiki/Brain_drain den omhandler den effekten for det andre landet utsatt men det står litt om brain gain lengre nede, worst case har du google.

  Når det gjelder hva jeg mener og eventuele metoder er jeg usikker, men en ting jeg vet er at vi trenger mer kontroll som jeg forsøkte å få frem i innlegg over, jeg vet ikke hvor dyktig du er til å tenke abstrakt, men det er ingenting som tyder på at jeg vil stenge grensen eller noe av de tingene du nevner og surrer med. Derimot tror jeg norge er helt avhenging av å ta grep om et par ting knyttet til innvandring og handelsavtalene. Men her er det mange ting som spiller inn, alt fra sosialdumping til menneskerettigheter og det er i praksis et minefelt av tær å tråkke på, jeg antar du kan disse tingene selv.

  Når det gjelder asylsøkere og flykninger gjelder jo helt andre regler men her bør det også være lov å stille krav. Det er enorm stort potensial i å stoppe importert kriminalitet ved screening av søkere av flykninger og arbeidsinnvandring. Alt fra å detektere folk som vil ha dødstraff til homofile eller synes voldtekt av kvinner er greit,eller har falsk id eller ingen id i det hele tatt.Noen av handelsavtalene gjør dette verre for oss og vi merker en drastisk økning i omreisende vinningskriminelle. Sist jeg sjekket fikk manlige asylsøkere utdelt en pamflett med 250 ord om at voldtekt ikke var ok i norge og at kvinner ofte gikk i lite klær i norge. Jeg mener ikke akuratt at det er så veldig avgjørende om en person blir en overgriper eller ikke. Så her er det mye å ta i, og mye som må veies opp mot det posisitve.

  Selv om det ikke ligger i norges natur må vi innrømme at det er forskjell på en svensk arbeidsinnvandrer jente som vil jobbe som servitør mot en kvoteflykning fra somalia som kommer alene uten papirer. Jeg sier ikke at sistnevnte skal låses i et hull, men at vi i det alle fall hadde antatt at denne personen trengte hjelp etter å ha kommet fra noe som jeg anser som det kanskje værste sted å være på hele kloden, jeg hadde forstått det 100%, med tiden om jeg ble utsatt for samtaler og litt midlertidig begrenset frihet når jeg kom til norge.

  Her må det på plass en bedre oppfølging av folk fra utsatte områder og i de utsatte gruppene for vår del og for dem. Og vi bør ikke ta inn flere innvandrere en vi med sikkerhet kan gi god nok oppfølging, og norsk naivitet bør vi grave ned i hagen.