How fickle is woman

Jeg har lurt på hvorfor det aldri var et alternativ for meg å studere teknologifag. Nå, 10 år senere lærer jeg meg å programmere.

Da jeg skulle søke på høyere utdanning som 18-åring hadde jeg allerede begynt å fikle med det som jeg senere kom til å jobbe med. Da vi fikk nett hjemme da jeg var 15 begynte jeg å lage nettsider, først i notepad, så i Netscape Composer. Men det falt meg ikke inn å søke på noe som hadde med internett eller data å gjøre. Neida, jeg skulle bli musikalstjerne. (Heldigvis innså jeg kjapt at jeg ikke egentlig hadde lyst å studere drama og byttet studie.)

De siste årene har jeg blitt ennå mer interessert i web. Så interessert at jeg har begynt å lære meg å kode og jeg leser bøker om Javascript, Google Analytics, CSS og UX-design. Senere har jeg tenkt at når det for unge norske jenter føles mer sannsynlig å bli musikalstjerne enn programmerer så sier det kanskje noe om hvilke forventninger vi har til kjønn.

Når det for unge norske jenter føles mer sannsynlig å bli musikalstjerne enn programmerer så sier det kanskje noe om hvilke forventninger vi har til kjønn.

Men hvorfor var det aldri en gang et alternativ for den 18 år gamle Ingvild å bli programmerer? Eller å studere hvertfall noe som har med internett å gjøre? For meg var tekniske fag virkelig aldri et alternativ. Det var for gutter, og dessuten måtte du sikkert ha 5 i matte for å komme inn. I noen tilfeller stemmer jo dette, men når jenter først søker på naturvitenskapelige studier har de veldig gode karakterer. Hvor er alle de middelmådige jentene som ikke har sivilingeniør-fedre?

Heller rosa datamaskiner enn rosa kjøkkenutstyr til småjenter

Heller rosa datamaskiner enn rosa kjøkkenutstyr til småjenter

Jeg tror det er flere damer som meg. Jeg møtte dem da jeg jobbet som informasjonskonsulent og jeg møter dem på kurs. De som syns data er spennende, men som aldri tenkte at programmering (hvis vi skal ta det som eksempel) var noe de kunne gjøre. I mitt hode var det større sannsynlighet for å bli musikalstjerne enn programmerer. Jeg burde kanskje brukt mindre tid på datidens Singstar og mer tid på storebror sin Amiga 500.

Men det er ikke for sent (selv om jeg i helgen med sorg gikk inn i mine 20-års gravølår) og jeg skal bruke 2012 på å lære meg javascript og .net-koding. Både på egenhånd, på kurs og gjennom Code Academy. Ikke fordi jeg vil bli programmerer, men fordi jeg vil lære mer om teknologi. Jeg syns jo i grunnen internett er mer spennende enn musikaler.

Hvis du også er en dame som er opptatt av teknologi så syns jeg du skal sjekke ut Girl Geek Dinners. De finnes i flere byer i Norge, og hvis du kommer på et treff i Oslo så kanskje vi sees der? Det er nemlig ikke så dumt, jeg har fått massevis av tips fra girl geeks, både om kodekurs for damer, bra bøker og spennende konsepter.

Og man lærer dessuten diverse fun facts: Er det for eksempel noen som kan svare meg på hvorfor nettleseren Opera har 86% mannlige brukere på stasjonære maskiner?

 

__

Bilder:

Geek indeed. lamazone | (CC BY-NC-ND 2.0)

Brussels Girl Geek Dinner 26- Gaming-14lamazone | (CC BY-NC-ND 2.0)

Girl Geek Dinners: the day aftergooglisti | (CC BY 2.0)

Om forfatteren

Ingvild

Ingvild

Bergenser som bor i Oslo. Jeg er interessert i teknologi, film og internett, i tillegg engasjeres jeg av eldreomsorg og internasjonal solidaritet. Jeg liker rufsete hunder, rødvin og (e)bøker man blir oppslukt av. Ypperlig på førstelinje IT-support (bytt browser) og trives med raske beslutninger.

Visit Website

13 Comments

 1. Joachim 07/02/2012

  Dette har jeg lurt på selv. Under informatikkstudiene mine ved UiB var det én eneste jente. Det virker som det står spesielt dårlig til ved dette studiet, f.eks ved matte- eller fysikklinjen var det ihvertfall en ganske grei andel jenter. Jeg leste i avisen for noen år siden også, at skjevheten var desidert størst på informatikklinjene rundt om i landet. Det er mulig det har endret seg litt til det bedre, men det skulle jaggu ikke mye til heller.

