Ikke se så svart på det!

I dag, torsdag 27. oktober, er årets aksjonsdag for Operasjon Dagsverk. OD er ikke som andre innsamlingsaksjoner. Det er en solidaritetskampanje der hovedfokuset ikke bare er å skaffe penger, men å skape bevissthet rundt den grove urettferdigheten i verden og i tillegg spre optimisme. Verden er urettferdig, men vi trenger ikke se svart på det. Istedet må vi forsøke å forstå hva som skal til for å skape en bedre og mer rettferdig verden. Årets OD kampanje har slagordet “Ikke se så svart på det”, den kan du lese mer om her.

 

Solidaritet

Før OD- dagen hvert år arrangerer OD Norges største informasjonskampanje rettet mot ungdom på flere hundre ungdoms- og videregående skoler. Kampanjen tegner ikke bare et dystert bilde av verden med groteske forskjeller mellom fattige og rike, men den har som mål å skape bevissthet rundt de strukturelle årsakene til fattigdom og hva vi må gjøre for å forandre verden.

Av ungdom, for ungdom

OD er norske skoleelevers egen solidaritetsaksjon. Kampanjemateriell, skoleringsseminarer, foredrag på skoler, undervisningsopplegg på skolene, innjobbing av penger og mye mye mer: det er ungdommer i alderen 13- 20 som har ansvaret for absolutt alt. Det er selvfølgelig mange dyktige lærere og andre voksne som bidar også, men det er ungdommer som har all formell makt og bestemmer alt, i tillegg til at de også gjør nesten all jobben. ODs styreleder var ferdig på videregående for to år siden. Hennes blogg kan du lese her.

Bistand er ikke nok

OD ble startet opp i 1964 og har flere tiårs erfaring med å drive bistand. Pengene som jobbes inn på OD dagen går utelukkende til å sikre utdnning og opplæring til undom i alderen 13- 19 i land i Asia, Latin- Amerika og Afrika. Hvert år jobbes det inn mellom 25 og 30 millioner kroner på OD dagen og pengene kommer frem. Likevel har ODs aktivister alltid vært de første til å påpeke at bistand alene ikke er nok. Vi som bor i den rike delen av verden kan ikke betale avlat gjennom innsamlingsaksjoner og forvente at det skal få u- land ut av fattigdomsfella. Det må strukturelle endringer til og da må folk i Norge, og alle andre rike land, engasjere seg og ta til orde for at våre politikere og verdens ledere tar grep og jobber for å skape global rettferdighet og utrydde fattigdom.

Gratulerer med OD- Dagen!

 

Foto: Operasjon Dagsverk

Om forfatteren

Sunniva

Sunniva

35 år, Oslo, samfunnsøkonom. Sosialist, feminist, mosjonist og miljøverner. Leder for Oslo SV. Gruppeleder for SV i bystyret i Oslo og medlem av samferdsels- og miljøkomiteen. Lever i tiden og forventer effektivitet!

Visit Website

Comments are closed.