Sjef i eget liv

Kvinner på venstresiden blir gjerne kalt rødstrømper, et begrep som stammer fra en kvinnegruppe fra 70-tallets USA, og ifølge FrP-feministene Siv Jensen og Solveig Horne fremstår vi som kvinnefientlige og diskriminerende. Det inntrykket har de alt å vinne på å bekrefte, selv om venstresidens feminisme handler om at folk ikke skal la seg begrense av kjønnsroller, men leve sine liv så fritt som mulig.

Rødstrømper, eller altså feminister på venstresiden, vil at alle skal ha frihet til å bestemme over egne liv, om det så innebærer å være hjemme med barn eller jobbe fulltid. Å påpeke urettferdige forventninger knyttet til kjønn er feminisme. Å kjempe mot seksuell trakassering er feminisme. Siden feminisme generelt handler om folks hverdag vil jeg påstå at all feminisme er hverdagsfeminisme.

“Frigjøring fra trange kjønnsroller” høres unektelig rødstrømpeish ut, men hva menes med det? Hør godt etter nå, for jeg sier det for siste gang: Det betyr at du skal ha frihet til å bestemme akkurat hva du vil gjøre med livet ditt. Det kan være enkle valg eller det kan være mer vanskelige valg, som for eksempel å bryte kjønnsrollene. Feminisme handler om å kjempe for at det skal være like lett å velge tradisjonelt som utradisjonelt.

Når Jensen og Horne lanserer seg selv som hverdagsfeminister, så legger jeg merke til at vi er enige i overraskende mye:

“Likestilling og feminisme handler for oss om like muligheter, og om kvinners rett til å være sjef i eget liv.” – Siv Jensen og Solveig Horne

Men det er noe FrP-feministene i sin iver etter å definere sin hverdagsfeminisme glemmer å fortelle, nemlig hva som egentlig er forskjellen mellom feminister på høyre- og venstresiden. Forskjellen på feminister til venstre og feminister til høyre er hvor mye staten skal legge til rette for, og oppmuntre til likestilling mellom kjønn. For eksempel er feminister på venstresiden opptatt av rett til faste stillinger, likelønn og pappapermisjon. Det er fordi vi ikke bare ser på problemene folk møter i hverdagen som individuelle problemer. Derfor syns vi det er lurt å være medlem i en fagforening, vi syns det er lurt å oppfordre fedre til å være hjemme med barna sine, og vi ser at ufrivillig deltid ikke er noe som den enkelte arbeidstaker har fordel av å kjempe mot alene.

Hverdagsfeminisme er å kjempe for at kvinner har en trygg, forutsigbar og rettferdig tilknytning til arbeidslivet. Nøyaktig hvilke tiltak er det FrP har her?

Jensen og Horne fortsetter:

“Feminisme og omsorgslyst mener vi ofte går hånd i hånd. Som kvinner er vi brennende opptatt av å heve kvaliteten i barnehage og skole (..).” – Siv Jensen og Solveig Horne

Som feminist er jeg opptatt av å ikke se personlighetstrekk som en selvsagt del av folk sitt kjønn. Kanskje fordi jeg kjenner mange omsorgsfulle menn, og kanskje fordi jeg ikke er opptatt av kvaliteten på omsorg “som kvinne”. Jeg er opptatt av kvaliteten i barnehager, skoler og sykehjem som menneske, og jeg regner egentlig med at menn jeg kjenner er like opptatt av dette som meg.

“Som kvinner kan vi aldri lene oss tilbake og si at jobben er gjort.” – Siv Jensen og Solveig Horne

Enig med dere, for jeg er også feminist, hverdagsfeminist og rødstrømpe. 

Bilde:

the Orchestration of Sleep Casey David | Some rights reserved

Om forfatteren

Ingvild

Ingvild

Bergenser som bor i Oslo. Jeg er interessert i teknologi, film og internett, i tillegg engasjeres jeg av eldreomsorg og internasjonal solidaritet. Jeg liker rufsete hunder, rødvin og (e)bøker man blir oppslukt av. Ypperlig på førstelinje IT-support (bytt browser) og trives med raske beslutninger.

