Julestria er “du ser ikke bra nok ut”-tida

Mari Lund Arnem er dagens gjesteblogger og skriver om undertøyskampanjar i julestria:

Når jeg går forbi et av H&Ms vinduer med den nyeste undertøyskampanjen får jeg lyst til å bli modell. Men kanskje ikke sånn modell som de retusjerte kvinnene som vises fram. Jeg får rett og slett lyst til å bli rollemodell.

I hele adventstida blir vi møtt av perfekte mennesker i nesten uten tøy, enten det er på TV, på reklameplakater eller i julefilmene. Juleundertøyskampanjer er noe av det som gjør meg mest misfornøyd med meg selv. Jeg ser disse vakre, tynne, perfekte kvinnene og tenker: sånn ser i hvert fall ikke jeg ut når jeg henger foran TVen en søndag eller når jeg har venninner på besøk. Og det er ikke bare fordi jeg vanligvis ikke henger rundt i sexy undertøy, men fordi jeg rett og slett ikke kan se sånn ut. For kom igjen, hvem har egentlig sånne pupper? Mine ser i hvert fall ikke sånn ut, uansett om jeg kjøper en ny BH eller ikke. Den ene er ubehjelpelig litt større enn den andre (det er visstnok slik med de aller fleste, bare ikke de på reklameplakatene) og dessuten har jeg litt, i mangel på et bedre ord, BH-valker som tyter ut både over og under strikken på baksida. Ikke er jeg så tynn heller og innimellom får jeg kviser. Håret mitt skinner ikke i perfekte bølger nedover ryggen mens jeg koker te om morran og i de siste har jeg oppdaget både at det finnes noe som heter cellullitter og at ingen av de kremene som sier de skal ”hjelpe med dette problemet” faktisk hjelper. Så når jeg ser disse reklamene og de perfekte modellene så tenker jeg som regel to ting. Den første tanken er ”å herregud så feit jeg er”.

Den andre er heldigvis ”noen må fortelle jenter som er yngre enn meg at det er ikke meninga at de skal se sånn ut”. Det er den andre tanken, den gode tanken, som gjør meg glad i møte med Cubus, H&M og alle de andre store kjedene i julestria. For det er nettopp det jeg kan gjøre. Fortelle jenter og kvinner at det er ikke meninga at alle skal se sånn ut, og dessuten er det ikke sikkert at de modellene vi ser faktisk ser sånn ut en gang. Forrige adventstid var oppstarten for Ungdom mot retusjert reklame, et nettverk av ungdomsorganisasjoner som jobber for å merke all retusjert reklame med en advarsel.

Hver dag får jeg jo vite at jeg ikke er bra nok. Ikke tynn nok. Ikke pen nok.

Det jeg liker best er når vi gjør det etter gjør det selv-metoden. Å gå rundt i Oslo, se de store lystårnene med perfekte mennesker, ta fram plakaten min der det står ”Denne reklamen er retusjert og gir et feil bilde av hvordan modellen ser ut”, spraye lim og henge opp advarselen min gjør godt. Min lille juleglede. For ikke bare er det fint å vite at ja, H&M bruker millioner av kroner på å gjøre modellene tynnere, nesene rettere, puppene mer perfekte og huden prikkfri. Det hjelper andre jenter. For så lenge vi går rundt og tror at det er sånn alle skal se ut, eller at vi må slanke oss eller til og med operere oss for å se sånn ut så gjør det noe med selvbildet vårt. Da er det den første tanken, den som sier at jeg er feit og stygg og ikke bra nok som blir rådene. Da bukker vi under for skjønnhetspresset, vi blir misfornøyde og får et dårligere selvbilde. Det er kanskje ikke rart at spiseforstyrrelser er så utbredt eller at så mange jenter er misfornøyde med seg selv og kroppen sin. Hver dag får jeg jo vite at jeg ikke er bra nok. Ikke tynn nok. Ikke pen nok.

Men kom igjen, hvem har egentlig sånne pupper? Ingen! Og det at jeg veit det gjør at jeg vil at flere jenter skal vite nettopp det. At vi er pene, at vi er akkurat passe store eller små. At vi er bra.

Det er det juleønsket jeg har – for meg selv, for alle jenter fra 15 til 50, for venninnene mine og for alle. At vi skal bli kvitt den første tanken og heller huske den andre. Derfor, hvis jeg tør, kan det være at jeg en mørk natt i desember skal snike meg rundt med noen andre plakater. Et bilde helt likt som BH-reklamen til H&M. Av ei jente fra midja til haka, med en helt vanlig BH på. Så kan jeg henge meg selv opp over det retusjerte reklamene. For ja, de er ikke like store, perfekte eller til og med symmetriske. For det blir de heller aldri. Og det blir ikke dine heller. Men du er skikkelig bra likevel!

 

Mari Lund Arnem er feministisk leder i SU.

Bilde 1: What a waist.. of 3.99! av kenjonbro (CC BY-NC-SA 2.0)

Bilde 2: Retusjert_080311 av Rødt Nytt (CC BY-SA 2.0)

Om forfatteren

Gjesteblogger

Gjesteblogger

Hvis du vil være gjesteblogger for Maddam, send en mail til hei@maddam.no. Få med hva du vil skrive om og tre linjer om deg selv.

Visit Website

98 Comments

 1. Vet du, nå er jeg dritt lei av at man skal “redde verden” fra motebransjen. At man skal skylde på bilder som får oppmerksomhet istedenfor å ta tak i oss selv og være den vakreste vi kan være. Og det dere retusjeringsgreiene dere holder på med? Ta et bilde av deg selv og få noen til å retusjere det heller, så får du oppmerksomhet du også!

  Dette her er en kvinnegreie. Vi blir aldri fornøyd og det er så godt å ha noen andre å ta fremfor å inrømme at vi selv kanskje må gjøre noe.

  Les gjerne motinnlegget mitt på bloggen min som handler om nettopp dette.

 2. Mange damer lurer på hva mannen de har syns om hvordan de ser ut når de er nakne, jeg kan avsløre at de fleste menn setter pris på AT du er det. :) fikk jeg nummer 1000

 3. Når jeg gikk forbi plakaten i Amnesty sin reklame “vold mot kvinner”, så får jeg lyst til å bli konebanker.

  Man er altså på dette nivået enda. Og det har da ingenting med retusjering å gjøre. Retusjering eller forskjønning av bildeseansen har man da gjort i alle tider. Sminke,lys og vinkel forandres, og har forandret personer til nesten det ugjennkjennelige siden foto ble oppfunnet. Og før det, malerier. Blir nesten som å klage på helleristninger fordi de ikke viste en valk. Og de jenter og gutter som har former og som er modeller retusjeres også. Og da mener jeg ikke valken taes vekk.

  Retusjert og manipulert til 1000 (London Andrews);
  http://30.media.tumblr.com/tumblr_lvv5j5QLbY1qb7rvko1_500.jpg

  Og hva er en helt vanlig BH forresten?

 4. Når Marilyn og Anna Nicole Smith var modeller var kvinnfolk hysteriske da også. Vi liker ikke at andre damer får mennenes oppmerksomhet, men gidder ikke gjøre jobben for å få oppmerksomheten selv heller.

  Flott eksempel fra norskgoy forøvrig :D

 5. Synnøve 15/12/2011

  “Ta et bilde av deg selv og få noen til å retusjere det heller, så får du oppmerksomhet du også!”

  Ane: Poenget er jo at retusjering skapar falske idear om kva som er normalt/akseptabelt/fint og ikkje. Kvifor skal det vera slik at me må retusjera oss sjølve (!) for å verta lagt merke til?

 6. Synnøve 15/12/2011

  Og for ordens skuld: Eg meiner ikkje at kvinner – eller menn – har krav på ros og skryt heile tida. Men det må vera lov å påpeika at standardane for kva som er vakkert/fint i stor grad er kunstige, og at dei har negative konsekvensar for sjølvtilliten til folk, spesielt kvinner.

 7. Ditt syn på hva som er vakkert er da like farget som alle de andre “onde” som du i din selvrettferdighet vil redde. Problemet er din selvtilitt. Ikke et bilde i seg selv.

 8. Kristin C. 15/12/2011

  Eeeh.. Så det å være for modeller som ikke photoshoppes slankere er selvrettferdig og betyr at man har dårlig selvtillit? Pussig hvor mye du vet om folk du debatterer med på nett, gitt.

  Det er forskjell på å photoshoppe lys, farge og kanskje ta bort en kvise enn å photoshoppe kroppsfasong/deler.

 9. Synnøve 15/12/2011

  Har eg snakka om å redda nokon? Har eg kalla meiningsmotstandarane mine “onde”? Spar stråmennene dine til jolepynten.

