DN-menn og 8. mars

Torsdag er det 8. mars, kvinnedag og tog i mange byar. Debatten i Oslo har så langt handla mykje om argument for og i mot å leggje ned Pro-senteret. Diskusjonen har handla lite om dei andre tinga.
Eg vil oppfordre dei som kan til å kome på det nye parolemøtet til 8.marskomiteen på måndag. Dit kan dei som vil kome og vere med på å bestemme på nytt kva parolar 8.marstoget skal ha. Det handlar om å bestemme kva som er dei viktigaste sakene i arbeidet for likestilling i dag.
Veit du likevel ikkje om du orkar å gå i tog i år, sa du?

Vel, les vidare. Dagens Næringsliv trykkar i dag resultata frå ein ringerunde der dei har høyrt kva eit knippe kjendismenn meiner om 8. mars:

Kvinnedagen i dag er blitt overtatt av en viss gruppe kvinner. Det kan virke som om disse har glemt at kvinner ennå er kvinner, og at de ikke skjønner at det ikke er noen motsetning mellom det å være feminin, og det å være feminist.
(…)
Kvinner tar ikke risiko. Menn både skjønner, og tar risiko. For å si det slik: Med bare kvinner i en bedrift, ville det ikke blitt tjent mye penger.

Henning Holstad, bystyrepolitikar for Frp.

Det er kjempebra om de har en egen dag for å markere. Da er det sikkert noe de brenner for ganske sterkt. Men hvis det er sånn at de markerer dagen fordi de ikke føler seg helt likestilt, så er det dumt. For de bør absolutt være likestilte.

Dekkforhandlar Tommy Sharif

Jeg liker ikke kvinner som ønsker å bli menn. Kvinner må være kvinnelige og feminine. Ikke opptre som røffe mannfolk.

Skipsreiar Herbjørn Hansson (63)

Det jeg er mest redd for, er at balansen mellom mann og kvinne skal bli forskjøvet, i den forstand at kvinnen kan oppnå fordeler, altså bli forfordelt.
(DN: Du tenker at likestillingen har gått for…)
Ja. Tross alt, så er det forskjell mellom en mann og en kvinne.

Arkitekt Finn Sandmæl

Kjærligheten er viktigst. Den er kjønnsnøytral.

 

Eigendomsmeglar Miguel Sørholt.

 

Me er altså ikkje heilt framme ved likestillinga (og ei felles forståing om kva det er) enno…

8.marstog er eit av dei mest symbolrike og historiske verkemidla i arbeidet for likestilling. Eg håpar de vil vere med og gå. Me kan vise at me er mange som vil arbeide i ein brei front mot vald mot kvinner, for likelønn og for like moglegheiter, uavhengig av kjønn.

Uavhengig av kva ein meiner om Pro-senteret, viser DN-sitata at me har ein stor jobb å gjere. Kvinnedagen handlar om rettferd, om kva sjansar me har til å leve det livet me vil, anten me er kvinne eller mann. Og då er det desse tinga eit 8.marstog burde handle om. Håpar de blir med!

 

Det nye parolemøtet er på måndag i Tollbugata 22 (Sykepleierforbundet sine lokalar), frå klokka 17 til 19.

Bilete: Likelønn nå! av Sosialistisk Ungdom – SU (CC BY-ND 2.0)

 

Om forfatteren

trine

trine

Eg er 29 år, bur på Haugerud og jobbar i SV. Distré og stort sett ganske blid. Liker å bruke tida mi på kaffi, bøker, skog og politikk.

Visit Website

40 Comments

 1. Anna 03/03/2012

  Hei,

  Takk for at du også har merket deg dagens labre dobbeltsidige “spørreundersøkelse” i DN i dag lørdag 3. mars.
  Jeg syntes artikkelen var hårreisende, og håpet innledningsvis at det hele var en (katastrofalt) dårlig spøk fra journalistens side, faktisk håpet jeg helst at det var en parodi, men kjenner jeg DN og dens journalister riktig er dette dessverre uaktuelt.

  For det første er disse “kjendis”typene som er intervjuet fullstendig smakløse, uinteresserte og unyanserte personer. Hvordan kommer denne labre journalisten på å snakke med de menn, hvis poenget er at de skal være fremragende og representative?

  Som sagt, side 44 og 45 i Dagens Næringliv i dag var hårreisende. Jeg skammer meg oppriktig på enkeltpersonenes vegne, og håper at de signer om i sin fullstendige ignoranse, heller enn å komme til orde i dette emnet igjen. Dersom dette er norske menns oppfatning av både kvinner og kvinnedagen, har vi med et mektig og altomfattende demokratisk problem å gjøre.

 2. Kronikkmateriale! debatt@dn.no

 3. Man kan jo f.eks feire 20-års jubileum for det som skjedde 8 mars 1992. Da man effektivt kastet ut kvinnelige sexarbeidere. I all solidarisk tenkning.

  Høyst ironisk i disse Prosentertider.

 4. Andreas2 03/03/2012

  Norskgoy: du er en av grunnene til å gå i tog i år. Jeg har tenkt å feire at tiår med likestillingskamp har gjort at det er helt naturlig at jeg er i pappapermisjon.

