To minutter eller to år?

Hvor lenge vil du vente på trikken?

Har du tatt trikken i Oslo i rushtiden noen gang? Der jeg bor går trikken forbi hvert 5. minutt i de mest travle periodene. Om morgenen, rett etter at jeg har klemt i meg havregrøt og kaffe, presser jeg meg inn på trikken. Der er det stappfullt av folk. Noen ganger ser det ut som om det ikke er plass til en eneste person til, men hvis jeg klemmer meg inn er det nesten alltid plass til meg i trappa klemt inn mot andres bein og vesker.

 

 

”Heldigvis er trikken populær!”, pleier jeg å tenke da.” Tenk om alle de på trikken i stedet hadde kjørt bil?”

Ikke plass til bilen

I Oslo er vi nå over 600 000 mennesker og i rushtiden snegler trafikken seg av gårde inn og ut av byen. I byen er transportsektoren en av de største kildene til klimagassutslipp og i tillegg er luftkvaliteten i perioder på vinteren så dårlig at Oslo er Europas nest mest forurensede by. Oslolufta er rett og slett skummel for de som sliter med astma og luftveissykdommer. I følge Utviklings- og Kompetanseetaten i kommunen vil innbyggerrallet  i 2030 ha økt til over 750 000, kanskje så mye som 850 000 personer. Da kan ikke flere kjøre bil i Oslo, da må vi ha mer T- bane og mer trikk. Så enkelt er det.

”Det eneste trikken slipper ut er fornøyde passasjerer.”

Høyre og FrP lar trikken gå for lut og kaldt vann

Etter at høyresiden har styrt Olso i 16 år er det et vedlikeholdsetterslep på trikkeskinner og -traseer på 1,3 milliarder kroner. Når priorioteringer for transport i Oslo skal gjøres velger de forurensende bil og vei foran miljøvennlig trikk og bane. I tillegg til kritisk behov for vedlikehold er det akutt mangel på trikkevogner. I utgangspunktet er det 72 trikker i vognparken, men pga. store feil og mangler på mange av vognene er det mange som er ikke kan være i trafikk. I tillegg nærmer 25 av de eldste trikkene seg forventet levealder på 30 år og må skiftes ut. På toppen av det hele vet jeg og alle andre som står med ansiktet klemt inn i ryggen på sidemannen på trikken hver morgen veldig godt at kapasiteten på trikken burde utvides. Vi trenger flere trikker enn det vi har i dag.

 

FrP og Høyre i Byrådet har ikke dårlig tid med å fikse opp i uføret. De vil IKKE gjøre nødvendige investeringer i flere trikker enn det vi har i dag. De vil VENTE MED å erstatte gamle trikker med nye til etter vedlikeholdsetterslepet er hentet inn og i mellomtiden vil de LEGGE NED trikkelinjer og erstatte disse med buss. I tillegg vil de bruke TO ÅR på å utrede alternativer til trikken.

Bli med å redd trikken i Oslo! Det er TO ting du kan gjøre:

  1. Bruk stemmeretten din og stem på venstresiden i Oslo ved årets valg slik at Høyre og FrP blir kastet ut av Byrådet.
  2. Bli med på kampanjen for å redde trikken på Facebook: www.facebook.com/reddtrikken

 

Featured image: 2011-05-14 at 18-25-56, Hans Martin, (CC BY 2.0)

Øvrige bilder:

Full T- baneMostraum, (CC BY-NC-SA 2.0)

Stortorvet trikkeholdeplass – 5 minutter, aktivioslo, (CC BY-NC-ND 2.0)

Oslo, Metro Centric, (CC BY 2.0)

 

Om forfatteren

Sunniva

Sunniva

35 år, Oslo, samfunnsøkonom. Sosialist, feminist, mosjonist og miljøverner. Leder for Oslo SV. Gruppeleder for SV i bystyret i Oslo og medlem av samferdsels- og miljøkomiteen. Lever i tiden og forventer effektivitet!

Visit Website

One Comment

  1. Susanne

    Liker den instillingen til fulle trikker!!! Har har umiddelbart meldt meg inn i den fb-gruppa!