 2. Joachim 07/02/2012

  Bare en liten sidekommentar; ungdom generelt velger for lite teknologiutdannelse, dette leser jeg mye om igjennom fagbevegelsen min.
  Når idol-generasjonen blir spurt om dette selv, får man innimellom svar som; “Teknologi er ikke utfordrene nok for oss. Vi er oppvokst med det, og kan det fra før”. Jeg kan ikke noe for det, jeg får lyst til å rive av meg håret av slikt

  Det er også noe man merker seg sosialt, det er ikke noe særlig kult lenger å være ingeniør. Folk gjesper når jeg svarer dem på hva jeg driver med, mens interiørarkitekten eller make-up-artisten ved siden av meg har tydeligvis mye mer interessant å fortelle. *sukk* :)

 3. Ingvild Author

  Pussig det der, jeg fikk mye mer positiv tilbakemelding i small-talk-verden når jeg jobbet med reality-TV enn når jeg jobber med internett.

  Men det finnes jo mange yrker folk gjesper av, og det kommer vel også an på hvem man forteller det til. Jeg visste for eksempel ikke hva jeg skulle spørre en interiørarkitekt om da jeg var i bryllup for to uker siden (tips mottas gjerne).

  Jeg fikk forresten gjenfortalt en lærer her om dagen som hadde sagt at elevene hennes ikke kunne enkle ting som snarveier på PCen. De er vant til teknologi, men hvis det kun betyr å kunne google og sjekke feiseren så har man jo fremdeles en del å lære.

  Tilbake til informatikk-studiet: Dette er et eksempel på et studie jeg i ettertid ser jeg kunne hatt interesse av å studere, men som jeg ikke vurderte for ti år siden. Jeg kjente ingen som studerte det, ingen rådgivere nevnte det for meg, det var enkelt og greit ikke et alternativ. Hva tror du kunne jevnet ut kjønnsbalansen på informatikk? Reklame mot jenter? Bedre rådgivning? Jentedager?

 4. Joachim 07/02/2012

  Jeg tror ærlig talt ikke jeg er så flink til å gi slike råd, men generelt vil jeg at ungdom skal få øynene opp for hvor bra og morsomme jobber det faktisk finnes innenfor ingeniørfaget, og hvor allsidig utdannelsen faktisk er. For å tiltrekke seg flere jenter, tror jeg at man må, som du er inne på, få dem til å identifisere seg på et eller annet vis med disse studiene. Akkurat hva, er jeg nok ikke kreativ til å finne et bra svar på nå… :/ Det har vist seg så veldig vanskelig å vite hva som slår an, det kan være alt fra en populær serie på TV, til kvinner som Siri Kalvig. Hun jenten som studerte dette, var opptatt av dette selv, og hun er en slags “foregangs-figur” for jenter i data-norge, om jeg skal kalle det for det, hun arrangerer konferanser og holder foredrag selv.

 5. Joachim 07/02/2012

  *Hun éne jenten jeg studerte med, skal det være.=)

 6. Joachim 07/02/2012

  Jeg tror også det er forbundet en del myter til teknologi-utdannelse, som at det er “geeky” og nerdete. Disse mytene holder forsåvidt faktisk vann også, under visse omstendigheter, men faget har endret seg enormt på kort tid.

  Å være konsulent i et større selskap i dag(Noe som er en av de mer sannsynlige karriereveiene for en informatikkutdannet), innebærer mye mer enn gnuring på 1 og 0. Selv om man skal ha det tekniske i bunn, er kompetanse på kommunikasjon, kundekontakt, teamarbeid, prosjektledelse og mye annet kjempeettertraktet, delvis som følge av at bransjen tok innover seg alle de mislykkede prosjektene i IT for noen år tilbake.

 7. Ingvild Author

  At det oppleves som nerdete har også med kjønn å gjøre, den klassiske nerden er ikke kvinne. Jeg merker det også når jeg avslører nerdete trekk i sosiale sammenhenger. Det blir morsomt, litt kult og litt søtt. Om en mann hadde avslørt de samme interessene hadde det vært morsomt som i litt patetisk. Det blir litt samme reaksjonen jeg fikk da jeg studerte film og var ansvarlig for det tekniske i produksjonen.