Visit Website

11 Comments

  1. Syns de sier uvanlig mye fornuftig i den Db-artikkelen. Men reagerer på denne besteårsregelen. Hvorfor er det bare kvinner som skal få ta seg fri i perioder uten at det skal gå utover pensjonen? Det virker helt urimelig.

  2. Bubb 29/02/2012

    Jeg skal printe ut denne og ha den med meg på byen, true story.

  3. Ellen 29/02/2012

    “Rødstrømper, eller altså feminister på venstresiden, vil at alle skal ha frihet til å bestemme over egne liv, om det så innebærer å være hjemme med barn eller jobbe fulltid.”

    Men feministene på venstresiden mener jo ikke at kvinner skal ha rett til ustraffet å være hjemme med ungene sine i stedet for å institusjonalisere dem fra de er ett år! Etter at besteårsregelen forsvant, så blir man jo økonomisk straffet i form av lavere pensjon. At kvinner velger å jobbe redusert eller gå ut av arbeidslivet for å bruke tida si med familien, blir blant vestresidas feminister oftest fremstilt som bakstreversk. Om man velger noe sånt, blir man enten fremstilt som offer (Siv Jensen har rett der), eller dersom man tiltenkes et selvstendig valg, ja, så må man være dum. Og om man er så dum, så får man skylde seg selv dersom gubben stikker av eller man blir enke på minstepensjon. Og er man et offer, ja, så får man samme behandling.

    Hva med delt pensjon? Det er et godt hverdagsfeminismeforslag, synes jeg!!

    (Forresten lar ikke hverdagsfeminister seg skremme av trusler om minstepensjon. De tar sine egne valg uansett. Til venstresidas irritasjon…???)

  4. Ingvild Author

    @Frøken Makeløs: Det er sant! Enten mener de at det er bare kvinner som skal få gjeninnført besteårsregelen, eller så mener de at det bare er kvinner som trenger det. Ser ikke FrP menn som omsorgspersoner overhodet?

    @Bubb: Haha! Vedder på det er et dritbra sjekketriks :D

    @Ellen: Jeg er usikker på hva som er den beste pensjonsløsningen for deltidsarbeidende kvinner, om det er besteårsregelen eller gjennom omsorgspoeng.

    “At kvinner velger å jobbe redusert eller gå ut av arbeidslivet for å bruke tida si med familien, blir blant vestresidas feminister oftest fremstilt som bakstreversk.”

    Tøys.

  5. Hanne Lyssand, Nordre Aker SV 01/03/2012

    Det kunne vært innført mulighet for å dele på pensjonsopptjeningen, da ville familien delt på ulempen med å være hjemme, men det har Høyresiden avvist. Problemet med å gi ennå mer pensjonspoeng for omsorg hjemme, er at det gir noen andre urettferdigheter. Det er fort at du får mer pensjonspoeng for å være hjemme enn du får for å jobbe. Min mamma sa alltid at det var urettferdig at hun som enslig mor i full jobb, ikke fikk like mange pensjonspoeng som de som var hjemme med barn. Hun gjorde jo også omsorgsarbeid, det var ikke satt bort til noen.

  6. Ellen 01/03/2012

    Hanne Lysand: “ulempen med å være hjemme” – hva tenker du på her?

    “Det er fort at du får mer pensjonspoeng for å være hjemme enn du får for å jobbe.”

    Bortsett fra at det kan virke urettferdig for aleneforsørgere – hva er problemet med at man får mer pensjonspoeng ved å jobbe ulønnet hjemme med å ta vare på egne unger istedetfor å velge å ta lønnet arbeid utenfor hjemmet og institusjonalisere ungene sine i barnehage?

  7. Ingrid
    Ingrid 01/03/2012

    @Ellen. Uten å svare for Hanne så er det i utgangspunktet en styrke for samfunnet at så mange som mulig er ute i jobb – sånn på det økonomiske planet. Det er ikke noe selvstendig poeng å oppfordre noen til å være hjemme, selv om folk skal få velge.
    Hilsen tidligere instituasjonalisert unge.