 5. Richard 04/03/2012

  Du føler deg diskriminert som kvinne av andre menn Andreas2?

  Du vet at noen menn faktisk har tatt permisjon før uten å måtte lene seg på en teit lov som i praksis er overstyrer den individuele familiens rett til å styre permisjonen selv.

  Blir vel strålende oppmøte 8.mars, vanlige kvinner stiller seg nok i kø for å støtte “positiv særbehandling, og likelønn på tvers av arbeidsgrupper/arbeidsform/arbeidstype/arbeidsted

  Jeg vil også tjene like mye som IT karen på snøhvit”platformen”, hvorfor ? fordi han gikk OGSÅ 3 år på skolen!!!

  Hjelp meg SV Nå! jeg trenger hjelp med tall! det kan dere !!

 6. trine
  trine 04/03/2012

  Hei Anna! Så bra at du også reagerte på saka. Absurd samling sitat DN leverte der..

  @Andreas2: Supert at du skal gå i tog!

 7. @Andreas2

  Flottings, med den imponerende solidariske parolen blir du nok en “hit”.

 8. Andreas 2 04/03/2012

  Nei Richard, jeg føler meg selvfølgelig ikke diskriminert. Det skjønner du også, uten at du trenger å spørre om det.

  Likestillingskampen handler om samfunnet som helhet. At noen menn har tatt foreldrepermisjon før de fikk en lovfestet rett til det kan ikke veie tyngre enn at den store majoriteten IKKE gjorde det.

  En av grunnene til at de fedrene som kunne tenke seg å ta ut permisjon, men ikke gjorde det, lot være fordi de da ville fått beregnet permisjonspenger ut i fra mors inntekt som (for å nevne en annen likestillingssak) for de fleste betød en reduksjon i familiens samlede inntekt. Men som du sier: noen menn tok ut permisjon(!) så de hadde friheten til å ta et økonomisk mindre gunstig valg hvis de ville. Situasjonen i dag er sammenlignbar. Det er fullt mulig med loven i hånd for en familie å bestemme at mor skal ha 12 måneder permisjon og far 0. De siste regelendringene gjør bare at mor ikke har krav på 12 mnd. betalt permisjon. Den individuelle families rett til å styre permisjonen selv er inntakt, men det kan hende at det valget man faller på ikke er det økonomisk mest gunstige. Altså akkurat som før.

  Foreldrepermisjon kom ikke rekende på ei fjøl, den er resultatet av en politisk prioritering. Det er uforståelig for meg at noen aksepterer det, helt åpenbart, politiske grepet det er å gi foreldre rett til betalt permisjon, mens de ikke aksepterer det politiske grepet det er å bruke permisjonsreglementet til å styre samfunnsutviklingen i den rettning man ønsker.

  Alt handler dessuten ikke om lov, men om norm. Normer i samfunnet er også med på å begrense individets frihet. Lover kan, og vil, over tid endre normer. Jeg gleder meg til den dagen fedrekvoten på foreldrepermisjonen er en anakronisme som folk smiler av på samme måte som vi i dag smiler av den karrikerte 50-talls pappaen som kommer hjem til sine to små som overrekker tøfler og nystappet pipe slik at han kan hvile seg i lenestolen før mor er ferdig med middagen.

  Siden snøhvit ikke har overflateplattformer (som jeg antar at du vet når du bruker” “) så er det altså ikke snakk om kompensasjon for ugunstig arbeidstid og -sted. Så der er jeg helt enig med deg; det er ingen vesentlig grunn til at han skal ha betydelig høyere lønn enn deg. På samme måte er det ingen grunn til at ingeniører og sykepleiere skal ha forskjellig lønn i offentlig sektor. Jeg hadde delvis skjønt det hvis det det var prekær mangel på det ene eller andre, men det er ikke slik at det er et større behov for ingeniører enn sykepleiere, snarere tvert i mot.

  Det er noe spesielt å be SV(som ikke er enig med deg) om hjelp, vi er da ikke kommet dit henn at vi er en klientstat enda? Vil du ha en bedre og mer rettferdig verden så må du bidra. Vil du ha politiske endringer så får du bli med i et parti eller en pressgruppe og jobbe for det. Vil du ha bedre lønn så får du fagorganisere deg, eller stille til valg som klubbleder. Som Ghandi sa: du må være den forandringen du ønsker i verden.

 9. Andreas 2 04/03/2012

  @norskgoy. Du skjønner ikke ordene solidarisk og ironisk, eller bruker dem feil med vilje. Og at du 8. mars 1992 plutselig fikk det mye vanskeligere med å få kjøpt deg sex og har skrumpet inn til en bitter og spydig Gollum er ikke mitt problem. Ja, dette er et personangrep, og jeg legitimerer det med at du gjennomgående er et fullstendig urimelig og usakelig nett-troll.

 10. Richard 04/03/2012

  Tror nok du ramlet av ballen for lenge siden jeg for å være helt ærlig, eller påkjørt av bussen.