 10. Bra blogg, Mari!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 11. thom 15/12/2011

  Du Mari som gjesteblogger. Googlet deg litt og så noen bilder av deg. Skjønner ikke hva du skal være misfornøyd med og ha dårlig selvtillitt for kroppen din. Utifra bildene jeg har sett av deg så ser du ut til å ha en deilig kropp. Så dette skjønner jeg ikke..

 12. Hva med å ikke bry seg? Er det vanskelig? Da må det øves :)

 13. Prøvde å lese dette, men ble kvalm av skriveriet om valker, kviser og usymmetriske pupper.

  Hva med å bare ta skjea i en annen hånd ? Slutt og syt..

 14. @ Kristin C.

  Photoshoppe kan være alt fra det du sier, til å forandre lysets vinkel. Er det galt? Nei, vil jeg hevde. Vil de forandre virkligheten i det millisekundet blenderen gikk opp? Selvsagt. Man er da i en matrialistisk verden.

  Men på samme måte kan man gjøre dette med sminke, klær, form, farge, positur. Og forskjellen å ta vekk en kvise og kroppsfasong er kun din tolkning av hva som er rett. Det er uansett hva du velger å kalle det, photoshoppet. Makkverksargumentasjonen din inneholder altså ingen logiske skiller mellom hva som utføres eller ikke. Kun gradsforskjeller. Du er bare litt for altså.

  Hva jeg vet om folk? tja. For det første tar jeg på alvor det de skriver. Kanskje i motsetning til deg. Hvem vet.

  @Synnøve
  Greit, da vet jeg at du liker å prate om deg selv i flertall.

 15. Synnøve 15/12/2011

  Om fleirtalsbruken: Eg snakkar om meg sjølv og andre som er kritiske til retusjering – ikkje om dei du kallar “onde”.

 16. Mats! 15/12/2011

  welcome to the good life!!
  Where we like the girls who ain’t on tv,
  cuz they got more Ass Than The Models!

  de jentene er bare fine på bilder ;) greit dem er pene, men de ser bare ut som de har aids hele gjengen.. sry as
  luv

 17. skal vi begynne å reklamere for ting ved å henge opp bilder av stygge damer?:D

 18. Christiane 15/12/2011

  Er det ikke veldig slitsomt å være så selvopptatt, Mari? Du virker sykelig opptatt av hvordan andre ser ut i forhold til deg selv. Men det er jo ingen nyhet at dere SU-feminister dyrker jantelovens §4: “Du skal ikke innbille deg at du er bedre enn oss.”

 19. Sunniva
  Sunniva 15/12/2011

  Hei Christiane! Jeg regner med du, som jeg, har stått foran speilet mange ganger og vært misfornøyd. Fordi magen er oppblåst den dagen du skal gå i ettersittende kjole i bryllup, fordi roma ser dvask ut når du har på deg bikini eller fordi du har fått en kvise i panna. Da er du misfornøyd med deg selv, selv om du sikkert egentlig er skikkelig pen (noe en kjæreste garantert har fortalt deg mer enn én gang). Likevel står du der foran speilet og er selvopptatt. Er det slitsomt? Eller er det bare slitsomt når SU- feminister påpeker at selvopptattheten som nesten alle jenter står og utøver foran speilet med misnøye henger sammen med politikk?

 20. Sunniva
  Sunniva 15/12/2011

  Hei, Ane. Jeg jobber på et treningssenter som instruktør og har både styrketimer og kondisjonstimer. Der møter jeg en haug av normale og slanke unge jenter hver uke som er der for “å gjøre jobben for å få oppmerksomheten selv”. Det skjer f.eks. veldig ofte at jeg etter timene får spørmål av typen “hvordan bør jeg trene for a fjerne fett fra lår og rumpe, jeg har så lett for å legge på meg der”. Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i beskrivelsen av at jenter ikke orker å gjøre jobben for å få oppmerksomheten. Tvert i mot, jeg synes det bikker over i hysteri når unge jenter (og gutter!) bruker sykt mye tid på trening, kosthold, sminke og mote kun for å se bra ut. Eller kun for å føle seg dritt når de ikke synes de ser bra ut. Har du aldri opplevd det selv? Det tror jeg du har, og det har Mari og jeg også. Poenget til Mari i innlegget er at det ikke trenger å være sånn og at vi kan gjøre noe med det.

 21. Sunniva
  Sunniva 15/12/2011

  Neida, bare pene MENN og damer. Pene mennesker trenger ikke retusjering…

 22. Sunniva
  Sunniva 15/12/2011

  Enig! Det er det Mari gjør i innlegget, tar skjeen i egen hånd og forsøker å være en god rollemodell. I mellomtiden kan du stille deg spørsmålet om du nettopp nå ikke skrev en sytete kommentar selv.

 23. Morten 15/12/2011

  Det finnes folk som faktisk er fornøyd med kroppen sin. Jeg har aldri sett meg i speilet og tenkt at jeg var misfornøyd. Hvorfor slenge kritikk mot de som er lykkelige med sånn samfundet er!

 24. Kine Haugen 15/12/2011

  Du kan godt få henge opp BH-bilder av meg også, Mari! Jeg kjenner en superproffs fotograf som kan ta noen glamour-shots av oss, som ekte rollemodeller!

 25. Muslimer gir pakker til barna fordi de er glade i dem og vil at de skal ha det godt. Kristne pga jesus-greier. Andre pga noe annet.
  Poenget er at dette er en gledens tid for de fleste, men av forskjellige grunner.
  Synes forøvrig kristne, muslimer, andre kan gå sammen for å gi de fattige en god jul med skikkelig feit juleribbe :-D
  Men dyrene må ha det godt til de dør og en skånsom død!

 26. Hvis ikke mine øyne har feilet totalt så er det du skriver at retusjering har negative konsekvenser, og spesielt på kvinner.

  Altså taler du på vegne av flertall, som ble påpekt fra min side. Så mye for stråmenn altså.

 27. Nana 15/12/2011

  Men så er du da også mann, Morten. Dere har overhode ikke det samme presset på dere som kvinner har.

 28. Heidi 27 15/12/2011

  Flott! Disse tilbakemeldingene viser bare hvor kynisk vårt samfunn har blitt. Det eneste enkelte mennesker klarer å ha fokus på er sin egen kropp, og greier derfor ikke å tenke lenger enn sin egen nese.

  Det er tydeligvis ikke akseptert å være annerledes. Som jeg får beskjed om her, er det min egen feil at jeg har blitt rammet av en ulykke i barndommen som har gitt meg arr jeg ikke kan bli kvitt. Ane har svaret: “Ta et bilde av deg selv og få noen til å retusjere det heller, så får du oppmerksomhet du også!”

  Jeg blir sjokkert. Jeg har ikke ord for kynismen. Arrogante, selvsentrerte og bortskjemte menneske! Er du voksen? Jeg håper for din skyld at du er 12år og ikke vet hva du snakker om.

  “Les gjerne motinnlegget mitt på bloggen min som handler om nettopp dette” Ja, det kan du tro, Ane. Den dagen jeg gidder å bruke tiden min på å lese noe du har skrevet finnes det ikke lenger treningssentre, skog og mark, god litteratur eller TV, for å lese bloggen din er noe av det aller siste jeg har lyst til å gjøre.

 29. Synnøve 15/12/2011

  Fleirtal, ja: på vegner av meg og dei mange andre kvinnene som retusjering har negative konsekvensar for. At det finst kvinner som er einige med deg og ikkje med meg, endrar ikkje på dette.

 30. Okai da, kvinner er svake. Kanskje de eldre tider hadde rett. Kvinner bør være på kjøkkenet og i hus til enhver tid. For skader, det får de med engang de går ut.

 31. Andrea 15/12/2011

  I kommentarene blir det veldig mye fokus på om den som skriver er fornøyd eller ikke fornøyd med eget utseende, eventuelt hva man bør gjøre med det dersom man ikke er det (og tipset er hvis jeg har forstått det rett; komme seg på treningssenter å slutte og syte). Poenget er at innlegget ikke handler kun om eget selvbilde – det handler om hvordan skjønnhets- og moteindustrien tjener på å skape et uoppnåelig bilde av hvordan jenter og kvinner skal se ut for å være vakre. Da kan du stå foran speilet å si til seg selv at du er vakker og bra så mange ganger du bare vil, til slutt må du likevel ut døra å møte verden av retusjerte perfekte modeller som lover deg at bare du kjøper denne bh’en kan du også bli like pene som dem. I Norge i dag er det over 120. 000 mennesker som sliter med spiseforstyrrelser. 90 % av disse er kvinner. Grunnen er ikke folk som må slutte å syte, det er ikke fordi jenter ikke har vært nok på treningssenter, men at det skapes et usunt bilde av hva som er vakkert. Det synes jeg det er kjempebra at noen tar tak i!

