Jakten på en realfagkjendis

Emil, Cato, Dagmar og Berit. Været har fått navn. Alle har den siste tiden vært opptatt av været. Noen er også opptatt av

akkurat dette hele året. Min pappa har for lengst havna i væralderen, og alle kan døgnet rundt følge været på verandaen i Vanvikan. Men det er ikke bare menn som har kommet i væralderen som bryr seg om høytrykk og lavtrykk. Metrologi har blitt et jentefag. Høsten 2010  kunne meldes at 23 av 30 nye meteorologi- og oseanografistudenter ved Universitetet i Bergen er jenter. Jenter har også blitt opptatt av været.

Siri Kalvig

Været har blitt populært hos jentene. Og skal du melde været, må du være god i matematikk. Metrologi og oseanografi er langt på vei et realfag. Og jentene velger det. Og svaret er visstnok såre enkelt. Siri Kalvig. Det er denne dama, ene og alene, som for æren av at jenter blir optatt av været og realfag.  Mye har tidligere vært forsøkt for å få jentene til å velge realfag. Jentepoeng, jentedagen og jentedatasal er noen av tiltakne NTNU har forsøkt. Men jeg mener Trodheim og alle andre burde gjøre som Bergen, vi må skaffe en Siri Kalvig til alle realfag.

Løsningen: kjendisstatus  

Som fremtidig matematikklærer er jeg selvfølgelig opptatt av at jenter også skal velge realfag. Og det er nesten for godt til å være sant at løsningen er så åpenbar. Dette er mitt forslag for å få jenter til å velge realfag: Vi trenger en kvinnelig, fresh, realativt ung matematiker som jenter kan realatere seg til. Og så gjør vi henne til matematikk-kjendis. Videre gjør vi det samme med fysikk, dataingeniør, sivilingeniør og mekanikerfaget. Og volá, jenter velger realfag og vi har gjort noe med det kjønnsdalte arbeidsmarkedet i Norge. Det er her selvfølgelig viktig at damene blir kjent for det de kan.

Det hjelper ikke at vi kjører en “realfag edition” av Paradise Hotel.

Nei, her er det viktig at vi følger Siri Kalvig-oppskriften til punkt og prikke.

Selv om været her fått jente og guttenavn er vær stort sett kjønnsnøytralt. Få vil hevde at var overvekt av hverken mannlige eler kvinnelige egenskaper. Selv om det som oftest er menn over 50 som havner i væralderen, er det viktig at jenter oppdager været og andre realfag tidligere. Jeg er overbevist om at hvis vi prøver Maddams plan eller “Kalvig-oppskriften” vil det gi resultater. Da håper jeg at alle kan være med på jakten etter nye kvinnelige realfagskjendiser. Har du forslag til navn er det bare å kommentere her.

Bilde: Siri Kalvig avOLF  (CC BY-SA 2.0)

Om forfatteren

Åshild

Jeg er 28 år og er lærer. Jeg bruker resten av tiden min på politikk, tacospising, blogger med bilder av antrekk og trimming på treningssenter.

Visit Website

22 Comments

 1. Om Siri Kalvig er årsaken, hvorfor ser man da ikke det samme på opptaket i Oslo?

 2. Ingrid
  Ingrid 05/01/2012

  Det kan ha noe med at bachelorprogrammet der heter “fysikk, astronomi og meterologi” – med fokus på fysikk. Også er jo kalvig fra vestlandet selvfølgelig.

 3. Rune 05/01/2012

  Og at en eventuell effekt på det programmet sikkert drukner i Ødegaard-effekten.

 4. Margrethe 05/01/2012

  Nå er jeg helt ute på viddene kanskje, NORSKGOY, men kanalen med mest freshe værdamer holder da også til i Bergen? Så hvis du vil ha ekstrajobb ved studiene, kanskje….?

 5. Alle kvinnelige programledere i Newton og Schrødingers katt er jo fine!

 6. Rolfkake 05/01/2012

  Og hvorfor er det så viktig at jenter velger realfag?

  Hvis det eneste som motiverer jenter til å bli meteorologer er at de ser Siri Kalvig på TV tror jeg de like gjerne kan la være.

 7. Author
  Åshild Tungen 05/01/2012

  Hei Rolfkake!
  Sjønner at dette er en åpenbar kritikk at et innlegg med en litt tullete løsning på et stort problem. Målet er at alle skal velge å ta den utdanningen de ønsker, men her spiller dessverre ulike forvntninger til gutter og jentern inn. Jeg tror ikke vi kan ha et likstilt samfunn før arbeidsmarkedet for menn og kvinner er likt.