  Men det er ikke noe spesielt vits å diskutere med noen som virkelig mener at det er

  “På samme måte er det ingen grunn til at ingeniører og sykepleiere skal ha forskjellig lønn”

  Dyktig Ingeniør fra Skolen : hmmm skal jeg gå privat sektor og tjene dødsbra eller gå offentlig og tjene søppel ?

  Offentli sektor : uhh tror vi må skru opp lønningene eller så sitter vi igjen med de som sikler på verktøyene sine “øker lønningene”

  Privat sektor: Nope de er våre “øker lønningene”
  osv osv

  Siden du tydelighvis ikke har peiling kan du jo prøve å søke på googlel eller noe på “norge trenger ingeniører”

  Så kan du vel regne deg ut ifra, hvorfor ingeniører øker lønnen sin mens sykepleiere ikke gjør det.

  Kan gi deg et hint

  Smart Person : Dårlig lønn?, jeg bytter jobb, og hvis jeg ikke tjener bra da bytter jeg yrke.

  Ikke så smart person : Dårlig lønn?, jeg bytter ikke jobb, og jeg kommer i alle fall ikke til å bytte yrke, men jeg kommer til å klage under pretensen av likestilling. Fordi det er en menneskerett å tjene masse uansett hvilket yrke du velger, jeg har ingen forståelse for at noen yrker er mer ettertraktet en andre og jeg begriper ikke hvorfor det er mer penger i privat oljeindustri en Helse Sør-Øst.

  Folk som ikke forstår at likelønn er bare et utrykk for lobbyvirksomhet for seg og sitt, har vikelig en jobb å gjøre.
  “eller bare er grøt i hode”

  For all del, gå i tog. Men under konseptet likelønn er det et hån mot de kvinner som faktisk sloss for noe, ikke bare for folk som ikke klarer å ta kontroll i eget liv, eller konsekvenser av eget valg.

 11. Susanne

  @anne og @andreas2: Takk for deres støtte ogvengasjement! Jeg blir ofte lei meg og skremt av kommentarene her inne (og andre steder), og det er fint å vite at noen der ute også blir indignerte over det som skrives og gjøres!

 12. Richard 04/03/2012

  ikke så redd som jeg blir når jeg leser innleggene :)

  Nah redd blir jeg vel ikke, dere er jo ikke akuratt mange,og det jo i praksis ingen som tar slikt tull seriøst.

  Er vel litt mer moro, litt mer som om når et par rabiate muslimer vil ha shaira lov på grønnland og 20-30 karer fra tjen folke vil ha væpna opprør.

 13. Susanne

  @richard: forskjellen er at det ikke er din blogg, så du trenger ikke lese om temaene ikke interesserer deg. Og at du hevder jeg er rabiat og for væpna opprør ?!? Når du skriver at det ikke er noen vits å diskutere med oss, syntes jeg du skal følge den tanken om du kun er ute etter å være kjip. Diskusjon er spennende, men ikke med noen som først og fremst vil bruke stygge karakteristikker om andre.

 14. Richard 04/03/2012

  Tja du er ikke så skarp i forståelsen av kommentarer tror jeg, om jeg får si det uten å være “kjip”

  Jeg mener at de få få kvinner som går helt apekatt om likelønn mellom renholdsarbeidere og genforskere, er like morsome –>SOM<–de få få som vil ha shaira lov og væpna opprør.

  Når det gjelder å være kjip så tror jeg nok at dere vinner den helt greit, for maddam syrer av ikke akuratt opplyste holdninger til menn, og ta tilogmed på et generelt basis.

  Jeg kunne linket fra den siden her de neste 3 timene med utdrag som er direkte mannehat, med ikke et fnugg av likestilling eller refleksjoner om hva en vanlig mann og kvinne mener om uttalesene.

  Grunnen til nettopp at det er så mange "sinte" menn som henger i kommentarfeltet her er jo nettopp akuratt dette, og at det kommer som et sjokk på dere virker enda mer spesielt.

  Jeg bemerker at du gikk rett i strupen på meg og ikke en gang forklarte hva du faktisk mente om eksemplene jeg listet.

  Jeg leser bloggen så lenge jeg føler at det trengs litt kritikk av en aldeles ensidig innlegg som i samme slengen gjerne unnergraver kvinner som selvstendige tenkene personer og menn som noen grusome dyr som ikke bare voldtar over stokk og stein, men kjører økonomien i grøfta og danner pateriartiske kongsemner?? som gjør slik at damer magisk velger lavtlønnete yrker selv om de ikke må, og blir sammen med tullinger som ikke rydder hjemme eller respekterer dem.

  Maddam.no :Dette skjer alle kvinner punktum.
  Jeg :uhh velger ikke folk slik selv, alså hør her
  Maddam.no :Nei Nei kvinner blir tvunget richard, av onde menn
  Jeg :uhhh men du kan jo bli hva du vil, alle jentene jeg kjen
  Maddam.no :tralalalal
  Jeg :men kvinner har jo bra karakterer og de fleste LYKKes br
  Maddam.no :TRALLALALALALALALAL!!!!