 32. Synnøve 15/12/2011

  Eg skjønar kvar du vil hen, men eg synest analogien skurrar: “Retusjert reklame har negative konsekvensar for (mange) kvinner” er ein påstand som seier noko om korleis ting er, “kvinner bør vera på kjøkkenet” er ein påstand som seier noko om korleis ting bør vera. Påstanden om reklame seier jo heller ingen ting om kvinner i seg sjølv, men snarare om korleis reklamen artar seg.

  “Kvinner er svake” er forsovidt ein påstand som seier noko om korleis ting er og soleis – frå ein logisk ståstad – meir i slekt med påstanden om at retusjering får negative konsekvensar. I teorien kan båe påstandane testast, men då må ein fyrst ha klårt for seg kva ein meiner med “svak”, eller med “negative konsekvensar” for den del.

 33. Beundrer 15/12/2011

  Jeg synes du er et av de tøffeste og beste menneskene i hele min bekjentskapkrets. En dag skal jeg også våge å skrive noe slikt. <3

 34. Og hvordan skal du løsrive individet i denne ligningen? Ditt mål er jo bedret selvtilitt til den enkelte kvinne i samfunnet. Du kan faktisk da ikke kun snakke om “gruppe” uten hensyn til den enkelte. Og med tanke på hvordan venstresidens- og besteborgerlige kvinner behandler kvinner som ikke velger slik som dem selv, bør man også gå stille i dørene med at “samfunnet former”.

  Men først og fremst; definer vakker, vakker i den forstand at du slutter å tenke deg selv som stygg.

 35. julie 15/12/2011

  Det er ikke “redde verden fra motebransjen” som er poenget. Jeg mener at poenget er å redde jenter (inkludert meg selv) fra å tro at de aldri er bra nok.
  Selv sliter jeg, selv om jeg ofte får høre fra veldig mange: “du burde bli modell, du er så pen, du har perfekt hud” osv. Jeg klarer ikke å tro på dette, pga at i hodet mitt så er jeg aldri bra nok, aldri. Ja fornuften min vet jeg ikke burde klage, at jeg bare burde være fornøyd. Men som sagt, jeg klarer bare ikke.

 36. Vel hadde du lest bloggen min hadde du kanskje fått et litt annet inntrykk.. ;) Poenget mitt er nemlig IKKE at alle skal retusjere seg for å bli fornøyde med seg selv, man at vi kvinner ikke får bedre selvtilitt av at reklamebilder forbys, eller fordi vi vet at de er retusjerte. Ei heller fordi det henges opp bilder av kvinner med valker og arr. For vi kvinner har noe som går dypere enn så. Misunnelsen og når misunnelsen kommer så hakker vi på utseende fordi vi vet at det sårer mest.

  Jeg er langt fra perfekt, har hatt spiseforstyrrelse i 15 år og for meg er det en daglig kamp å se meg selv i speilet. Jeg blir aldri fornøyd og jeg kommer heller aldri til å bli helt frisk, men for hver dag som går så blir jeg mer og mer glad i meg selv. Hvorfor? Fordi jeg ikke lenger bryr meg om komentarer fra misunnerlige kvinnfolk og fordi jeg pleier kroppen min på best mulig måte. Jeg trener og jeg spiser sunt, stort sett.

  Jeg synes bare det er bortkastet tid å drive å henge opp retusjert over plakater og kritisere alle de modellbildene som motebransjen tar.

  Vi har holdt på med dette hylekoret i mange mange år nå og jenter får ikke bedre selvtilitt bare fordi vi rakker ned på pene jenter. Hva med de pene jentene da, skal ikke de få føle seg pene de og? Skal de som ser ut som skjønnhetsideealene i tiden svi fordi de gjør det?

  Det er lett å sette i gang forsvarsmekanismen, og bli sint og frustrert og forbanna, men jeg tror egentlig ikke at du fikk det så mye bedre inni deg ved å fortelle meg hvor dum jeg er. Jeg sier heller ikke at dere feminister er helt bak mål, jeg er bare lei av samme greia om og om igjen uten at det kommer noe resultat ut av det.

  Bli glad i dere selv og fornøyd med dere selv og ikke ta dere nær av hva andre mener. Som min kommentar om at enkelte feminister er grå mus i mine øyne. Regner med de er fornøyde med å være det, de som er det, og de som ikke er det skjønner jeg ikke hvorfor tar seg nær av det.

  Det eneste som skjer av slike innlegg er at vi tar enda mer avstand fra feminister og svartmaler det hele enda mer. Burde ikke vi kvinner holde sammen heller, på tross av forskjellige levemåter og sminkepunger?

 37. YaoiEclipse 15/12/2011

  Jeg blir nesten litt kvalm av å se hvor idiotiske noen folk er her i kommentarene.. Om du ønsker at vi skal leve i en falsk verden der ingen kan vokse opp trygge grunnet at vi er omgitt av helsebrekkende og fantasifulle idealer så får du gjøre det, men for oss som vil leve i et virkelig samfunn i stede for et drømmesamfunn så er dette viktig.

  Min personlige mening er nå at alle disse skjelettene vi ser på catwalken og liknende er kvalmt. Nei, gi meg en ordentlig kvinne med litt former i stede for en pinne som knekker om man tar i dem.

 38. Supert inn legg,. eg tror Værden trenge litt retusjering for at kvinnen som tøffel helt kansje har blitt, trenge noe å jobbe mot,.

 39. Vi er så flinke til å snakke om de ung jentene i denne sammenhengen, men hvem tar de unge jentene fra? De tar fra oss. De lærer av oss. De ser hvordan vi hiver oss på lavkarbo og hvor opptatte vi er av utseende vårt. Fokuser helle på det enn på plakatene.

  Vi må lære å bli glad i oss selv, lære oss å sette pris på det vi har og slutte å lytte til det alle andre sier som får oss usikre på om vi er bra nok.

  Poenget til Mari forstår jeg, men jeg mener ikke at det er årsaken til at verden er blitt som den har blitt. SOm jeg skriver i blogginnlegget mitt så har dette vært et problem lenge før retusjeringen kom. Også når formfulle damer var skjønnhetsideal var det ikke bra nok.

  Det er vi som velger hvordan vi skal oppføre oss, og også hvordan vi skal videreføre gode verdier og sunne idealer til våre barn. Når mødrene slanker seg og syter over reklamerbilder som får dem til å føle seg feite, hvordan i all verden skal vi hindre at jentungene ikke blir helt like??

  Gi hverandre ros heller. Fokuser på at modellene er vakre i stedenfor å fokusere på at du ikke er vakker nok. For mange er du sikkert vakrere enn de modellene uansett..

  Vi må slutte å ønske oss det andre har og setter pris på det vi har og oss selv. Det må væe lov til å si at andre er vakre uten av det betyr at en selv er stygg.

 40. Hadde det vært bedre om bilde av modellen ikke var retusjert? At hun faktisk ser slik ut? Hva hvis hun gjør det? Hvordan skal kampen vinnes da?

 41. De har akkuratt det samme presset som oss! Jeg jobber i en herreklesbutikk og de unnskyldnignene mennene kommer med fordi de er så flaue over ølmagen sin er mange. De har det ikke bedre de heller. MEN det er flere menn som er flinkere til å ta tak i seg selv og trene opp kroppen sin enn det er kvinner som gjør det samme.

 42. Hokk 15/12/2011

  På den tiden kunstneren Peter Paul Rubens levde var rundslighet svært populært.Han malte de såkalte Rubensrumpene og ble en kjent maler. Også på den tiden min mor var ung var runde former populært.1950-tallet.Hun ble mobbet og erta for å være ufrivillig syltynn. Men det er synd,for genene var slik at hun var naturlig mager.Er det ikke merkelig,da? Alle disse motene om kropps-størrelse bygger visst på omfattende uvitenhet om gener. På tide med litt folkeopplysning om akkurat det. Eh ?

 43. sverre 16/12/2011

  er du jente og synes du ikke ser ut som du burde kan du gjøre en / to av to ting: for å få en finere figur handler det for de ALLER fleste av befolkningen å balansere hva du putter i deg og hvor mye du trener, aka spis sunnere og tren mer (trenger ikke bli usunn ved å ikke spise noe og trene ut over det som er forsvarig hht helse). for å få et pene ansikt; alle jenter har en tendens til å kunne sminke seg pene, det er ikke tvil om det. dere kan hjemme dere bak alle motargumenter som finnes, men saken er jenter at dere aldri kommer til å ha noe annet å rutte med enn den dere allerede er så der ekan like så godt gjøre det beste ut av det i stedet for å klage i hytt å pine om dårlig selvtillit/ -bilde osv osv. Det er ikke ment å felle dere eller være frekk mot dere, bare forteller hvordan verden og kroppen fungerer. lykke til i jula, spis så mye digg dere vil, bare husk å kanskje ta dere en god gåtur etterpå, hyggelig er det også! ps: husk refleks!

