Julebord

Nettavisen er ikke kjent for å være det mest progressive mediumet i dette universet, hverken hva det gjelder skatt, velferdstaten eller likestilling. Overraskelsen var derfor stor når den seriøse nettsiden deres, Side2, la ut denne artikkelen som går igjennom hvilket kjønn som får betalt julebord av arbeidsgiver, og hvilke som må betale selv.

Er det en ny bevissthet i Nettavisen? Vil de for fremtiden fokusere på de systematiske lønns og arbeidsvilkårne for menn og kvinner?

Vi håper at dette kun er begynnelsen!

Bilde: glass | PuroGuro | (CC BY-NC 2.0)

Om forfatteren

Ingrid

Ingrid

Jeg er en 30 år gammel jurist med mann, barn og hund. På mange måter veldig konvensjonell, på andre måter ikke. Er politisk rådgiver for SV på Stortinget og ellers interessert i friluftsliv og hundetrening.

Visit Website

7 Comments

 1. Moralen er da altså følgende; privatiser barnehager og helsetjenester.

  Så får dere julebord. Skyld på deres egne herrer og madammer som har dere i lenker….eller, det blir litt feil. Tross alt sitter de fleste på denne nettsiden på den siden som holder i lenkene. Ironisk.

 2. Ingrid Author
  Ingrid 14/11/2011

  Moralen er; arbeidslivet er delt mellom kjønnene – både når det gjelder lønn og frynsegoder. Flere kvinner til det private, men tviler på at privatisering av offentlige tjenester hjelper – marginene blir jo ikke noe større når det er det offentlige som likevel må betale.

  Og jeg har faktisk litt problemer med å forstå hva du mener med at vi holder i lenkene… (forsåvidt jobber endel av oss i det private også, men det var vel ikke det du mente?)

 3. Er vel ingen som tvinger unge jenter til å velge VGS – Sosial? Som mann, og hypotetisk studieveileder, ville jeg frarådet enhver ung jente til å søke på helsefag, fordi arbeidsgiveren vil alltid være staten som er mer gniten enn onkel Skrue. Lønna, arbeidstiden (som nå blir forvandlet til det værre for arbeidstakere med fagbrev, må jo være artig i denne rødgrønnetid) osv er værre enn den værste slubberten innen transportbransjen.

  At arbeidslivet er delt er nå riktig, men det er et valg kvinner har tatt, hvis det motsatte menes så det må bety at man mener at kvinner er tvunget til å søke på helsefag, sykepleier og barnehage. Og det skulle jeg likt å sett tall på (i.e. kvinner tvunget).

  Mange som skriver her er medlemmer i politiske partier, og er politikere. Om det er julebord (eller andre goder) en ønsker for sine ansatte så er det faktisk mulig å bevilge penger for dette. Rette addressat på klagingen var Kristin Halvorsen (nå gnitern fra Hedmarken). Det bør svi litt, i all den tid Halvorsen selv snart skal på julebord med regjeringen.

 4. Ingrid Author
  Ingrid 14/11/2011

  Arbeidslivet er delt, og jeg tror grunnen er en blanding av forventninger, sosiale konvensjoner. Jeg tror ikke at damer tvinges til å ta dårlig betalte jobber, men at det er en større forventning til at en kvinne skal trives i et omsorgsyrke og at disse lønnes ræva dårlig delvis på grunn av at det er kvinner som jobber der. (merker det selv at kvinner trekker mer til de offentlige stillingene i min profesjon enn guttene, fordi de etablerer familier hvor to i det private ikke går).

  Dette vil vi endre, altså sørge for likelønn og at det offentlige sørger for flere heltidsstillinger, bedre lønn og arbeidsvilkår.

  Flere av oss er politikere, og interessert i politikk fordi vi faktisk vil gjøre noe med dette. Så får vi håpe vi for med oss resten også, blant annet ap, ellers får vi desverre ikke gjort noe. Men du kan ikke anklage oss for ikke å prøve.

 5. Tror ja. Men kan du tallfeste? Sannsynlighvis ikke. For da måtte du faktisk til slutt mene at kvinner som velger f.eks helsefag ikke vet sitt eget beste, og det kan jeg være forsåvidt enig i. I all den tanke om at 15-16åringer ikke alltid vet hva man skal bli når man blir voksen. Resten er som en kvekkende and som gurgler ut standardfrasene; “samfunnet forventer, foreldrene presser, sosiale kontruksjoner”. Du glemte dog patriarkatet om de onde menn som presser sine døttre inn i helsefag, og som med knyttneven truer om hun skulle finne på å bli heismontør.

  Lønnen er dårlig fordi staten sitter med makten (som arbeidsgiver), slik at et alternativ ikke lages. Hvor mener du helsearbeidere skal kunne gå til, om en vil bytte arbeidsgiver som tilbyr bedre vilkår? Selvsagt utnytter staten dette faktum. Et faktum som, partiet som er i overvekt her, kan gjøre noe med. Men, det er lettere å si at det er Ap sin skyld for å påpeke at ens egne hender er rene.

  Likelønn eksisterer. En kvinnelig ingeniør tjener det samme som en mannlig. En mannlig omsorgsarbeider tjener det samme som en kvinnelig.

  Men ingen fare. Snart øker statistikken du bruker. Endelig har jeg i kraft av min ondhet, som mann, endelig fått madammen til å sette stumpen sin i gir og søke seg vekk fra helsesektoren.

 6. Ingvild

  De som velger å utdanne seg innenfor helsefag gjør det nok ikke på grunn av lønn, nei. Jeg har jobbet innenfor sektoren selv og ble kjent med vanvittig mange flinke menn og kvinner som jobber mye til ugunstige tider for liten lønn. Jeg tror vi kommer til å få et problem om vi ikke hever lønningene til f.eks sykepleiere og helsefagarbeidere. Løsningen din, altså å anbefale folk å slutte, funker dårlig i det større perspektivet.

  Det finnes da private alternativer innenfor helsesektoren, det har jo vært mange eksempler på det det siste halvåret. Og det ble da altså ikke spesielt mye bedre vilkår. Så hvis du har et konkret eksempel på for eksempel et sykehjem som er privatisert, der de ansatte har bedre lønn og gunstigere vilkår enn det offentlige, er det spennende å få høre.

  Når det gjelder å påpeke at egne hender er rene kan du da neppe mene at noen i Maddam har ansvar for dårlige lønninger i helsevesenet.

 7. Susanne

  Når det skal diskuteres lederlønninger (også i staten), dukker argumentet om at man må betale det det koster å få de beste. Hvorfor gjelder aldri de argumentene når det skal diskuteres klassiske kvinneyrker, som feks helse? Nei, fordi kvinner er mer idealistiske (tror en oversikt over antall som deltar i frivillig arbeid og andel midler som gis bort til veldedighet vil vise at jeg har rett). Jeg syntes det er hederlig å velge jobb ut i fra andre kriterier enn penger. Det betyr ikke at det er greit at noen verdsettes så mye mer i kroner og ører.