Nobels fredspris; Kvinnekamp 2011

Kvinnekamp er kanskje ikke det viktigste i verden. Men det er definitivt det viktigste virkemiddelet. Likestilling er en forutsetning for demokrati.

 

 

I år gikk fredsprisen til tre kvinner. De fikk ikke prisen fordi de er kvinner. Derimot er det kanskje slik at Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkul Karman har gjennomført sine bragder som kvinner, og kanskje nettopp fordi de er kvinner. For hvor mange menn i verden kunne fått en pris for “ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet og deres rett til full deltakelse i fredsbyggende arbeid”?[i]

Ellen Johnson Sirleaf var den av prisvinnerne som var kjent for de fleste på grunn av at hun ble første kvinnelige demokratisk valgte statslederen i Afrika. Det mest imponerende er hvordan hun har brukt sin posisjon til å fremme fred og likestilling i et land som i nyere tid har vært preget at borgerkriger og diktaturer.

Leymah Gbowee startet i startet fredsbevegelsen Women in Peacebuilding Network. Aksjonen Women of Liberia Mass Action for Peace bidro i 2001 til en fredsavtale og avslutning av den den andre liberiske borgerkrigen i 2003. 

Tawakkul Karman er jemenittisk aktivist som har grunnlagt og leder Woman Journalists Without Chain. Hun er i følge kilder Klassekampen lørdag har snakket med en drivkraft for bak kampen for kvinnerettigheter og pressefrihet. Hun er også sentral i revolusjon mot det sittende regimet i Jemen.

 For disse damene er likestilling og demokrati to sider av samme sak. En sak de er villig til å ofte svært mye for. 

Norge er et demokratisk land. I juridisk forstand er vi et likestilt land. I praksis er det fortsatt slik at menn har mer økonomisk og politisk makt. Kvinner i det offentlige rom får flere trusler og ubehagelige kommentarer enn menn. For meg er det ikke ensbetydende å slutte arbeid for likestilling fordi vi har kommet langt. 

Vi i Maddam mener at vi fortsatt her en vei å gå også her hjemme. Med det ønsker vi å gratulere årets vinnere av fredsprisen. I enda større grad vil vi berømme Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkul Karman for deres mot og evne til å fremme demokrati og likestilling. gjøre noe mange ikke tror er mulig.

PS: På fredsprisens sider kan du gå inn og stemme over om du mener menn og kvinner har like rettigheter i dag.

 


  1. [i]              Det er vel ikke å overdrive å si at flere menn tvert i mot har fått en pris fordi de er involvert i krigføring, og har forsøk (men ikke lyktes) i å avslutte disse. Det får bli et annet innlegg.

Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee, Tawakkul Karman| otromundoesposible | (CC BY-NC-ND 2.0)

Speaker Nancy Pelosi, Rep. Nita Lowey, and President Sirleaf | leader Nancy Pelosi | (CC BY 2.0)

 

 

Om forfatteren

Susanne

Susanne

Partipolitisk uavhengig byråkrat som innerst inne er rabiat radikaler. Er Østkant-patriot, og lar seg lett hisse opp i diskusjoner om forskjellene i Oslo. Blir irritert av mannsjåvinister, kjærringprat, smalltalk, broilere, folk som ikke er prinsippielle, og de som vi fortjener å ha det bedre fordi vi tilfeldigvis ble født i Norge eller i en rik familie. Altså: folk flest. Blir blid av å røyke, drikke vin, gå på ski, få skryt og å være sammen med gode venner. Kaster ofte bort tiden på meningsløse dataspill.

Visit Website

Comments are closed.