 44. sverre 16/12/2011

  er du jente og synes du ikke ser ut som du burde kan du gjøre en / to av to ting: for å få en finere figur handler det for de ALLER fleste av befolkningen å balansere hva du putter i deg og hvor mye du trener, aka spis sunnere og tren mer (trenger ikke bli usunn ved å ikke spise noe og trene ut over det som er forsvarig hht helse). for å få et pene ansikt; alle jenter har en tendens til å kunne sminke seg pene, det er ikke tvil om det. dere kan hjemme dere bak alle motargumenter som finnes, men saken er jenter at dere aldri kommer til å ha noe annet å rutte med enn den dere allerede er så der ekan like så godt gjøre det beste ut av det i stedet for å klage i hytt å pine om dårlig selvtillit/ -bilde osv osv. Det er ikke ment å felle dere eller være frekk mot dere, bare forteller hvordan verden og kroppen fungerer. lykke til i jula, spis så mye digg dere vil, bare husk å kanskje ta dere en god gåtur etterpå, hyggelig er det også! ps: husk refleks! god jul

 45. Vvindir 16/12/2011

  Veldig bra Ane. Slutt å mas om retusjering og slanke damer. “Skjeletterne vi ser på catwalken” Det er faktisk en grunn til at de er slanke, det er for å få fokus bort fra formene slik at vi ser på klærne. Catwalkmodeller er som kleshengere, det er jobben deres, så slutt å fornedre dem. Norges innbyggere blir fetere og fetere, det er et faktisk problem, og er mye mer helseskadelig enn å være littegrann undervektig… Mediabilde er fullt av møkkamat, cola og hamburgere, kaker, skjokolade… Men det er det vel ikke mange som klager på?

 46. heisann 16/12/2011

  Noen sa ikke bry seg.

  På pub’en koster det en slant men du får et godt “ikke bry deg” kurs. Ha det gøy. Drikk en øl. Og se på menneskene som bryr som om alt og ingenting. Det heter vel “peoplewatching” på yttaskjærsk. Det er veldig lærerikt. Du lærer å distansere deg, og se mer objektivt på mennesklig atferd. Som noen andre sa, retusjering er ikke noe nytt. Og jenter hadde ikke hatt et bedre selvbilde om det ikke hadde fantes. “hvordan våger dem å tro at de er perfekte”

  Det finnes modeller som ikke ønsker å la seg retusjere. Det er deres valg. Ikke ditt. :)

 47. Er i prinsippet enig i at retusjering ikke er særlig konstruktivt, og at det hadde vært fint med mer variasjon i både størrelse, form, farge etc etc på disse reklameplakatene. MEN – når det gjeler press og hvordan en plakat får en til å føle seg, så har man faktisk litt makt sjøl også. Det er ikke plakaten som forteller deg at du ikke er god nok, pen nok, tynn nok, det er ditt eget hode. Som bifil, polyamorøs, kunstner, nordmann i utlandet, en liten (voksende?) ølmage, litt for runde briller, tørr hud i ansiktet, tendens til å ha en litt krokete kroppsholdning uten å selv legge merke til det, hår som gjør som det selv vil +++, så er jeg ikke akkurat noe vandrende glansbilde sjøl. Jeg har i alle fall ikke sixpack. Ikke noe særlig til biceps heller. Men hvem i heite bryr seg? Klart jeg gjerne skulle sett litt mer ålreit ut enn det jeg gjør akkurat nå. Nyttårsforsett blir vel å trene og kutte ned på øl-inntaket, men det er like så mye for helsa som noe annet. Virkelig; er man fornøyd, det vil si VELGER man å være fornøyd, eventuelt tenke at man har et par ting å jobbe med på lang sikt, men at man har det greit med seg sjøl her og nå, så vil andre plukke det opp også, og man BLIR tiltrekkende, selv med skeive pupper, et par ekstra kilo, litt celulitter, et par kviser, litt tørr hud her og der, ølmage, eller hva som helst.

  Så til tross for at jeg er enig i at over-“perfekte” og retusjerte reklamejenter (og -gutter) ikke er noe særlig, så er det faktisk ikke DER problemet ligger, men i vårt eget hode! Begynn der!

 48. anne marie 16/12/2011

  ANE: halleluja! jeg er fullstendig enig og hadde akkurat tenkt å skrive at jeg er DRITT lei denne masinga om at moteindstrien ødelegger kvinners selvfølelse. i det første innlegget ditt skriver du mine egne tanker på ordet.

 49. Trond 16/12/2011

  Fælt att dekk itte kan nyte ett pent menneske som sliter livet av seg for att dekk skal ha no pent å se på.

  Er slike holdninger og negativitet som gjorde att jeg la min kariere på hylla.

 50. Beatrice 16/12/2011

  Er det plutselig galt aa vaere pen i dagens samfunn? Skal man rakke ned paa mennesker som faktisk ser ut som, eller er modeller, slik at mer “normale” mennesker skal fole seg bedre? Er selv modell og har jobbet i industrien i flere aar naa, og ja de jentene som du ser paa H&M plaketene, etc. De er faktisk uoppnaaelig vakre mennesker. Saann er det bare. Tror du ikke et produkt seges bedre naar det promoteres av en vakker modell, enn av en tjukk, kvisete jente/gutt? Ville du ha kjopt en dagkrem fra en kvisete rynkete modell? Det ville iallefall ikke jeg gjort. Mener du at man skal velge normale mennsker som modeller slik at “normalen” i samfunnet ikke skal fole seg stygge eller stott, fordi det faktisk finnes penere, slankere mennesker ute i verden? Tingen er det kommer alltid til aa vaere noen som ser bedre ut enn meg, deg, hun, han. Alltid noen som er mer trent, tynnere, tjukkere, storre, mindre, hoyere, enn meg, deg, hun, eller han. Saann er det bare. Hun jenta som er modell for H&M som du har vedlagt paa bloggen din, hun heter Filippa Hamilton, hun ble sparket fra Ralph Lauren som modell fordi hun ikke var tynn nok, hvordan tror du hun hadde folt seg hvis hun hadde lest bloggen din, og du bruker henne som et eksempel over alt som er galt i verden her? Hun jenta er helt nydelig og ser ut som en naturlig slank jente. Er bare lei av aa hore om syting og klaging over hvor fael verden er, og tenk at det blir brukt tynne, vakre mennesker som modeller. Laer heller aa akseptere deg for den du er! Bli flnik i noe, laer deg en sport, ha en hobby. Hvis du syns du har valker eller for mye celluliter, kanskje du heller burde gjore noe med det, enn aa klage over folk som ikke har det.

 51. tull 16/12/2011

  Ja, privat bransje burde virkelig ikke få lov til å publisere det innholdet de vil (innenfor rimelighetens grenser selvfølgelig) på reklameposter de har betalt for, fordi da får jeg dårlig selvtillit. Dette er helt feil. Det ironiske her er også at det er en grunn til at nettopp denne fysikken er den som blir objekt for salg av klær. Folk liker det tydeligvis, ellers ville selskapene solgt lite.

  Om du ser en kvinne som du føler er mer attraktiv enn deg, redigert eller ikke redigert selv kan du
  a) Ikke bry deg, og kanskje sette fokus på å bygge opp egen selvtillit framfor a rakke ned og ville forbi på andre som du synes ser bedre ut
  b) om alternativ a) ikke er mulig, slutte å proppe i deg kaffelatte og kjeks i mens du sitter på kafe og leser maos lille røde, da om du ikke er fornøyd med din egen fysikk går det faktisk veldig godt ann å gjøre noe med det.

 52. For en fantastisk kommentar Beatrice!!! :D Du har gått inn i hodet mitt og fått ut tankene jeg har! Skrev et eget innlegg om akkuratt dette i dag tidlig.

  Det er ikke moteindustrien det er noe galt med, det er janteloven!!!

  http://anehagen.com/2011/12/16/det-er-janteloven-som-ma-tas-ikke-moteindustrien/

  *bøyer meg i støvet for årets kommentar!*

 53. Elly 16/12/2011

  Ane, ikke alle kan fikse på utseendet sitt uten å ty til plastiske operasjoner osv. Mange kvinner får overflødig hud på magen, delte magemuskler, strekkmerker osv etter barnefødsler, selv om det er slanke, veltrente, tar sol og passer på hva de spiser. Ikke alle damer gidder å bruke 30 000 kroner på silikonpupper fordi deres egne ble ødelagt av svangerskap og fødsel eller at man har fått utdelt “nullpupper” fra naturen. Enkelte folk har feil ansiktslinjer i forhold til “skjønnhetsidealet” og det får man ikke gjort så mye med. Man kan ikke retusjere veldig stor nese, fregner, at man er hjulbeint, osv osv. Synd at enkelte som deg mener at man kun får oppmerksomhet fra menn kun ved å se perfekte ut. det finnes faktisk menn som setter pris på helt andre kvaliteter hos kvinner enn billedskjønnhet.

