Maddam i året 2011

I løpet av 2011 har vi publisert 150 innlegg på maddam.no. Vi har fått circa 1200 kommentarer, og hatt over 62 000 besøk. Maddam ble lansert den 8. mars 2011. “Vi” var en gjeng med damer som var engasjerte/aktive/interesserte i politikk, og vi ville utvide debattrommet for kvinnelige samfunnsdebattanter på nett.

Vi er nok ganske like på mange måter, men samtidig har vi en ganske brei variasjon i fagfelt.

Vi har hatt gjestebloggere siden begynnelsen, og det har gitt oss videre perspektiver på ulike temaer som kvinner og kultur-Norge, om mannlige politikere og sex-skandaler, om annerledeslandet Russland og etniske minoriteter i Norge.

Jeg tror at maddam-miksen, altså hvem som er faste skribenter, gir en god variasjon. Vi er nok ganske like på mange måter, men samtidig har vi en ganske bred variasjon i fagfelt. Noen jobber i offentlig sektor og noen i privat og andre er studenter. Noen er politikere, andre ikke, og vi kommer fra ulike deler av landet. Og vi er et fellesskap, vi diskuterer ideer sammen, backer hverandre og debatterer med hverandre. Og vi er jo ikke alltid enige, sist representert av tidlig ultralydinnleggene til Olivia og Ingrid.

Selv om Maddam har et helt klart feministisk perspektiv er det også skrevet flere tekster som ikke har kjønnsperspektiv. Som den Nora skrev om papirløse flyktninger eller den Ingrid skrev om Occupy Wall Street. Ellers er det mange gode tekster om de som lurer på hva feminister mener i dag. Eller hva vi ønsker oss, som for eksempel en kjekk, ung mannlig au pair og mat med masse karbo.

Noen av Maddamsene har jo også vært medietryner i året som gikk.

Ytterlig innsikt i hvordan feminister definerer seg selv kan du også lese om i Mona sin feminist-oppskrift. Og når vi først nevner likestilling så kan Trines innlegg om konflikt mellom jobb og familie med fordel trekkes frem. Og Ingvild sitt innlegg om heltid og deltid.

Noen av Maddamsene har jo også vært medietryner i året som gikk, vi har hatt kronikker på trykk i flere aviser, stadig vekk vært linket til fra Lesernes VG, og vi har vært på Dagsnytt 18. Hey, vi har til og med vært toppløse. Sånn sett fikk hun rett, Spillpike-Maren som spådde at vi kom til å havne på tv.

Terroren har også påvirket nettdebatter, både hvordan vi faktisk debatterer og hvordan vi forholder oss til grumsete holdninger på nett.

2011 var et år som endret mye i Norge. For meg var terrorangrepet både helt uvirkelig og som en realiserende kampestein. Jeg tror alle som har vært, eller er aktive i et politisk ungdomsparti kjente på den kampesteinen. Terroren har også påvirket nettdebatter, både hvordan vi faktisk debatterer og hvordan vi forholder oss til grumsete holdninger på nett.

For Maddam blir det ennå viktigere å være til stede. På tross av at Norge er blant verdens mest likestilte land, har feminister et frynsete rykte. Og de mest negative er gjerne de som kan minst om temaet. Jeg har alltid syns det var pussig at folk kan synes likestilling og frigjøring fra trange kjønnsroller er en så dårlig ide. Og det viser seg ofte at det er alle de andre tingene som er problemet. De tingene jeg aldri har ment, og kanskje ikke kjenner noen andre som mener heller.

Jeg vil oppfordre andre unge kvinner til også å være til stede på nett. Til å engasjere seg i nettdebatter og ikke skremmes vekk. Vi kan ikke slutte å gå på gaten fordi vi er redd, og vi kan ikke slutte å engasjere oss fordi det kan være ubehagelig.

Om forfatteren

Ingvild

Ingvild

Bergenser som bor i Oslo. Jeg er interessert i teknologi, film og internett, i tillegg engasjeres jeg av eldreomsorg og internasjonal solidaritet. Jeg liker rufsete hunder, rødvin og (e)bøker man blir oppslukt av. Ypperlig på førstelinje IT-support (bytt browser) og trives med raske beslutninger.

Visit Website

2 Comments

  1. I 2011 deputerte jeg som sannsigerske. Gratulerer med et godt førsteår, Maddamser!