Hvordan skjule at du er gravid på fest?

Jeg har alltid ment at den enkleste måten å finne ut om en dame er gravid på er når hun takker nei til alkohol. I alle fall hvis hun som vanligvis tar seg en pils eller tre, plutselig lovpriser Farris for den gode smaken. Helsedirektoratet har mye informasjon om graviditet og alkohol, men det er ikke alle som er helt komfortable med å si neitakk, jeg er gravid de første tre månedene. Men slapp av, det er ingen grunn til å takke nei til fest og sosiale happenings når MadDam gir deg alle triksene.

Marianne Engelstad er masterstudent som jobber deltid på polet og har noen tips om hvordan man kan skjule graviditeten i sosiale sammenhenger hvor det drikkes. Hun tror mange skylder på sykdom. – Jeg tror nok mange sier at de er syke, at de kjører eller at de skal kjøre veldig tidlig morgenen etter. De to siste innebærer jo at man har tilgang på bil og lappen. Og det er jo vanskelig å finne opp en sykdom som gjør at du er klar for fest, men ikke drikker. Da er vel at man går på antibiotika-kur en av de vanligste unnskyldingene, mener hun.

Ta imot drinken du får

For å unngå den klassike antibiotika-bløffen kan man forsøke å unngå oppmerksomhet rundt drikken sin i det hele tatt. Det vanligste er å velge alkoholfri vin eller øl og late som om det er alkohol i det.

– Det er ingenting som skaper mer mistanke en jente som pleier å drikke, men som plutselig ikke gjør det. Et viktig tips er å late som om man drikker. Ta imot vin glasset i middagsselskapet, ølen venninna di kjøpte for deg mens du var på do eller velkomstdrinken på julebordet. Nipp i glasset og ved første anledning, hell ut halvparten eller bytt med et annet glass. Ingen går rundt å husker på hvor mye du har i glasset ditt til enhver tid, og med et halvfullt glass ser det ut som om du drikker, sier Marianne.

– Videre er jo dette veldig avhengig av hvilken setting man er i. Det er store forskjeller på å være ute, være på en stor fest og være på en liten fest eller et middagsselskap hvor alle kjenner alle. Her er det ulike utfordringer og ulike løsninger.

Skaff deg allierte
Er man ute kan det være en god ide å alliere seg med bartenderen. Gå til baren og si at du er gravid og ikke vil avsløre det enda og om hun/han kan servere deg alkoholfritt på en diskre måte. De fleste bartendere vil nok være behjelpelige med det, og terskelen for å si det til en fremmed bartender du sannsynligvis ikke kommer til å møte igjen er nok lavere for mange kvinner enn å si det til vennegjengen.

Det er jo også fint om du har en partner å si det til som kan hjelpe, tilrettelegge og bygge opp historier for å holde det skjult.

Etter hvert som man føler man kan si det til noen kan det være fint å si det til en annen som er på festen og som kan hjelpe deg å skjule det. Kanskje spesielt i forhold til å bytte glass slik at det ser ut som om man drikker.

3 sosiale settinger og hvordan forbli undercover gravid:

 • Ute på byen: Kjør på med drinker! Alkoholfrie drinker ser ut som vanlige drinker og smaker ofte ganske likt. Alkoholfri vin er også et godt alternativ. Hvis du har en alliert med deg, få dem gjerne til å kjøpe til deg i baren, men husk og avtale godt slik at du vet hvilket glass om er alkoholfritt. Med øl må man ha to flasker alkoholfri øl for at det skal se ut som man drikker en halvliter øl på byen, derfor er vin og drinker ofte enklere. Det er lettere å skjule at man er gravid på byen, men pass på å se deg over skulderen slik at vennene dine ikke ser den alkoholfrie flaska.
 • På fest: Det enkleste er å gå for alkoholfri vin. Ta en tom vinflaske med skrukork og hell over en alkoholfri vin på flaska. Her anbefales virkelig alkoholfri vin og ikke solbærsaft eller lignende for å imitere rødvin. Det er lett å se forskjell og flaut hvis noen vil smake på vinen din. Mange vil nok ikke reagere på at vinen er alkoholfri. Hvis noen gjør det og ikke liker den eller synes den smaker rart er det jo ikke alle som tør å si at de synes det du drikker smaker vondt. Men hvis du har så frekke venner kan du alltid le det bort og si at du ikke har peil på vin, fikk den i gave, bare tok noe på polet eller at du kjøpte feil. Man kan også fjerne etiketten på ølflasken og si at noen venner har begynt å brygge øl hjemme. Det blir jo stadig mer populært og du blir ansett som en som har kule venner istedenfor en som er syk hele tiden eller kjører uforholdsmessig mye bil. Eller ta med noen bokser øl, hell ut halvparten og lat som du drikker.
 • På fest med bare nære venner eller middagsselskap: Dette er den virkelig vanskelige. Gode venner vet når du lyver og hvordan du pleier å bli når du har drukket. Her er å gå for at du er syk eller på antibiotika-kur en vel så god løsning som å late som du drikker. Hvis du tar med egen drikke er tipsene over fine, men hvis vertskapet stiller med alkohol er det bedre å ta imot og late som om du drikker. Ta med glasset inn på kjøkkenet eller do og hell ut litt i vasken. Men her er det nok størst fare for å bli avslørt!