 8. Susanne

  Tror det er viktig med forbilder man kan identifisere seg med, og her er kjønn viktig. Og vi trenger ikke at det bare er jenter, men at også jenter som velger realfag.

 9. A Hansen 05/01/2012

  Arbeidsmarkedet for menn og kvinner ER likt. For å få et likestilt samfunn må kvinner og menn også prioritere og gjøre valg sånn noenlunde likt. Utfordringen er kvinner ofte velger anderledes enn menn, både når det gjelder utdanningsretning, men også karriérevei og karriérepush (jobbe 60-timers uker for å komme opp og frem osv). Det kan se ut som menn i større grad legger vekt på lønnsutvikling og karriéremuligheter i sine valg, mens kvinner i større grad prioriterer anderledes.

 10. Det betyr at folk er idioter som kun går etter overfladiske betegnelser egentlig. Ikke umulig forsåvidt. Da Høgskolen i Ålesund forandret navnet på sin skipslinje til skipsdesign gikk andelen som søkte i været. Selv om ikke et eneste fag ble forandret i innhold. Dvs god gammeldags mekanisk utdanning.

  Samme med elkraft på gamle NTH som fikk navnet energi og miljø på ntnu. Same shit…vil heller kalle det å villede unge mennesker som åpenbart ikke har snøring hva fagene egentlig tilsier. Som om meterologi er fraskilt fysikken.

 11. @Margrethe

  Nå kan været på tv2 sees i hele landet, hvis det ikke er nye hendelser som tilsier noe annet. Så effekten av Siri Kalvig burde altså også kunne sees på UiO der den eksakt samme utdannelsen eksisterer.

  Forklaringen på økning av kvinneandelen i Bergen bør altså ha en annen faktor som forklarer, hvis det ikke er en tilfeldighet. Eller mener du at grunnen til at det er flertall av menn i Oslo er fordi Gislefoss er på NRK?

 12. Så, hvis målet er at man skal gjøre slik man ønsker. Når kommer da klappsalvene for Trude Mostue?

 13. Ingrid
  Ingrid 06/01/2012

  Men hvorfor blir det da et skille på realfag og for eksempel jus hvor nesten 70 % er kvinner? Realfagsyrkene er ofte mer “slacke” en forretningsadvokatverdenen mange jurister ender opp i så jeg tror dette handler om forventninger til hva jenter og hva gutter skal gjøre.

  Jeg tror det er sunt at det blir en likere kjønnsbalanse – det er lettere å velge noe når du ikke er den eneste eller er veldig utradisjonell.

  @norskgoy
  – Meterologi er fysikk helt enig (sikkert derfor også vår geofysiker av en far er ekstremt opptatt av været). Folk velger åpenbart etter navn – det er helt idiotisk, men om gode navn kan gjøre folk interessert i noe de kanskje ikke trodde de var så er ikke jeg så skeptisk. (reklame fungerer:))

 14. Sunniva
  Sunniva 06/01/2012

  Hvis jeg skulle applaudert Trude Mostue, ville det være fordi jeg satte meg ned for å ta applausrunden for alle menn som valgte å bli ingeniør eller offiser og alle kvinner som valgte å bli sykepleier eller førskolelærer. All ære til alle menneskene der ute som gjør en kjempejobb med å skape verdier ved å ta vare på folk og bygge landet og jakte på lykken ved å følge drømmene sine.

  Det er Trude Mostue sin snevre innstilling til at barn og familieliv er den ultimate drømmen alle kvinner burde jakte på som gjør at applausen stilner. Kult at hun jakter på den drømmen og gjennomfører det, men hvorfor skal det ha noe å si for andres valg? Og hvorfor går hun ikke ut og sier at flere menn burde være hjemme, så topp som det er for henne? Det er ikke imponerende å komme med et argument som har vært fremført millioner av ganger tidligere. Det er ingen som fortjener applaus for å videreføre klassiske kjønnrollemønstre.

  Hvorfor skal kvinner drømme om å bygge landet gjennom omsorg og som mor, mens menn skal drømme om å bygge landet som snekker, ingeniør eller økonom?

 15. A Hansen 06/01/2012

  Skillet vil jo evt vise seg litt over tid. Det blir jo feil å sammenligne de som har toppjobber i dag som ofte er rundt 50 år, med sammensetningen av studenter i dag.
  Videre tror jeg det fortsatt blir et skille gjennom kvinners VALG av yrke når de først har en utdannelse (uten at jeg vet det sikkert). Jeg ser for meg at flere kvinnelige jurister velger yrker der det er en lavere lønnsvekst og mindre mulighet til å nå toppjobbene, f.eks. ved å bli jurister i departementer, politiet osv. fremfor forretningsadvokater som typisk er de som vel har den bratteste karriereveien (dette vet jeg dog ikke).