 54. Elly 16/12/2011

  Ane, synes du er litt arrogant på linje med andre. Greit at DU var heldig med utseende. Men det er mange som ikke var det, og som forfalt ytterligere etter et par-tre barnefødsler. Du kan ikke trene bort hud som ikke vil trekke seg sammen, gjør noe med delte magemuskler – se på Gwen Stefani for eksempel, hun er topptrent, men hennes mage kommer alltid til å se delt ut med mindre hun opererer. At puppene ga null vekst i puberteten og forsvant helt etter at man var ferdig med å amme barn, hva kan man gjøre med det da? Bukplastikk, silikon osv er svært kostbart og ser vanligvis unaturlig og arrete ut. Ikke vanskelig å skille en dame med silikon fra en med naturlige pupper når man er på stranda, i basseng osv. Er det virkelig nødvendig for folk som har vært uheldig med utseende å operere seg, retusjere seg ihjel og redigere på hele kroppen fordi det er “ens eget ansvar å gjøre seg vakker?”

 55. Jeg kommer aldri til å røre min kropp med plastikk opperasjon uansett om jeg har råd til det. Og den løse huden på magen min full av strekkmerker, den får bli der den også! Selv om jeg kan få dekket opperasjon fra staten. Jeg har heller ikke store pupper, men ikke pokker om jeg skal sette inn silikon i de fordet.

  Jeg er den du beskriver, jeg har disse “feilene” som du tror jeg vil fjerne. Men jeg får masse oppmerksomhet og får positive tilbakemeldinger på meg selv på tross av dette. Fordi jeg har selvtitill og går med push up bh og hold in kjoler med stolthet. Hvorfor skal jeg ikke det når jeg har muligheten?

  Men får ikke kun oppmerksomhet fra menn ved å se perfekt ut. Min blogg følges av flere menn enn kivnner og det tror jeg er fordi jeg viser hvem jeg er ikke fordi jeg viser frem meg selv med full sminke osv hele tiden. Men jeg få mer oppmerksomhet fra menn ute hvis jeg har dolla meg opp, sånn er det bare. Skal vi være sure og grinete fordi menn liker å se på noe som ser bra ut, eller skal vi faktisk fokusere på ting som gjør oss glade?

  Tenk på de som kun har utseende å få oppmerksomhet fra? De som ikke har noe annet enn utseende som de kan være stolte over? Skal ikke de få oppmerksomhet i det hele tatt de da?

 56. Björg Bjarnadottir 16/12/2011

  Det blir litt feil å si at ingen har en slik kropp, slike bryster osv. For det er mange jenter som har slike kropper som modellen på bildet i innlegget. Og å si at jenter ikke skal se sånn ut, er ikke det litt frekt mot de som ser sånn ut? Er litt lei av at jenter som ikke er fornøyd med seg selv, skal si at det er noe feil med jentene på plakatene – bare for å føle seg bedre selv. Det virker litt som sjalusi-issues for meg.

 57. Den kommentaren der tar jeg bare med meg i pluss boka mi, for det er jammen ikke ofte jeg får positive kommentarer om utseende mitt fra andre kvinner. Hyggelig sagt!

  Resten av kommentaren din viser at du antar ut i fra mine meninger at jeg ikke har feil og skavanker, og det er helt feil. Men jeg har et mål om å få tilbake kroppen min etter 10 år som overvektig. Selv om kanskje den løsehuden som nå skjules under trusa aldri vil bli borte så skal jeg ikke opperere den vekk. Den er tross alt beviset på at jeg har fått et barn for 10 år siden.

  Jeg synes det er veldig nedlatende av deg å snakke om folk som har vært uheldige med utseende og folk som har vært heldige. Det handler om smaken til individet og det som for noen ikke er vakker er for andre det vakreste i verden!

  Man har ett ansvar om å ta vare på seg selv, man skal IKKE prøve å bli noe man ikke kan bli, men man skal heller fokusere på alle de andre positive tingene man har ved seg selv.

  Jeg har ett innlegg som viser litt av den holdningen som vi har, som skaper usikkerhet hos unge jenter. En mormor som kom inn i klesbutikken jeg jobbet i for noen år siden og høylytt fortalte meg at det ikke var sikkert jeg ville finne noe til barnebarnet fordi hun var så stor i forhold til de andre jentene. Barnebarnet stod rett ved siden av og hørte på. Jeg holdt på å smelle dama ned, men fant heller min egen metode og fikk gikk jentungen en god dag på tross av dette.

  Våre holdninger må endres. Ikke motebildet!

 58. Jeg er så enig med deg Julie! Nydelig og ærlig kommentar fra deg! Jeg har det akkuratt som deg, og det er DET jeg jobber mot. Vi vokser opp i ett samfunn hvor ingen er bra nok og det påvirkes vi av, men jeg er sikker på at både du og jeg er verdens vakreste for mange selv om vi ikke synes vi er vakre nok selv.. Klem til deg fra meg!

 59. Elly 16/12/2011

  Problemet er at du kanskje aldri ha sett en manns skuffelse etter at push-upen og hold-in’en faller av, og han ser deg slik du er, og trekker seg fordi han forestilte seg noe helt annet, og klarer ikke tenne på deg fordi du ikke har en fin og pen kropp.

 60. hehe.. jeg har nok vært der og jeg.. ;) Sist gang jeg var singel levde jeg 3 år i helvete hvor jeg hele tiden fikk bekreftelse om hvor feit jeg var. De som så bilder av meg og som synes jeg så flott ut likte ikke det de så i virkeligheten. Hva tror du det gjorde med selvbildet mitt? Jeg så bra ut på bilder men JEG var ikke bra nok.

  Jeg husker en gang jeg skulle møte en fyr ute og han var helt i 100.. fortalte hvor jeg satt og så hørte jeg ikke noe mer. Dagen etter kom han på msn og jeg lurte på hvor han ble av og om han ikke så meg. Jeg fikk til svar at jo han så meg, men jeg var ikke hans type. Jeg var litt brei over ræva. Det knuste meg.

  Så jeg vet hvordan den følelsen er. Jeg har kjent det langt inn i sjelen min og gråtet mange tårer over at jeg ikke var bra nok fordi jeg ikke hadde det rette utseende.

  Men når jeg tok tak i meg selv og gikk ned noen kilo, så innså jeg at slike menner jo ikke det jeg vil ha uansett. Jeg vil ha en som er stolt over meg også når jeg har stått opp om morgenen med rufsete hår og sminke nede på haka.. En som vil stå ved min side også etter barnefødsel og synes jeg er verdens vakreste også da.

  Men jeg vil ikke forbli feit av den grunn, for å prøve å finne en som vil ha meg uansett. Det blir for dumt!

 61. Og når jeg treffer folk nå, så ser de meg som den normale hverdagslige meg først, uten hold in og push up, så blir de heller veldig stolte når de ser meg når jeg har pyntet meg, selv om de vet jeg bruker hjelpemidler ;)

 62. Martin 16/12/2011

  Fantastisk bra Ane!
  Jeg kjenner mange jenter som ser ut som Hm- jenter.
  Slipp godteriposen og begynn å tren. Man får ikke slik kropp gjennom å se glamour å tykke synd om seg selv!

 63. Helene 16/12/2011

  Min 9 åring sa her om dagen at hun syntes hun hadde feite lår (!!), noen i klassen hadde kommentert…. Hun er helt normal størrelsesmessig og bruker klær fra de store kjedene som matcher alderen hennes. Hun sa at hun ikke hadde lyst til å fortsett på håndballen pga dette….!
  Jeg fikk heldigvis tatt en alvorsprat med henne, og håper det hjelper. Men jeg vet at jentene mine kommer til å få disse reklamene opp i fleisen hele livet, så for meg handler det om å være en motvekt til alt det mediekonstruerte tullet. Alt og alle photoshoppes. Og det ETTER at man har sminket i timesvis og benyttet det “riktige” lyset…
  PS! Ingen vil ha en Barbiedukke, veldig mange menn er faktisk smartere enn som så.

 64. Mari 16/12/2011

  Wow – det er tydelig dumt å være gjesteblogger for så å dra på ferie uten internett. Så kult at så mange har lest og kommentert dette innlegget!

  Da jeg skreiv dette var det ikke egentlig mitt eget utseende som var det viktige, men følelsen som det skjønhetspresset mange jente, og fler og fler gutter, møter. Jeg tenker tilbake på da jeg selv var tenåring og trodde at det var mulig å se sånn ut typ hele tida. Og så tenker jeg på alle de jentene som er yngre enn meg, ikke har like gode forbilder rundt seg som meg og som ikke veit at de bildene de ser er pynta på. For eksempel har H&M sitt nettsted en påprøvingsjente som er et helt falskt bilde. Uansett hvilken modell du velger får du samme, retusjerte kroppen. Det er med på å skape et drålig slevbilde hos de jentene som prøver å leve opp til det uoppnåelige.