  Alt over er tatt rett fra sidene deres, vil du ha link så bare spørr.

  Det under var ikke tatt fra deres side. men noe jeg laget selv :)

 15. Andreas2 04/03/2012

  Richard: du argumenterer ut ifra et rent markedsperspektiv. Kan du uten å nevne penger gi meg ett argument for at ingeniører er viktigere for samfunnet enn sykepleiere? Kan du videre gi meg en god grunn til at en ingeniør har behov for en større inntekt en en sykepleier.
  PS: det må være mulig å være grunnleggende uenige uten å ty til barnslige karakteristikker av de man diskuterer med.

 16. @Andreas2

  Det er fremdeles artig og usedvanlig ironisk at 20 år etter at man kastet ut sexarbeiderene, som ville kjempe for sine rettigheter, på kvinnedagen, så ønsker man å nå nedlegge et hjelpetilbud til de som ble kastet ut det året.

  At du har store hull i historiekunnskapene kan vi sikkert ta en annen dag.

 17. Andreas2 05/03/2012

  @ norskgoy : Så fiffig at du bruker det vage begrepet ‘man’ om hvem gjorde ditt og hvem som gjør datt. Det er nesten så jeg blir lurt inn i ordfellen din og tror at ‘man’ for 20 år siden og ‘man’ i dag er de samme personene. For det er det jo ikke. Så det i grunn sier er at noen mente én ting for 20 år siden og noen andre mener noe helt annet i dag, og at det er ironisk. Det er omtrent like ironisk som at nazisme er forbudt i Tyskland, for de VAR jo nazister! Skjønte du den eller? Hæ? Jævlig ironisk ikke sant? HæHæ?

 18. Richard 05/03/2012

  Andreas2 : Helt i orden, jeg kan si det hvordan det fungerer.

  Jeg kan se på hvordan du formulerer spørsmålet hvorfor du ikke forstå problemet.

  Jeg ser du skriver ord som “viktigere for samfunnet” og at ingeniørene har større “behov” for lønn. Dette er sosialistiske tenkemønstre som ikke helt fungerer i den ekte verden i praksis.Og jeg skal prøve og forklare deg hvorfor

  Grunnen er rett og slett, “supply and demand” eller for å bruke et bedre ord, Markedshensyn.

  Ingeniører har stort sett arbeid i privat sektor, der de i det siste er høyt ettertraktet med stor mangel og økte lønninger for å trekke bra ansatte. Dyktige ansatte gir økt omsettning og private firma sloss om dem med nebb og lønn, og da legger et lønnsnivå som staten også må legge seg på for i det hele tatt å få ansatte som duger.
  De ansvarlige vet at hvis en dyktig ingeniør sier opp er det inntekten de mister og vil være åpen for forhandlinger, er smart å spiller kortene riktig kan du gjøre det enda bedre.

  Sykepleiere er i offentlig sektor hvor de ansatte har få private utganger, det er en etterspørsel men den blir dekket av en kombinasjon av rekrutering og arbeidsinnvandring.Jeg sier som sagt ikke her at alt er Sukker og Syltetøy men at det går rundt, og derfor vil det ikke skje noe rett og slett fordi det fungerer. De ansvarlige vet at de har liten konkuranse og nye rekrutter til å ta plassen hvis noen vil forsøke å presse lønnen. Hvem hadde klart å presse lønnen sin hvis de ikke var villig til å gå, og hvordan gjør du det hvis du vet at du blir lett erstattet.

  Problemet er er at det er som sagt offentlig og derfor en utgiftspost, og sykehjemmet,sykehuset og gamlehjemmet vil ikke “tjene” på sammen måte og derfor ikke sloss om de “beste” sykepleierne. Med mindre de da går privat, og da vet vi alle at sykerpleierlønningene går langt over det som er normalt tilogmed for Ingeniører.

  Så da er vi igjen nede på valg som blir gjort før du faktisk går inn i et yrke, det er i praktisk talt umulig å rask påvirke en lønn i størregrad uten en form for bemanningskrise.
  Menn har i større grad vært flinkere til å tenke penger,inntekt og status, og kvinner omsorg. Dette er grunnen til at jobber med menn ofte er mer konkuranse utsatt og bedre lønnet.
  Menn har også vært flinkere til å bytte jobber og presse lønningene sine oppover med å ganske enkelt ta det tilbudet med mest goder, og stort sett ikke bry seg om noe annet.

  Og her er hvor jeg og feminister virkelig braser totalt i hverandre.

  Jeg mener du personlig er ansvarlig for det du gjør, og jeg mener at hvis du mener at du får for dårlig lønn etter ditt arbeid skal du gå til sjefen din å si det, og hvis det ikke fungerer så finner du deg noe annet å gjøre. Dette mener jeg om alle yrker og personer.

  Dette er hvordan dyktige mennesker sloss seg fremover i finansverdenen.

  Konseptet likelønn er da en feilslått farse om en yrkesgruppe som har kommet på den tapene siden av lønnskampen men som ikke er villig til å ofre det som skal til for å øke den igjen.