  Jeg tror det er samme måte vi reagerer på når kvinner bryter andre kjønnsregler. Det kan være kult (fordi de beveger seg oppover i status?). Hvis menn gjør det motsatte blir det freaky, eller de kan få kommentarer som setter spørsmålstegn ved dem som menn. Sånne ting irriterer meg, og det er noe av grunnen til at jeg er feminist. At folk ikke kan få litt frihet til å velge det de vil uten at hvem som helst føler de kan kommentere kjønnet deres. Klart at folk holder seg til kjønnsrollene når sanksjonene er strenge. Og da får vi igjen tøysete meninger som at menn ikke klarer å vise omsorg, eller at kvinner ikke er gode i matte.

 8. Joachim 08/02/2012

  Jeg er enig at det er synd at det for noen skal oppleves sånn. Eller at slike oppfatninger skal legge kunstige føringer på folks ønsker og behov. Den “opprinnelige feministen”, Charles Focoult, hadde et fint klarsyn på disse tingene.

  Jeg har en del problemer med feminister nå til dags, men jeg selvfølgelig _for_ likestilling, og en bred aksept for at folk er forskjellig, uansett om de er mann eller kvinne.

  For å være litt personlig; Nesten ingenting er mer interessant for meg enn å treffe på en jente som er litt nerdete, det er for meg et signal om at hun ikke er redd for å bruke hodet, og ikke nødvendigvis tar enkleste løsning ved en hver anledning. Nerder viser, i mine øyne, også at de i det minste har evnen til å “brenne” for noe. Så ja, jeg “dater” en nå, og hun har mastergrad i matematikk. Med fare for å irritere på meg feministene, så spøker jeg innimellom om hvor grusomt det er å være med en jente som er flinkere enn meg i matte:D I virkeligheten setter jeg kjempestor pris på flinke jenter som ikke er redd for å flashe litt IQ, og det tror jeg gjelder mange andre menn, ihvertfall.

 9. Joachim 08/02/2012

  WTF *Charles Fourier*, skulle det være(blander vilt her) xD

 10. Problemet i denne tankerekken (rosa kjøkkenmaskiner er feilen, og onde menn som forventer at jenter ikke herper maskinen), er at få jenter demonterer og setter sammen den rosa kjøkkenmaskinen som man forakter så meget. Og der har man del av forklaringen.

 11. Ingvild Author

  @Joachim: Heheh, du er ikke alene om å ha et problem med feminister, vi har jo et like åpenbart imageproblem som nerdene ;)

  Jeg tror de fleste takler ulike typer menn og damer rimelig greit om de blir spurt direkte, likevel velger menn og kvinner utrolig tradisjonelt og folk reagerer kanskje litt (både positivt og negativt) på menn som blir sykepleiere/førskolelærere/whatever og kvinner som blir utviklere/bedriftsledere/osv. Og det å sammenligne en mann med kvinner fremstår negativt. (Apropo det, btw)

  Jeg tror jeg er mot bekreftelse av stereotypier generelt, når det er seriøst ment eller når folk ikke tenker seg om. Å spøke med det er jo noe annet, alle tåpelige ting bør jo kunne tulles med!

 12. Ingvild Author

  @norskgoy Det er ikke en forklaring, det er en beskrivelse av problemet. En beskrivelse jeg forøvrig ikke helt kjenner meg igjen i. (Og onde menn? Hva snakker du om?)

 13. Ingjerd Straand Jevnaker 21/09/2012

  Jeg kjenner meg voldsomt igjen i dette. Jeg var tidlig på nettet og lagde egne nettsider som 17-åring. Elsket internett fra første gang jeg fikk opp AltaVista og Babelfish og sangen i modemet da jeg fikk koble meg til mens pappa telte tellerskritt. Jeg trykket format C med vilje på en gammel PC som pappa hadde og satte den opp på nytt, og pustet nytt liv i gamle Windows-maskiner ved å innstallere Linux. 

  Men å studere internett og teknologi?

  Det falt meg ikke inn en gang. Jeg trodde som deg, at man måtte være supergod i matte, og valget falt heller på psykologi, økonomi og markedsføring.

  Først senere har jeg oppdaget at det går ann å jobbe med hobbyen min, og har sånn sett skiftet fag og beite basert på det jeg er selvlært i. Men jeg skulle ønske at noen hadde tipset meg om å studere informatikk eller interaksjonsdesign da jeg var 18. Men heldigvis går det fortsatt ann å komme inn i IT-bransjen med egenervervede kunnskaper…