  Men så øyner jeg håp – og det håpet finner jeg når psykologisk institutt i Oslo sier at jenter på venstresida eller som er feminister er mer fornøyd med kroppen sin. Fordi det sier meg at det hjelper å snakke om dette. Det hjelper at en gjeng ungdommer henger opp merkingsplakater på reklameplakatene eller når vi får igang debatter om retusjering og det relativt syke skjønnhetsidealet vi lever med. Så merk retusjert reklame!

  Og til slutt, jeg er faktisk fornøyd med kroppen min. Den er nok større og rundere enn de på reklamene, men den funker og jeg liker den, med alle valker og problemhud og alt anna som hører med. Poenget er ikke om kroppen min er bra nok eller ikke – men hva reklamen gjør med hodet mitt. At den fåt meg til å føle meg stygg eller feit, og at den får de aller fleste jenter til å føle det samme, når sannheten er at vi er skikkelig vakre og skikkelig bra hele gjengen!

  Moi moi fra Finland

 65. Mari 16/12/2011

  Kult! Takk for det.

 66. Mari 16/12/2011

  Wow, you made my day!

 67. Vegard 16/12/2011

  You are awsome! And so fucking right! Godt det finnes noen jenter med selvtilliten og ikke minst selvinnsikten i behold!

 68. Nå har jeg lest blogginnlegget, men bare noen av kommentarene, så mulig jeg ikke har fått med meg alt.
  Jeg er helt enig i det Mari Lund skriver i denne teksten. Jeg er ingen feminist, men jeg mener det er galt og proppe disse idealene på oss. Noen vil si at jeg har dårlig selvtillit og at det er min egen feil at jeg lar meg påvirke, men hvordan i all verden kan jeg ignorere noe som har vært en del av livet mitt siden jeg var en liten pike? For meg er det feil og fremstille kvinner og menn som perfekte skapninger. Det medfører at vi streber etter perfeksjon noe som blir umulig, og dette kan i tillegg ha konsekvenser. Ta meg selv for eksempel. Jeg så opp til disse perfekte skapningene og ville gjerne være like slank, men det medførte seg en sykdom jeg ikke klarer å kvitte meg ordentlig med. Poenget mitt er vel egentlig det at slike reklamer er farlige. Dere vil tenke dette er et sykt utsagn, men ta røyk for eksempel; man kan ikke reklamere for det og hvor mange ungdommer er det som dør av røyk i løpet av et år? Spiseforstyrrelser er den tredje største dødsårsaken blandt unge kvinner etter kreft og ulykker. Så da burde det egentlig i teorien være lovlig og reklamere for sigaretter. Man kan velge å ignorere reklamene, ikke røyke og falle for presset, men som sagt det er vanskelig. Det samme gjelder disse retusjerte perfekte menneskekroppene.

 69. Jente 16 16/12/2011

  Til Sverre.
  Kommentaren din irriterer meg. Jeg er bare 16 år, og har ikke mye mage men litt, og uansett hvor mye jeg trener så går det ikke bort. Det er bare overflødig hud som ikke kan fjernes på andre måter enn kirurgi. Så kommer du her og sier at det er MIN feil. At JEG trener for lite eller spiser for mye. Det blir helt feil. Det er ikke lett å være 16 år i dagens samfunn. Jeg har en kjæreste, og hver gang vi går forbi plakater av tynne jenter, så trekker jeg automatisk inn magen. Jeg føler meg alt for tykk og jeg føler at han ikke vil elske meg fordi jeg ikke ser ut som de perfekte jentene på plakater.

  Det fører til at jeg trener hardt, spiser mindre og sunnere i perioder, men når det ikke skjer noe etter seks måneder så føler jeg meg håpløs. Ofte har jeg vært ute med venner og spist, men har bare spist halv porsjon slik at jeg ikke skulle legge på meg for mye. Deretter har jeg trent hardt, og grått meg i søvn fordi jeg aldri blir like tynn. Og jeg VET jeg ikke er den eneste når det kommer til dette. Den følelsen jeg får når jeg tar på meg en tettsittende genser og ser magen stikke litt ut, den er vond. Da bærer det tilbake til hettegenseren. (Og for å komme litt utenfor tema; er det egentlig rett å fortelle unge jenter at de spiser for mye å trener for lite hvis de klager på at de ikke er tynne nok???)

  Og til alle dere som har rakket ned på innlegget til Mari, jeg skjønner ikke hva dere tenker med. Jenter føler seg mindre vakre fordi jenter i reklamer er vakre, tynne og har samtidig flotte pupper, og det er det menn ser oftest. Det er slike jenter de ser over alt. Og når de da er så vant til en plastikkverden/retusjert verden av jenter, hvordan tror du jeg, med litt valker, føler meg da? Jo, jeg føler meg stygg og feit.

  Så jeg er enig med Mari. Få inn variasjon i reklameplakatene. Da er det ikke bare de tynne jentene som vises, for da kan man endelig se en nydelig jente med former og litt valker å tenke “jeg er ikke stygg bare fordi jeg ikke ser ut som de syltynne modellene, jeg er vakker på min egen måte.”

 70. Bianca 16/12/2011

  Kjempebra innlegg!

 71. Bell Huu 16/12/2011

  gi faen med den trollingen din. Jeg har sett på disse photoshoppa bildene og dem har ikke porer engang! porer! du vet, sånne små hull over hele kroppen? Det mangler modellene, da blir jeg litt skeptisk. Og om en dame faktisk ser så unaturlig lekker ut, flott for henne! men det gjør ikke alle modellene, og da hadde jeg foretrukket å sett en modell som har porer og er normal enn en retusja barbiedukke. Høye slanke tynne rette… Dette samfunnet er blitt Hitlers våte drøm, og reklamebransjen tjener FETT på usikre jenter som ser på disse retusja jentene. Slutt å gjør deg selv til latter på et kommentarfelt og blogg om det en annen plass. Du er rålekker, og om du er “brei over ræva” og blir såret av det? hvorfor, fordi en mann ikke ville dyppe seg i deg for en kveld? er det så viktig da? too much information for oss andre..

  Jenter soler seg for mye. Dem bruker for mye billig sminke, som igjen ikke matcher fordi dem blir brunere og brunere. Dem går med pølseskinn om lårene.. tights eller hva det enn heter. Dem rakker konstant ned på seg selv som en slags sosial “grooming” blant venner. Dem (slik som du ga klart intrykk av) finner menn på nettet for å bli godkjent. Dem bruker mer penger enn dem har råd til på produkter innenfor pleie og kosmetikk fordi huden deres blir ødelagt av røyking, festing, sitter for mye på ræva inne.. Dem prøver men ikke faen om dem klarer å bli lekre og fornøyde. Kampen vil bli vunnet den dagen dem innser at dem kaster penger og selvtillit til helvete ut av vinduet.

  Jeg selv forandret kostholdet mitt, gikk litt mer tur og sluttet med fest og VIPS så mistet jeg 12 kg. Jeg ser helt normal ut, alikevell ser jeg på retusja damer og vil se slik ut, fordi dem ikke ahr porer og hudormer og off- white tenner og poser under øynene. Jeg kommer aldri til å se ut som f.eks deg, pga. beinbygningen min Har litt å si det også..man kan ikke slanke vekk bein uansett hvor mye man ønsker det OOPS DET KAN MAN VISST! MED PHOTOSHOP!!

  Dette samfunnet higer etter sex og etter et perfekt utseende, som også var hitlers våte drøm.

  Du trenger ikke å svare på dette, er ikke helt sikker på om du leser dette engang, men jeg kommer ikke til å lese svaret ditt av den ene grunnen at du TROLLER opp og i mente med hele temaet. Er jenter som sliter mer enn deg, jenter som ikke engang ser bra ut på bilder, som blir fryst ut, mobbet, og ukysset lengre enn det dem selv mener er normalt. Om du er ukysset enda tviler jeg på siden du møter fremmede menn som higer etter det pene ansiktet ditt.

  Kos deg du, med blogg og msn. Åpne kjeften sin om tema du ikke vet en dritt om.

 72. Det er ikke moteindustrien og de tynne modellene som ødelegger selvbildet deres, det er deres manglende evne til å tro på dere selv og være fornøyd. Jeg har også det ekstra fettlaget utenpå kroppen, spesielt magen, som vi alle klager over. Likevel er jeg en liten person, men ingen modell.

  Men vet dere hva? Jeg skal ikke bli modell! Det er ikke mitt framtidige yrke, så hvorfor strebe etter den minimale fettprosenten? Ja, vi alle vil jo se bra ut, og man kan være fin selv om man er syltynn, kraftig, lav, høy, solbrun eller bleik. Det er viktig å holde kroppen sunn med både mat og mosjon uansett hva idealet er.

  Håper kvinner kan innse en dag at sexy ikke bare handler om Victorias Secret-kroppen. Hva sexy er, er individuelt, men jeg tror vi alle er enige om at det handler om selvtillit (og da å være tilfreds med hvem man er som person også, ikke bare kroppen), personlighet og sjarm.