  Og det at det flagges under likestilling gjør det enda verre fordi det fremstiller kvinner som b-ansatte som ikke er villig til å si “nok er nok” eller si “bedre lønn ellers bytter jeg jobb” Og da hele greia fremstår som en mer grisk og sjalu blikk mot en yrkesgruppe som har “jobbet” for godene.

  Den eneste og beste måten å ikke få dårlig lønn er å velge yrke med omhu og være villig til å bytte skulle det ikke fungere for deg.

  Et grusomt eksempel, Fysioterapi med godt over 5,0 i snitt for å komme inn, enormt mye søkere”mye kvinner”, få arbeidsplasser.3 år pluss turnuns altså 4 totalt.Begynner lønn var for 4 år siden 280k,makslønn 330k. Ingen sluttet fordi de brant for jobben og det var alltid for mye søkere til stillingene.

  Overutdanning ødela det yrket, å skylde på usynlige onde menn hjelper ingenting og å søke om ubegrunnet økt lønn har iallefall ikke noe for seg. Akuratt det samme som sykepleiere i dag, men det har skjedd med mannlige yrkesgrupper også. Hvem var det som ville ha likelønnpot mellom Vetrinærer og bønder, sistnevte tjener som sagt dårligs i hele norge med en reell timelønn som ikke ligner grisen”hehe” og er et mannelig yrkesgruppe. Hvem hadde helt ærlig tenkt at dette var bra for likestillingen??

  Nei han kunne si det han Publilius, selv om navnet hans høres ut som noe du ikke vil ha på tissefanten din.

  Everything is worth what its purchaser will pay for it.
  Publilius Syrus
  (~100 BC)

 19. Tror det er tid for pilleutdeling i 8 marstogene. Men du får gjøre som dine helter. Kaste egg på sexarbeidere. I ære for at du er i pappapermisjon.

  For å bøte på problemet bør du kanskje komme med et benkeforslag der PION får kommet med sine paroler. For å bøte på 20 år med urett.

 20. Andreas2 05/03/2012

  Richard: Jeg kan se ut ifra svaret ditt at du ikke forstår problemet. Faktisk forstår du ikke engang at det ER et problem. Og da er vi jo like langt. Som jeg ser det så er alle kommentarene dine på maddam en kritikk av at skribenten tar opp en problemstilling som du ikke synes er problematisk overhodet. Da skjønner jeg ikke hva du prøver å oppnå med å skrive her, bortsett fra å vise at det finner noen som er totalt uenig.
  Jeg kan godt matche argumentasjonen din i det siste innlegget med at din tanke om marked ikke passer inn i en ren planøkonomi, så alle premissene som ligger til grunn for argumentet ditt er falske.

 21. Andreas2 05/03/2012

  Norskgoy: igjen bruker du stråmenn. Det der er like saklig som om jeg skulle be da stikke å drepe noen palestinske barn bare fordi du skriver om Israel på bloggen din.
  Maset ditt om prosenteret er fullstendig skivebom. Du kritiserer feil folk. Kan du ikke gå på bloggen til Stoltenberg i stedet og kritisere ham for å være mot vikarbyrådirektivet.

 22. @Andreas2

  Ja, hvorfor ikke. Kan jo banke noen muslimske palestinere som skriker “scharmouta” etter de kristne rundt klokketårnet i Yafo, før man tar seg en pizza hos Abulafia noen meter oppi baken. I anledningen liksom. Før man går på fotballkamp med favorittlaget Hapoel Tel-Aviv noen hundrede meter innover fra kysten.

  Angående mas, så kan du jo hoppe over det om du måtte ønske. Om da ikke tvangsnevrosene tar fullstendig overhånd.

 23. Richard 05/03/2012

  Andreas2 :

  -.-

  Nå må du se kalde harde fakta i øynene , Norge blir ikke et land med ren planøkonomi,hvis du virkelig tror det har du alvorlig ute å sykler, og argumentere for at ting hadde vært annerledes hvis vi byttet til samme økonomiske system som nord-korea er omtrent like sannsynlig om jeg skal diskutere hvordan norge blir med meg som diktator.

  Poenget var jo tips til hvordan folk kunne ta ansvar for eget fremtid.

  Skulle du da kommet inn og sagt at folk ikke skulle ta mine råd fordi norge skulle bli planøkonomisk og staten uten vidre skulle regulere lønningene og plutselig skulle kommunister\sosialistene styre det norske “Great leap forward” :)

  Du kan godt leve i illusjonen at det bare er et par stemmer igjen før SV,Rødt eller tjen folket tar over Norge men sist jeg sjekket bunngruste disse partiene på meningsmålingene.

  Jeg vet ikke om du er i jobb enda eller hvor gammel du er men jeg ville anbefalt deg å i alle fall forberede deg på at 95% av befolkningen vil synes du er helt blåst hvis du deler en oppfattning on kommunistisk kupp i norge, for all del, sloss for hva du tror på, men det skjer ikke og du kan like godt innse det nå som senere.

  Og det kan vel argumenteres at du muligens støtter tiltakene for å fremme dine meninger om sosialisme og ikke nødvendighvis likestilling eller hva?