  8. Ellen 01/03/2012

    Ingrid: Dette kan føre diskusjonen litt på villspor kanskje, men jeg tror du gir et helt riktig svar utfra venstersidas tankegang.

    Samfunnsøkonomisk lønnsomhet er grunnlaget for hele tankegangen. Det er klart at det er mer samfunnsøkonomisk lønnsomt at alle jobber full tid, at folk får betalt for å passe på andres unger og går ut i jobb istedenfor å passe på sine egne. I alle fall dersom det ikke blir for mange mennesker som tar skade av et slikt system – for da blir det dyrt å følge dem opp, og vinninga går opp i spinninga.

    Men dersom vi ikke tenker økonomi, men mennesker, så kan det jo være mange gode grunner til å oppfordre folk til å jobbe hjemme istdenfor ute! Eller…???

  9. Ingrid
    Ingrid 01/03/2012

    @Ellen. Ja jeg er helt enig i at vi ikke kun skal fokusere på økonomi. Jeg er blant annet for seks timers arbeidsdag som ville redusert arbeidsbelastningen uten at vi samtidig mistet masse arbeidskraft.
    Men derfra er det relativt langt til å si at man pensjonsmessig skal komme bedre ut om man ikke jobber.

    Også så ser jeg det egentlig ikke som en styrke for samfunnet at folk er hjemme, ihvertfall ikke full tid. Det er litt fordi det ikke nødvendigvis er smart for samfunnet som helhet som vi strengt tatt må tenke på, litt fordi det ikke er smart for integrering, og litt fordi det ikke er så veldig smart for den enkelte.

  10. Richard 02/03/2012

    tja, Venstre Feminister fremmer kvinnekamp, høyrefeminister fremmer likestilling.

    stor forskjell

    eksempel likelønn, kvotering og alle de andre “positive særbehandling projektene” som ikke fungerer i det hele tatt.

    Vil du ha bra lønnet jobb , velg en bra lønnet jobb, vil du tjene crap, velg en crappy lønnet jobb.

    Vil du at mannen din skal rydde, velg en mann som rydder, eventuelt kast ut gammel mann, hent inn ny mann.

    Egentlig kan du si at

    Vil du ha X må du gjøre Y slik som alle oss andre.

    Vil du ha X men vil gjøre V , men i ettertid syte og klage , da kan du klandre deg selv

    Bare rabiate feminister kan virkelig mene at forskjellsbehandling er veien til likestilling.

    Når jeg valgte mitt yrke, valgte jeg det etter mine styrker og svakheter og selvsagt lønn.

    De som ikke setter seg inn i yrkes valg som overdriver eller underdriver egene evner blir forbikjørt i det som er naturlig utvalg.

    Er det min feil, nei, din egen feil, ja.

    Er møkk lei av at alle kvinner som bedriver kvinnekamp skal klage og syte mens ingen faktisk gjør noe selv, og bare vil at staten skal rydde opp, mens det igjen for kvinner til å fremstå som bortskjemte unger. Vet dere hvor mange kvinner som bare rister på hode av dette?

    Mannen din idiot, GÅ
    Jobben din dust , GÅ

    Det er det flotte med et åpent sekulært samfun med likestilling er at …..

    BESTEMMER SELV HVA DU GJØR !!!!

    :)

    Mitt tips, gjør noe for deg selv i dag, ikke forvent at staten eller noen andre skal fikse dette for tilogmed maddam bloggere innrømmer vel at det ikke akuratt har befolkningen i ryggen her.

    Feminisme saken drar jo ikke akuratt velgere for å si det slik

  11. richard 02/03/2012

    Bortsett fra Julie Brodtkorb, hun er en dott

    Klarer fremdeles ikke bestemme meg hvem jeg hater mest av henne og hun gale blondinen fra afrika, hun som taler i tunger og mener du skal blowjobe deg ut at problemene dine :\

    De beste “feministene” vi har er de som bare lykkes og klarer seg selv.

    Jeg gir dere et bra eksempel

    http://blogs.friendlybeings.com/fun/wp-content/uploads/2011/10/vegan-carnivore-580×433.jpg

    Bildet handler om litt annet men jeg er sikker på at … vel… håper noen forstår tegningen.