  Hilsen jente 17

 73. katt og mus 16/12/2011

  Stakkarslig å påstå at ingen er så fine som på plakatene. Beviser bare din egen selvfornektelse. Det finnes flusst av slike kvinner. Til opplysning, det finnes slike pupper. Jeg har et par. Kjøp deg en BH som passer.

 74. Astrid 16/12/2011

  Fantastisk enig med deg, og flott innlegg du skrev på bloggen.

  Det som jeg også synes er merkelig når man leser disse innleggene er hvordan de glatt overser de som faktisk ser bra ut, eller de som klarer å se på bildene uten å bryte sammen i self-pity. Bildene som er brukt som eksempler i teksten er ikke ekstreme, de er relativt normale –> og de er ment for å selge! Så ja, selvfølgelig vil H&M at deres modell skal være litt vakrere enn folk flest, da vil jo folk kjøpe hos dem! Personlig synes jeg det er sunt å gå forbi reklamekampanjer som gir deg en liten dytt: kanskje jeg skal ta en joggetur fremfor film i kveld?

  En annen ting jeg vil påpeke er at fedme er faktisk ett av verdens største helsproblemer. Jeg synes vi bør rette oppmerksomheten mer mot de som spiser seg i hjel av overflod uten å ofre barn som sulter i hjel før fylte 5 år én eneste tanke!

 75. Lena 16/12/2011

  La deg ikke irritere over modellplakater – men bruk din innsikt til å se hverdagen til kvinnen på bildet og sporene av photoshop og retusjeringspennen som signerer med ” NÅ ble dette bra nok”. Dette er kvinner som bruker sine tildelte 24 timer i døgnet på hud, vekt, matinntak, trening og modellering – og får sin ærlige lønn betalt for sin yrkesutøving. Attpåtil strekker ikke disse til over målstrekken til trykkeriet heller og photoshop må stå for de siste metrene. Vil man bruke intelligensen sin og skaffe seg en utdannelse trenger hjernen mat for å konsentrasjon og å jobbe – og det medfører at man ikke kan stå på tredemølla eller veie grønnsaker i denne tiden. Likevel er det ingenting som står i veien for at man kan trene jevnlig på treningssenter 2-3-4 ganger i uken – kondisjon og styrke, spise sunt og innenfor den kalorimengde du forbruker. Flytt fokus fra utseende til det indre og gled deg over friheten til å forsyne deg av flere aspekter ved livet enn å være slaven til kameralinsen. Og ja- du MÅ trene for å holde kilo unna, bevare helse og holde helseplager unna og føle deg fresh og fornøyd i toppen! Du MÅ kreve litt av deg selv og tåle litt blodsmak og løsne svetten på trening- men det gir deg også en utrolig god og fornøyd følelse med deg selv etterpå!

  Og for å gjøre julestria litt lettere: Julekaker består av hvetemel, smør og sukker og dette blir man feit av! Så spiser man dette over den mengde man greier å forbrenne så må man regne med at det ikke stikker av med det første men gjerne legger seg over og under bh-kanten! Dette bør ikke komme som noen stor overraskelse – men heldigvis har man treningssenter man fornuftig stikker på istedet for å sette seg i sofaen og ta ut aggresjonen på retusjerte modeller.

 76. Hallo i luken, det sier litt om dere selv om dere blir påvirket av det dere ser på plakater. Hvis du ikke syns du er pen nok, så gjør noe med det da vel, du blir ikke mindre feit av å sitte å gofle ned chips i sofaen på en søndag !

  Slutt å forvent att alt skal være så jævla enkelt ! noen ting detter faktisk ikke rett i hendene på dere! noen ting må man faktisk jobbe for ! kom deg i gymmen og tren 5 ganger i uka og spis SUNDT !!!

 77. katt og mus 16/12/2011

  Kjære Jente 16, du er bare 16 år, den “klumpen” på magen din kalles valpefett og blir borte når du runder 20. Det er heller ingen tenåringer som dør av sigaretter. Helt malplassert sammenligning. Alle jenter (og gutter) ønsker seg det de ikke besitter. Har du krøller vil du ha rett hår, og har du rett hår ønsker du deg krøller. Det er ikke dermed sagt at bilder av jenter med krøller, kanskje ikke ekte krøller engang, skal forbys og kastes som dårlige forbilder for jenter med rett hår.

  Litt satt på spissen, men ikke galt.

 78. Fröken K 16/12/2011

  Nei men folk altså. Det handler da ikke om å være pen eller stygg, eller om å være misunnelig på andre pene jenter. Det handler ikke om å hate det vakre. Det handler om at kvinnekroppen er seksualisert til tusen og man ser tusenvis av den, naken, sulten, og fullstendig retusjert. Det resulterer i at selv den skjønneste jente kan føle at hun er FEIL. Fordi mediebildet er så ensidig plettfritt. Det normale blir da feil, stygt. Folk lar seg påvirke ekstremt mye av reklame, underbevisstheten jobber mer enn de fleste av dere forstår. Dere trenger da ikke rakke ned på folk og be dem slanke seg for å akseptere seg selv som svar på innlegget. Hvaaaa er det som går av folk, spør nå jeg.

  God jul :)

 79. Kristina 16/12/2011

  “Ikke alle ser sånn ut”. Klart ikke alle ser sånn ut. Vi er født inn i en krevende verden, men må aldri glemme at vi er alle spesielle enten du er tykk,tynn,smal,chubby, fregnete, kvisete etc. Svaret er å være sterk nok til å like seg selv for den man er, og er man ikke fornøyd må man takke seg selv. Opp og hopp, folkens.
  Nå må “blogg verden og media” slutte opp med å kommentere ALLE tynne jenter. Noen kan faktisk ikke noe for det, og for alt jeg vet så er det ikke min jobb å dømme andre for det heller?
  Hva gir oss den store friheten til å trykke ned på andre via nettet, kun fordi man kan poste et svar anonymt.
  Hvilken rett har frodige/formfulle kvinner rett til å kalle en tynn jente EKKEL og STYGG. Jeg syns det grotesk. Helt jævlig rett og slett. Nå får vi faen meg legge misunnelsen til side, og begynne å GJØRE noe med det.
  Jeg er glad jeg har de rette tankene når jeg går forbi en venn som er tynn/formfull/vakker/mindre pen/fregnete og klapper han/hun på skulderen. Hvorfor? Fordi jeg er GLAD på deres vegne, for den de er, for hva de har accomplished, og for at jeg er såpass sikker på meg selv at jeg trenger ikke tråkke ned på andre, for at jeg skal føle meg bedre.

 80. eirik 16/12/2011

  jeg trener en del selv, har ligget med 70-80 jenter, har kjæreste nå. Dvs jeg har litt erfaring.
  Min mening er at så lenge jenta er relativt slank, dvs en KMI (BMI) under ca 23, er jeg fornøyd. Av jentene jeg har ligget med, hadde 3-4 stk KMI>23, og det var litt turn-off. ALLE de andre var jeg dødsfornøyd med å ha nakne, jentekroppen er magisk. Det er ansiktet, sjarmen og kjemien som er viktigst.
  Mitt råd: spis sundt og hold dere i form, så er dere deilige uansett.

 81. Anna Sofie 16/12/2011

  Veldig godt sagt Sunniva. Det er ikke mange som ser ut som de på reklameplakatene fra naturens side. Om de gjør, er det stor sjanse for at de har slanket seg på veien.

 82. Malin
  Malin 16/12/2011

  kjempekult innlegg mari. bra at du bekrefter min antagelse: feminister og kvinner på venstresiden
  er mer fornøyde med seg selv. det er et godt poeng all den tid flere av disse debattantene tror dette handler
  om at vi er misunnelige og liker å rakke ned på kvinner som er penere enn oss.
  Til dere som skriver at dette handler om hvordan kvinner er mot hverandre, vil jeg si at jeg overhode ikke kjenner meg
  igjen i beskrivelsen. I mitt miljø og omgangskret har jeg aldri opplevd å bli rakket ned av andre kvinner.
  Mitt inntrykk er også at vi er over gjennomsnittet fornøyd med oss selv.
  At man er opptatt av denne problemstillingen, er ikke synonymt med at vi alle er grå mus som
  er misunnelige. jeg er verken det ene eller det andre. dette handler om politikk og som feminister er vi opptatt
  av problemstillinger som er viktig for mange kvinner. å lese dette som en
  navlebeskuende tekst om Maris komplekser, er derfor en forferdelig feiltolkning av tekstens budskap.

  Om ikke skjønnhetsidealene plager deg, og problemet er de hakkende venninnene,
  så er det bare å slutte å syte og skaffe seg kulere venninner, da. så enkelt, og så greit.