 24. Richard2 05/03/2012

  Andreas2 :

  -.-

  Nå må du se kalde harde fakta i øynene , Norge blir ikke et land med ren planøkonomi,hvis du virkelig tror det har du alvorlig ute å sykler, og argumentere for at ting hadde vært annerledes hvis vi byttet til samme økonomiske system som nord-korea er omtrent like sannsynlig om jeg skal diskutere hvordan norge blir med meg som diktator.

  Poenget var jo tips til hvordan folk kunne ta ansvar for eget fremtid.

  Skulle du da kommet inn og sagt at folk ikke skulle ta mine råd fordi norge skulle bli planøkonomisk og staten uten vidre skulle regulere lønningene og plutselig skulle kommunister\sosialistene styre det norske “Great leap forward”

  Du kan godt leve i illusjonen at det bare er et par stemmer igjen før SV,Rødt eller tjen folket tar over Norge men sist jeg sjekket bunngruste disse partiene på meningsmålingene.

  Jeg vet ikke om du er i jobb enda eller hvor gammel du er men jeg ville anbefalt deg å i alle fall forberede deg på at 95% av befolkningen vil synes du er helt blåst hvis du deler en oppfattning on kommunistisk kupp i norge, for all del, sloss for hva du tror på, men det skjer ikke og du kan like godt innse det nå som senere.

  Og det kan vel argumenteres at du muligens støtter tiltakene for å fremme dine meninger om sosialisme og ikke nødvendighvis likestilling eller hva?

 25. Andreas 2 05/03/2012

  Richard: Nei, og Norge blir ikke et land styrt etter ren markedsøkonomi heller. Vi har en sterk statlig styring av samfunnet. Du mener åpenbart at den bør svekkes. Jeg mener at den bør styrkes. Likelønnsspørsmålet er nesten like mye et spørsmål om offentlig vs. privat sektor som den er om kjønn, så lenge kvinner og menn er overrepresentert i hver sin sektor. Hvis bedriftsskatten økes til fordel for overføring til kommunenen så vil det virke utjevnende på inntekten til menn og kvinner.
  Forklaringsmodellen din baserer seg på hva folk gjør på individnivå. Jeg går med på at det er en faktor, men frontfagsmodellen lar hvert fjerde år hundretusenvis av menn forhandle seg til bedre lønn først. Og ikke kom her med idividvinklinga di og si at det kvinner har lik mulighet til å bli industriarbeidere når samfunnet står med ropert gjennom hele oppveksten og gauler ut at det er jævlig rart og hvis du velger det så vil alle tro at du er litt spesiell og være sosialt ukomfortable rundt deg fordi de ikke klarer å sette deg i en bås.
  PÅ samme måte som du prøver å sette meg i en bås sammen med revolusjonære kommunister. Hvor i all verden fikk du det fra?

 26. richard 05/03/2012

  Jeg ser samme greia hele veien, du har kjørt deg fast i et spor og kommer ikke ut. Det er ingen som ber deg levere en lapp med kjønnet ditt når du forandler lønn, frontfagsmodellen er ikke forbeholdt menn.Det er ingen som stopper deg og søke på de jobbene du , og dette dømmende “samfunnet” må være et lokalt problem eller så kan det være at kvinner faktisk velger de yrkene av vilje. “individ vinklingen” min er rett og slett basert på at vanlige kvinner og menn er mentalt oppegående og tar ansvar for eget liv. Det du i praksis sier er jo at kvinner bøyer seg lett,får lav selvtillit og ikke takler press.Det stemmer nok for noen, men jeg liker å tro at disse muligens ikke hadde egnet seg uansett for lederstillinger. Men dette er uansett helt feil fordi mange kvinner lykkes og klarer seg helt fint uten noen form for pysete støttegrupper eller kvoteringer. Og istedenfor å krangle å syte bør heller kvinner støtte hverandre å oppfordre til å gjøre suksess på eget initiativ,styrke og dyktighet. Dette er ikke noe problem, problemet er når det kommer forskjellsbehandling inn i bildet.

  Jeg minner deg på at det overdøvende flertalle kvinner støtter meg i denne holdningen, og de skyr også feminister som pesten, noe jeg forstår godt, ettersom de undergraver de dykte kvinne mer som en “sellout” og pariah klasse som undergraver dem.
  Jeg skal ikke si akuratt hva de samme kvinnene mener om feministene men ignorert blir de i alle fall.

  Det er vanskelig å si at kvinner ikke får lov å komme fram i livet når nabo dama er sjef i sitt eget firma.

  At det er få kvinner i høyt lønnede yrker er det bare kvinner som kan fikse, og likelønn er bare enda en sikkelig spiker i kisten for den seriøse delen av lønnsdebatten.

  ps:
  Jeg sammenligner deg med kommunister fordi som deg mener de at individer er svake og at de fleste mennesker ikke takler å ta avgjørelser.

