Rosa mammarevolusjon

 

Marta Breen har skrevet en veldig rosa, men samtidig veldig rød bok om 2000- tallets politiske kupp av norsk helsevesen. Den er lettlest og personlig som en rosablogg eller dameblad og den er politisk skarp og poengtert som en kommentar i røde Klassekampen. Perfekt lesning for begge målgruppene, med andre ord.

 

 

Et skjult helsekupp

Det har foregått et kupp i norsk helsevesen, og det helt uten at Marta Breen fikk det med seg. I alle fall ikke med én gang.  Først da hun oppdaget en rød strek på graviditetstesten begynte hennes tilværelse som storforbruker av tjenester fra norsk helsevesen. Her ble hun møtt av en ny verden: Helseforetak, innsatsstyrt finansieringsmodell og fritt sykehusvalg. Sykehusene hadde plutselig blitt til fristilte statseide foretak drevet etter modell fra aksjeselskap. De drives ikke av folkevalgte politikere, men av profesjonelle styrer.

Vi følger Marta gjennom svangerskapskontroll, ultralyd, fødselsforberedende kurs, fødestue, pasienthotell, og helsestasjon. Sykehusene har blitt reformert for å øke effektiviteten og bedre budsjettbalansen, det har altså ikke vært snakk om en kvalitetsreform.  Marta opplever et helsevesen i hovedstaden som er kraftig underdimensjonert til å ta i mot de hordene av fødende kvinner som en befolkning på over 600 000 nødvendigvis fører med seg. Køene er lange, plassen er liten og de ansatte løper beina av seg for å rekke over alle ”brukerne”. Heldigvis er det gode muligheter for å kjøpe seg privat helseforsikring , ekstra tjenester på private klinikker og alt du måtte trenge av legemidler på et av kjedeapotekene som ligger på annethvert hjørne. I boken forsøker Marta å komme til bunns i hva som feiler verdens beste helsevesen.

 

Bitter som Linnéa Myhre

Språket flyter lett og stilen er litt som en featureartikkel i Magasinet, A- Magasinet, eller D2. Med andre ord lettlest, fengslende, spisset og engasjerende. Tidvis er det litt som å lese bloggen til Linnéa Myhre: mange bilder, sarkastiske vendinger, korte setninger og hovedpersonen (Marta selv) fremheves med sine mange menneskelige svakheter.

Noen steder drar Marta det litt for langt, eller hun sparker i flere retninger enn hun har mulighet til å følge opp. Hun kritiserer blant annet Oslo kommune for utstrakt bruk av kostbare konsulenter og trekker frem skandalesaker for høyresiden i Oslo som striden om reklametårn og Fleksus- systemet. Selv om Marta forsøker å tegne en ramme rundt det store bildet ”New Public Management”, blir linken for uklar til helsevesenet og anklagene hennes blir ikke godt nok begrunnet. I tillegg er Marta bitter. Det er ikke mange lovord å hente om det som fungerer godt i Norsk helsevesen. Hun gjør kun et halvhjertet forsøk på å få litt perspektiv på sytingen sin ved å fortelle om farens opplevelser med sykehussektoren i Argentina. Men som hun selv skriver i avslutningen:

”Jeg kunne selvfølgelig heller skrevet en bok om hvor godt helsevesenet vårt fungerer, om den lave spedbarnsdødeligheten og de gode permisjonsordningene. Den boka ville vært like sann som denne.(…) Men jeg følte meg bare ikke kallet til å skrive en slik gladbok.”

 

Marta Breen mener det kanskje er på tide å kuppe norsk helsevesen tilbake. Les boka og bli med på den rosa mammarevolusjonen du også.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les mer om boka hos forlaget Manifest her.

 

Om forfatteren

Sunniva

Sunniva

35 år, Oslo, samfunnsøkonom. Sosialist, feminist, mosjonist og miljøverner. Leder for Oslo SV. Gruppeleder for SV i bystyret i Oslo og medlem av samferdsels- og miljøkomiteen. Lever i tiden og forventer effektivitet!

Visit Website

One Comment

  1. Det er vel ikke noe nytt under solen, i norsk helsevesen anno 2011.
    Men det er vel flere som finner ut at helse, både den gode og den dårlige, ikke har fått bedre kår etter at “forretningsdriften” gjorde sitt inntog.

    Ha en fin dag :-)