 83. eirik 16/12/2011

  Dessuten er ikke menn genteisk programmert (evolusjon) til å finne den absolutt tynneste/peneste dama å ligge med/være sammen med. Instinktene våre sier vi skal ligge med flest mulig damer. Derfor mener jeg at menn faktisk ikke SER små skavanker dere jenter må ha. Det er ikke evolusjonistisk nødvendig.
  Uheldigvis for menn, er ikke dette tilfelle for kvinner. En kvinne vil finne DEN BESTE mannen å reprodusere med, og er derfor programmert til å se mannlige (og kvinnelige ) skavanker.

 84. Engel 16/12/2011

  Du har rett Ane! Det hjelper ikke å være fin og snill når man ikke får den man vil ha men det er en ting til, hvis man både er stygg og slem så blir man dobbelt så stygg.

 85. Hvorfor skal kvinner alltid se perfekte ut? Gutter burde være mer opptatte av seg selv og ikke minst lille tissen sin.

 86. Oddvar 16/12/2011

  Hvis man ikke synes at man er fin uansett hvordan man ser ut, så vær sikker på at ingen andre heller synes du er fin.
  Ser du deg selv i speilet og sier til deg selv at ingen er som deg, at du er unik skapt, at du er vakker på din egen måte er 100 ganger bedre enn all plastikk operasjoner du kan ta. Du kan smile til verden, kose deg med fettet ditt hvis du har noe, kose deg med alle manglende dine, tenkte positiv og ikke går rundt med ønske om å være en annen enn deg selv. Da vil du automatisk bli den vakreste skapning på jorden, og alle rundt deg vi føle dette om deg og syns det samme.
  Vær deg selv, gled deg over at du er den du er, vær reinslig og ta naturlig vare på den kroppen og utseende du har fårr utdelt. Pass bare på at du ikke gir opp, og går rundt som et levende dass p.g.a at du innbiller deg at du ikke er god nok. Alle mennesker er mer enn gode nok, men altfor mange rammer seg selv inn med en elendig ramme rundt sin egen person.

 87. Jente 16 16/12/2011

  Når har det blitt sagt at tynne jenter er ekle og stygge, og at noen her prøver å tråkke ned tynne mennesker? Må du gi deg. Det som mange vil ha fram her er at reklamebyråene kunne hatt mer varasjon i reklamene sine slik at det ikke kun er de tynne jentene som vises fordi de er vakre, men at alle vises siden alle former og fasonger er like flotte!

 88. Jente 16 16/12/2011

  Beste kommentaren på hele innlegget :-)

 89. Heidi 27 16/12/2011

  Jeg er hverken SVer eller feminist, bare for å ha det på det rene. Jeg er en kvinne i 2011.

  Jeg er 27 år og synes min ungdom var preget av økende press på å ha dyre merkeklær og å være pen osv. Men det jeg ser i dag er en forlengelse av det presset vi på min alder opplevde.

  Jeg har aldri slitt med vekta på noe vis, likevel har jeg ment selv at jeg burde gå ned 10kg, noe som ville vært sykelig om jeg hadde greid det.. Heldigvis var dette i slutten av tenårene og det ble aldri noe mer fordi jeg ble voksen, samboer og fikk veldig menge mannlige venner og synes mye av presset derfor ble borte. Jeg tror de fleste jenter har vært innom spiseforstyrrelsesporet.

  I dag ignorerer jeg det meste av presset fordi jeg tenker at reklame og skjønnhetspress heldigvis ikke gjelder meg, som ikke lenger trenger å imponere hele verden til enhver tid. Jeg er glad i meg selv, selv om jeg trener til jeg nesten spyr tre ganger i uka.. Det har noe med selvfølelse og endorfiner å gjøre. Men det er ikke meg det handler om.

  Grunnen til at jeg reagerer er fordi jeg har en niese på 9 år. Hennes forbilder er ikke sunne forbilder for en 9 åring, og det er ingenting foreldrene får gjort fra eller til. Alle småjentene i klassen ser opp til de samme jentene og drømmer om å se ut som menneskene på bildene, og TV-seriene de ser. Jeg ønsker ikke den lille 9åringen å vokse opp i en verden der hun helt fra starten av blir fortalt at hun aldri kan bli bra nok. Det er uoppnåelig at alle skal ha identisk kroppsfasong og være 100% “feilfrie”.. Det går ikke.

  9 åringer vet ikke hva bilderedigering er eller hvordan det fungerer, og de vil heller ikke kunne forstå det på flere år. Hvor stor skade tror du de tar i løpet av de årene? Tror du det er likegyldig hvem barn har som forbilder?

  Derfor mener jeg at løgn og manipulering skal merkes og er derfor enig med Ungdom Mot Retusjert Reklame.

  I mine øyne er ikke dette bortkastet tid, og jeg er glad for at noen tar seg tid til å ta denne kampen.

 90. Synnøve 16/12/2011

  Det var godt sagt, Fröken K.

 91. Helga 16/12/2011

  Kjempebra innlegg, Mari!

 92. sverre 17/12/2011

  har aldri sagt at jenter skal se perfekte ut? jeg bare sier at hvis du klager over hvordan du ser ut så gjør noe med det? ikke sitt der i sofaen og klag ,mens du spiser is og sjokolade, på den lille tummyn som har begynt å komme, kom deg ut i norsk natur og få litt puls, eller dra på et treningsstudio. vi gutter tenker mye på oss selv, men vi gjør en av to ting; enten gjør vi noe med det, ellers gjør vi ingenting og tar konsenjvensene som fører med. vi er bare lei av å høre på dere jenter klage sesong inn og ut. og den lille penisen min er jeg null bekjymret for, er ingen grunn til å¨være, kan ikke gjøre noe med den uansett :)

 93. Velkommen til verden. Om man har et ønske om at alle en skal like en, vil en gå igjennom livet med kun skuffelser.

  Der noen ser noe ekkelt, ser andre gull. Slik er det for kvinner og menn. En plakat eller ei vil ikke gjøre noe forskjell på det.

 94. Venstresidens kvinner fornøyd med sin egen kropp? Hehe. Ja, derfor man alltid ser venstresidens kvinner klage på plakater, bilder, film og annet av kvinner som velger noe annet enn dem selv går god for.

  Det pleier jo å være oppskriften på egen fornøydhet.

 95. Vel skrevet Ida. Og egentlig mitt poeng det du skriver.

 96. Og når du ser menn på reklameplakater så ser du hva? Den jevne manns kropp?

  Selvsagt ikke. Problemet er nemlig ikke plakater, men oppfattelsen av dette. Om du lar deg nedverdige av slike plakater er det din egen oppfattelse av deg selv som er problemet. Ikke bildet.

 97. Mikey 05/01/2012

  Hei,
  jeg leste nettopp innlegget ditt og beskrivelsen din av magen som rund og vond fikk meg til å tenke at du kanskje lider av matintoleranse, kan være lurt å sjekke dette hos lege. En ting jeg vet som skikkelig herper magen er brus, så hvis du ikke har bannlyst brus fra kostholdet ditt allerede så er det lurt å gjøre det.

  Av motinnleggen jeg har lest så kan jeg ikke se at det påståes at det er ens egen feil hvis man ikke er pen nok, som benbyggning, form på nese, arr osv, men hvis en plakat er nok til at man blir emosjonelt revet sønder og sammen da har man sannsynligvis et mer dyptliggende problem. Hva med alle de damer/jenter som man ser/møter i hverdagen som man føler er penere enn seg selv? Hvordan skal man forholde seg til dem?

  Jeg er enig med de som sier at idealer vil alltid fornærme noen, men hvordan skal vi få mennesker til å slutte å skape idealer og hvorfor er det så viktig å henge seg oppi noens idé av et ideal. Det virker på meg som mange mennesker ikke har en egen individuel smak eller ikke tørr å ha det.
  Hvis man ser på flere bilder av modeller så vil man se at det er en variasjon. Modellbransjen består ikke bare av stilketynne catwalkmodeller og ikke alle disse er klisslike heller. Noe særlig morsom virker ikke modelljobb, tenk deg å trene hard, spise lett og lite og allikevel bli retusjert. Modeller har forøvrig hatt forskjellige størrelser opp gjennom tidene, men som noen andre her har påpekt så har de alltid vært til ergrelse for noen. Plakatene blir alltid feil.

  Selv er jeg ikke en perfekt utseende person som ikke har ballast nok til å forstå problemet, men det er ikke moteplakatene som har insistert at jeg ikke er pen nok men klassekamerater, kolleger, venner og familie. Utseende mitt har blitt kommentert siden barndommen, det er folk rundt meg som hetser, ikke en tilfeldig moteplakat.

Trackbacks for this post

 1. […] By Ane 9 Comments Jeg er visst i det provoserte hjørnet om dagen. Når jeg kom over innlegget «Julestria er «du ser ikke bra nok ut» -tiden», kjente jeg at det boblet inni meg.Nå benytter man selvfølgelig retusjering som en unnskyldningen […]