Deilig å være kvinne i Danmark?

I dag går danskene til valg. De har aldri tidligere hatt en kvinnelig statsminister. Dagens valg kan blir historisk.

Danmark fikk i 1924 verdens første kvinnelige minister da Nina Bang ble utdanningsminister.

I 1995 fikk Danmark en av verdens første kvinnelige sentralbanksjef, Bodil Nyboe Andersen. Og at en kvinne kunne arve tronen ble bestemt i 1972, som gjør Dronning Margrethe unik.

Nettstedet norden.no har vurdert likestilling i Norden. De har tatt utgangspunkt i kvinner i sentrale posisjoner.

Kvinneandelen på Folketinget økte fra 70-tallet, men har holdt seg på 38 prosent siden 1998 . Kjønnskvotering i styrer har ikke vært et aktuelt tema med sittende regjering. Danmark har fortsatt til gode sin egen Valla.

Lene Espersen ble første utenriksministeri 2010. Hun måtte riktignok trekke seg som partileder rett etter på. I følge journalist Hans Engell i Ekstra Bladet fordi “Lene havde en tro på, at man sagtens kan være moderne kvinde med mand, børn, hus, hjem og et spændende arbejde som vicestatsminister og partileder og alt muligt andet. Det kan man ikke”.

Dansk politikk har gått i feil retning.  Av de nordiske landende har Danmark kommet kortest når det gjelder likestilling (se feks World Economic Forum sin likestillingsrapport).  Landet har i tillegg hatt en ekstremt polarisert innvandringsdebatt. Jeg ønsker derfor med dette Helle Thorning-Scmidt og hennes allierte lykke til.

PS: I motsetning til Norge, har Danmark hatt en positiv utvikling av kvinner i sentrale posisjoner. Om noen lurer på om Norge kanskje har oppnådd full likestilling, kan man jo alltids lese kommentarene under tidligere innlegg på bloggen Kryss eller sleng en kvinne.

Bilder:

Danish flag| etnobofin| (CC BY-NC 2.0)

Helle Thorning-Scmidt| Arbeiderpartiet | (CC BY-ND 2.0)

Om forfatteren

Susanne

Susanne

Partipolitisk uavhengig byråkrat som innerst inne er rabiat radikaler. Er Østkant-patriot, og lar seg lett hisse opp i diskusjoner om forskjellene i Oslo. Blir irritert av mannsjåvinister, kjærringprat, smalltalk, broilere, folk som ikke er prinsippielle, og de som vi fortjener å ha det bedre fordi vi tilfeldigvis ble født i Norge eller i en rik familie. Altså: folk flest. Blir blid av å røyke, drikke vin, gå på ski, få skryt og å være sammen med gode venner. Kaster ofte bort tiden på meningsløse dataspill.

Visit Website

Comments are closed.