 27. Andreas 2 05/03/2012

  Richard: Ok, ingen ting er kulturelt betinget. Alle bestemmer selv alt i sitt eget liv. Samfunnet har ingen påvirkningskraft på idividet. Hva en person synes er viktig og riktig springer alene ut fra den personens indre ubesudlet av de normative reglene i familie, venneflokk og samfunn.
  Så hvorfor skriver du da? Hvis du er så overbevist om at det er umulig å påvirke andre personers meninger og holdninger?

 28. Richard 05/03/2012

  Fordi de som ikke er sterke nok til å stå imot press fra omgivelsene, og det gjelder alt fra partnervalg,familie,yrkesmessig blir taperne i samfunnet,menn som kvinner.Jeg sier ikke at det er lett, jeg sier ikke at det alltid er gøy. Men du har verden å vinne. Det handler ikke om å ikke bli påvirket av noe, det handler om å bygge en personlighet og selvtillit til seg selv slik at det du faktisk velger å gjøre med deg selv kan du står for etterpå

  Når du tar det beviste valget og sier til deg selv, kvinne som mann

  “Jeg bestemmer over meg selv, og jeg kan gjøre alt hvis jeg jobber nok for det”

  Det er likestilling, det er frihet, og jeg ville ikka hatt det på noen annen måte.

 29. Andreas 2 05/03/2012

  Og hadde det da ikke vært fint med et samfunn som gjorde det enklest mulig å oppleve seg selv som sterk, et samfunn som ikke presser? Det er ingen naturlov at noen må tape i et samfunn.
  Ja, det er viktig å bygge en personlighet og selvtillit, men er et ikke bedre hvis de rundt deg bidrar i stedet for å motarbeide?
  For å ta det tilbake til utgangspunktet, sitatene fra DN. Jeg er sjeleglad for at jeg ikke er en kvinne som må ha noe å gjøre med de som er sitert, for det er åpenbart at de ønsker å systematisk innskrenke friheten til halve befolkningen.

 30. Richard 05/03/2012

  De menneskene du har rundt deg velger du selv og du velger også hvorvidt du skal høre på dem, og det vil alltid være noen som per definisjon lykkes eller taper i samfunnet. En persons taper er også sidenmannens vinner ettersom suksess er relativt.

  Hva folkene fra DN mener kan være dems egen sak, poenget er hvorvidt du lar ukjente folks mening gå inn på deg eller ikke. De har jo tross alt ikke noe makt over ditt liv. Jeg for eksempel ikke helt innskrenke frihetsdelen som du ser. Det kommer aldri til å skje i norge at kvinner blir lovfestet diskriminert igjen i norge, menn derimot er jeg mer usikker.

 31. I anledning kvinnedagen vil jeg si noen ting jeg har tenkt på lenge.

  I interessen å gjøre denne bloggen mer inkluderende burde dere vurdere å ta litt kontroll på de hatefulle trollene dere gir fritt spillerom i kommentarfeltet.

  Jeg har respekt for at dere sikkert har gjort noen valg her og at dere ikke er av samme oppfatting som meg. Derfor har jeg heller ikke sagt noe om det før og heller avventet at en reaksjon skulle komme.

  Men, jeg tror dere går glipp av interessante innspill fra folk som rett og slett ikke tørr kommentere her fordi de er redd for å bli hengt ut og latterliggjort. Samtaler som kunne blitt interessante blir stadig avsporet fordi folk føler at de må beskytte seg fra dem som bare kverulerer.

  Ikke la breiale menn gjøre dette til sin personlige arena for å spre kvalm eller for å fronte en agenda som går stikk i strid med bloggen i seg selv. Om disse gubbene ikke liker det som står her så er det et fritt nett med mange andre muligheter. De er her fordi de vet at de kan dominere debatten og at de til slutt får mer oppmerksomhet en det som var sakens tema.

  Nuvel… Igjen dette var en ting jeg har tenkt på en stund og nå er det sagt.

 32. trine
  trine 08/03/2012

  Hei Martine

  Takk for viktig og god kommentar. Me har ein kontinuerleg debatt kring dette. For oss har det vore viktig med ein open debatt. Men debattreglane våre stiller krav om at innlegg bør vere saklege, og der kunne me nok vore ein del strengare i praksis. Eg trur du har rett i at dagens debattklima her inne kan stenge interessante debattantar ute. Me skal ta ein ny runde på det. Eg tippar at dette også blir eit av temaene under debatten vår neste fredag: http://www.facebook.com/events/312046725511267/

  Beste helsing Trine

 33. “Ikke la breiale menn gjøre dette til sin personlige arena for å spre kvalm eller for å fronte en agenda som går stikk i strid med bloggen i seg selv. Om disse gubbene ikke liker det som står her så er det et fritt nett med mange andre muligheter. De er her fordi de vet at de kan dominere debatten og at de til slutt får mer oppmerksomhet en det som var sakens tema.”

  Ja, teip igjen menns meninger når de ikke tilfredstiller våre ønsker. På samme måte som vi kvinner ble teipet igjen fordi våre meninger ikke ble likt av menn.

  Er det rart jeg blir oppgitt av dagens feminister? Takhøyde er viktig, selv når meningene til andre ikke er tilfredstillende!

