De resterende 99 %

Occupy Wall Street

Occupy Wall Street har den siste helgen hatt demonstrasjoner i mer enn 70 amerikanske byer. Etter sin begynnelse i New York har bevegelsen gjennomført døgnet-rundt okkupasjoner i tillegg til større demonstrasjoner i helgene. Det er blitt noe alle vet skjer, noe amerikanere snakker om.

Demonstrantene går til gatene mot finanselitens som har bidratt til en finanskrise gjennom storstilt spekulasjon, i tillegg får de støte fra myndighetene alt mens forskjellene i USA øker. USA er ikke lenger the land of plenty for den gjennomsnittlige amerikaner. Manglende helseforsikring, høye skolepenger ved utdannelse, økte forskjeller og fallende kjøpekraft gjør at flere amerikanere merker de dårligere tidene. Det er likevel fremdeles et rikt land, men også et land hvor det kun er noen få som blir rikere mens resten blir veldig mye fattigere.

I helgen kunne man i Dagens Næringslivs lørdagsmagasin D2 lese en reportasje om rike amerikaneres økte behov for sikkerhetstiltak som spesialtrente hunder og sikkerhetsglass. Ifølge aktørene i bransjen så går alltid sikkerhetsbehovet opp i nedgangstider. Konsekvensene av nedgangstidene, den økte uroligheten i samfunnet, føler også de som sitter på toppen og de tar sine nødvendige forholdsregler.

Battle in Seattle 

Seattle er i amerikansk sammenheng en liberal by, i Norge ofte kjent som stedet hvor det første globaliseringssammenstøtet sto. Her er det også en Occupy Wall Street demonstrasjon, og døgndemonstrasjoner som både er elsket og irriterende for liberale i byen. Elsket fordi det er tro på at denne bevegelsen vil noe mer og kan endre amerikansk politikk. Irriterende, for de som døgndemonstrere kort sagt er marihuanja røykende hippier og anarkister.

2. november skal Jamie Dimon, CEO i JP. Morgan Chase forelese i Seattle melder gratisavisen The Stranger. Han tjener tusen ganger mer enn den amerikanske median inntekten, og er CEO i en av bankene som var en av de ledende bankene i sub prime krisen.  Occcupy Wall Stret oppfordrer folk til å vise sin takknemlighet for alt det arbeidet han har gjort for topp 1 % av amerikaneren gjennom en demonstrasjon mot Dimon. Kravet om rettferdigheten og raseriet rettes mot de som faktisk har ansvaret – og som har kommet unna det.

Occupy Wall Street har fått oppmerksomhet og flere til å forstå sammenhengen mellom handlingen på Wall Street og risikoen bankene har tatt med sin egen situasjon. Så fremt de fortsetter med å vise frem og avdekke de reelle maktforskjellene i det amerikanske samfunnet vil denne bevegelsen etter min mening kunne vokse og faktisk bidra til endring, i stedet for å blåse ut som en døgnflue som ikke når frem og engasjerer de 99 % som har behovet for endring.

Bildet fra en er tatt fra Voices of Russia og tegneserien er av Tom Tomorrow publisert på the Inquisitr 

Om forfatteren

Ingrid

Ingrid

Jeg er en 30 år gammel jurist med mann, barn og hund. På mange måter veldig konvensjonell, på andre måter ikke. Er politisk rådgiver for SV på Stortinget og ellers interessert i friluftsliv og hundetrening.

Visit Website

Comments are closed.