 16. A Hansen 06/01/2012

  Hvem andre enn jenter selv sitt ansvar er dette?

 17. Se der ja. Dette handler ikke om kvinner. Men om din makt (ønske om) på hvordan du vil at kvinner skal oppføre seg.

  For du evner altså ikke å applaudere, siden vi applauderer kvinner som tar utdanning, en person som har tatt den utdanning og arbeidsutdanning som personen ønsket. Men, du vil applaudere hvis man breker det du mener er rett. Siri Kalvig har nettopp gjort noe ala Trude Mostue forresten. Til Paris med gubben som skal jobbe. Mens Kalvig skal prøve å lære seg fransk.

  Hvorfor skal ikke en kvinne få lov til å drømme om å være hjemme, om hun ønsker det? Er vel spørsmålet du burde stille, men ikke er villig til å spørre. En av grunnene er sannsynlighvis at man frykter svaret.

  Og angående snekker, dvs byggebransje. Der tjener kvinner mer enn menn i heltidsstillinger. Så vennligst kom deg på din høye hest og kjemp for likelønn. http://www.ssb.no/lonnbygganl/tab-2011-01-13-01.html

 18. Susanne

  Selvsagt er det også snakk om makt! I dag er det slik at hvite menn har flest innflytelsesrike posisjoner, høyest inntekt og mest eiendom. At det finnes noen eksempler på kvinner med makt og penger, forandrer ikke dette. Om kvinner hadde hatt mer innflytelse, tror jeg feks det hadde vært høyere prioritert. Feks mer lønn til hjelpepleiere.

  Jeg er ikke hjelpepleier, men syntes allikevel de skal ha høyere lønn. Det går altså an å jobbe for andres interesser…

 19. Sunniva
  Sunniva 08/01/2012

  Hei du, Norskgoy. Nå fikk du ikke med deg det jeg forsøkte å si, så jeg sier det igjen: En dame kan definitivt drømme om å være hjemme med barn og familie. Jeg er for at kvinner skal få velge fritt. MEN: jeg mener ikke at det er det en kvinne burde drømme om i den forstand at det er det beste for en kvinne å gjøre det og at enda flere kvinner burde gjøre det enn i dag. Det er det Trude Mostue går ut og sier. Derfor applauderer jeg ikke. Er dette vanskelig å forstå? Si i fra, så kan jeg sikkert forsøke å utdype igjen.

 20. Vel, du behøver da ikke applaudere meningen. Men applaudere at hun har tatt selvstendige valg. Men, på typisk norsk vis klarer du ikke å skille meningsytringer og personlige valg i livet. Samtidig som Kalvig gjør noe ala det samme valget som Mostue i disse tider.

  Hvis du ikke forstår dette så kan du sikkert ta kurset i hersketeknikker omigjen. For du feilet.

 21. Sunniva
  Sunniva 10/01/2012

  Spar deg. Du trenger ikke anklage meg for hersketeknikker bare fordi vi er uenige. Jeg synes det virker som om du liker å debattere her på nettsiden vår, ettersom du kommenterer på nesten alle bloggpostene våre.

  Jeg applauderer Mostue for å være en vellykket forretningskvinne som har vært et glimrende forbilde for alle som ønsker å bli en dyktig veterinær. Men har store problemer med de kontroversielle utspillene hun har kommet med i forbindelse med sitt valg om at kvinner bør gjøre det kvinner skal og at likestillingen har gått alt for langt. Der gjør hun nettopp det motsatte av å støtte opp under frie valg.

  Det er ikke jeg som er unyansert her. Jeg har for eksempel selv tatt befalsutdannelse og jobbet i Forsvaret. Jeg lærte helt sinnsykt mye, det var rett og slett en glimrende erfaring for meg og jeg mener i tillegg at det burde være mange flere kvinner i Forsvaret. Likevel ville aldri finne på å stå frem i avisen og si at det å gå befalsskole burde være noe alle jenter (eller alle gutter) skal gjøre.

 22. @Sunniva Jan 8, 2012 “Spar deg. Du trenger ikke”

  Du bedriver hersketeknikk fordi du anser andre ikke kan lese det latinske alfabet med norsk syntaks. Ikke fordi man er uenig. Så si ifra, så kan utdype den.

  Det frie valg betyr også at Mostue sin mening også skal komme frem, i tillegg til din.

  Bra for deg at du har befalsskole. Bare husk å ikke vise deg naken mens du dreper. Nakenhet er umoralsk.