 34. Ingvild

  @Ane: Som Trine skriver er dette noe vi har en kontinuerlig debatt om. Det er mange nettfora som modererer kommentarer, og dette har vi også til en viss grad gjort med kommentarer som bryter reglene våre for debatt. Samtidig så har vi vært veldig åpne for å slippe alle gjennom, fordi debatter ofte blir bedre når man får litt motstand. Når det er sagt kommer man sjelden langt hvis man er fundamentalt uenig i absolutt alt som sies. At det handler om å teipe igjen menn som gruppe blir en litt flåsete formulering. Det har kommet inn mange gode, konstruktive, kritiske, etc, kommentarer fra både mannlige og kvinnelige kommentatorer på Maddam, og vi har aldri diskutert å stenge ute folk som ikke er enige med oss. Dette handler vel heller om de få som skiller seg ut negativt når det kommer til debattform, hvis jeg forstår Martine rett.

  Vi synes det er kjempeflott at det er mange som engasjerer seg på Maddam, og vi jobber fremdeles med å finne balansen mellom å la alle slippe til og at noen få personer skal få sette en debattone som gjør at andre kvier seg for å delta. Hva som er den praktiske løsningen på dette tar vi gjerne i mot innspill på.

 35. Ingar 08/03/2012

  Gode saker Trine! Las artikkelen din/dykkar i KK i dag, han var òg bra! Eg trur den generelle kritikken mot so vel denne dagen som 1. mai, meir er uttrykk for “tidsånda”: Å lyfta fram kollektiv kamp i dette hyperindividualistike surrelandet som Noreg har vorte, er ikkje enkelt. Dess betre at de framheva nett den kollektive kampen i artikkelen dykkar.

  Besthels Ingar
  P.S. trykkjer, ikkje trykkar -:)

 36. Richard 08/03/2012

  Selv om jeg er helt i mørket over hvem denne ukjente breiale forumtroll mannen som lager kvalm.diskuterer useriøst og latteligjør folk er.

  Vil jeg vel si at jeg kan som mann oppleve en del kommentarer på at jeg ikke er velkommen her, det kan jo selvsagt være min friske fantasi men jeg får inntrykket av noen her inne ikke tåler å få sine meninger debattert eller kritisert og at da den generele tilbakemeldingen er ikke å forsøke å ta til motdebatt men å spille på en litt subtil tone at den kommentatoren bør holde seg unna siden kombinert med litt gjerne krafting hinting om personens personlig agenda og\eller kvinneforakt.

  Jeg nevner dette i anledning 8.mars naturlig nok siden jeg er en hard forkjemper av likestilling og er personlig intressert at bloggen holdes inkluderende slik at folk ikke holder tilbake meninger i frykt for å bli blokkert.

  Noen tanker om dette bare for å ha et lite innspill i innlegget til Martine?

 37. @ingvild ja for å si “Ikke la breiale menn gjøre dette til sin personlige arena for å spre kvalm eller for å fronte en agenda som går stikk i strid med bloggen i seg selv.” er ikke flåsete?

  Dere har en stor tendens til å la de som er enige med dere få slenge med kjeften, men reagerer med en gang vi andre tar igjen med samme mynt ;)

  En god debatt handler om å vise respekt for andres meninger og heve seg over de som bare lager kvalme. Det er ganske så enkelt egentlig :)

 38. Ingvild

  @Ane: Flåsete eller ikke flåsete, jeg vet ikke om du leste Martines kommentar annerledes enn meg, men å skrive at hun ville “teipe igjen menns meninger” var en annen konklusjon enn det jeg hadde. Jeg synes det var en flåsete kommentar, så får du heller være uenig i det. Det er vel uansett ikke veldig viktig.

  At vi har en stor tendens til å la folk få slenge med kjeften er vel kanskje litt av problemet Martine tar opp. Hvordan en viser respekt for andres meninger rent konkret har man kanskje ulike vurderinger av, jeg synes for eksempel det er slitsomt å bli satt i bås som for eksempel feminist og tillagt masse meninger jeg ikke har. Slitsomt både fordi kvinner med veldig ulik politisk bakgrunn kaller seg for feminist, og fordi man bare gidder å redegjøre for grunnleggende politiske meninger X antall ganger. Jeg synes debatter blir mye mer spennende om man beveger seg litt lenger ned i materien enn om man “alltid” må forklare hva man mener med at man er feminist. Det vil kanskje de fleste som føler seg som på en eller annen måte føler seg som en del av en gruppe kjenne seg igjen i. Og så er det jo noe med å tolke innlegg i verdens verste mening som gjerne ikke bidrar veldig konstruktivt i en debatt.

 39. Richard 08/03/2012

  @Ingvild H: Så Martine tar opp et virktig tema om respekt for andres meninger mens hun samtidig kaller for å blokkere ut breiale hatefulle troll som er oppmerksomhetsyke og skaper kvalm? hvem nå en hun mener det er.

 40. Ane,

  du har jo ett poeng, det finnes faktisk kverulanter av alle kjønn ;)