Er en i den fasen av livet at det er naturlig, og til og med forventet, at man kan bli gravid rett som det er, er gjerne venner og familie litt mer mistenksomme. Her er et godt tips (hvis man er komfortabel med det) å si at man prøver å bli gravid og derfor ikke drikker. De fleste respekterer dette uten videre spørsmål. Dette er kanskje å skru forventingene til svigermor litt opp, men kan være bedre enn å stresse med “liksom-alkohol” eller å blir tatt i å lyve foran hele slekta.

Lykke til med de første tre månedene!

Dette var de uoffisielle rådene, for Helsedirektoratets tips sjekk ut denne brosjyren

 

Marianne Engelstad er masterstudent i historie ved Universitetet i Oslo og jobber som konsulent på institutt for arkeologi, konservering og historie. Hun er nyvalgt i Bydelsutvalget i Sagene for SV.

 

Bilder:

Jelena, fotograf: Ivars Krutainis (CC BY-NC-ND 2.0)

girl drinking beer, fotograf: gekokujyo (CC BY-NC-ND 2.0)

 

Om forfatteren

Gjesteblogger

Gjesteblogger

Hvis du vil være gjesteblogger for Maddam, send en mail til hei@maddam.no. Få med hva du vil skrive om og tre linjer om deg selv.

Visit Website

7 Comments

 1. Det er også vanskelig å se forskjell på rom og cola og bare cola. Ta på deg vertinnerollen, gå ut på kjøkkenet, miks drinkene til folk og server. Du tar den med bare cola.

  Trikset ble prøvd ut, og med stor grad av vellykkethet, på en valgvake i 2005.

 2. Ingvild

  Endelig noe positivt med vertinnerollen! Takk for tips :)

 3. Lenge siden denne ble postet ser jeg, men tillater meg likevel en kommentar: Er jeg den eneste som stusser på at noen synes det er påfallende om noen i vennegjengen står over alkohol en gang i blant i festlige anledninger?

  Eneste settingen jeg kan tenke meg der man kan komme i knipe er i middagsselskap der det serveres vin, men det er vel ikke verre enn å si at du lett kan få vondt i hodet av viner med mye tannin, og gjerne velger noe annet?

 4. Ingvild

  Tja, det kan du si., og man kan fint sette spørsmål om det er for mye alkohol i sosiale anledninger, sånn generelt sett, men dette var vel mer ment som kreative tips i settinger hvor alkohol er naturlig. Mulig du har sobrere venner enn meg, men de fleste jeg kjenner tar seg en øl på fest.

 5. trine
  trine 05/07/2012

  @Eirik: Fint at du les gamle tekstar! Eg går ofte ut utan å drikke alkohol på vekedagar, særleg på sommaren når det er mykje øl i sola på ettermiddagane. Folk spør av og til kvifor eg ikkje drikk, og då seier eg som regel at det er for å sleppe vondt i hovudet på jobb dagen etter, eller for å sleppe å bli sliten (som eg ofte blir av mykje alkohol). Likevel har det fleire gongar ført til rykte om at eg er gravid i etterkant, så det er ikkje sånn veldig vellukka….

 6. Ingrid
  Ingrid 05/07/2012

  @Erik. Enig med deg at det er et ideal, tror likevel for min del problemet oppstår når jeg tidligere ikke hadde noe problem med å drikke masse rødvin – som jeg er veldig glad i – og plutselig ikke skal drikke noe som helst. Det er overgangen som er problemet her, ikke kanskje egentlig normen.

  Og ja det blir masse spørsmål om man står over alkohol, eller om man kanskje er litt stuss en dag eller lignende – alle tror du er gravid.

 7. Sofia 03/10/2012

  En kollega av meg fortalte at da hun var gravid på julebord en gang hadde hun gått rundt med det samme vinglasset hele kvelden uten å drikke av det – ingen la merke til det. Jeg valgte en gang å ikke drikke på firmatur fordi jeg var ansvarlig for hele turen og ville være opplagt i tilfelle noe skjedde, men gadd ikke å lage noe ut av det (mange legger seg så oppi det hvis man ikke drikker og når man er kvinne i alderen 25 + tror ALLE at man er gravid ved det minste lille “tegn”). Jeg drakk bare cola og hvis noen spurte sa jeg at det var vodka og cola – det lukter ingenting og ingen spør om å få smake på drinken. ;-) Cola gjør en også våken og energisk og jeg shaket løs på dansegulvet som vanlig så ingen ante mistanke. Dagen derpå, da alle var fyllesyke, gikk jeg og tok en spatime (ah, deilig). :-)

  Til deg som tror at ingen stusser: Ofte aner man mistanke om at noen prøver å bli gravide og når de da slutter å drikke på hver eneste sosiale samling så skjønner man jo hvorfor. Folk er voldsomt opptatte av hvem som kan bli gravide og ikke, skulle tro man hadde et liv selv…