De 150 mest brukte ordene om likestilling

Hva mener de ulike partiene om likestilling? Jeg har sortert ut de mest brukte ordene fra et lite utvalg partiers nettsider hvor de presenterer likestillingspolitikken sin, og gir dere en lyninnføring. Jeg har fjernet vanlig brukte norske ord pluss partinavn og har brukt wordle til å lage bildene.

Jeg begynner med Arbeiderpartiet. Dette er de mest brukte ordene deres fra avsnittet deres på “Apedia” om Barn, familie og likestilling. Jeg har tatt med alle underkapitlene i denne kategorien og fikk følgende bilde:

Arbeiderpartiet er mest opptatt av barn, men også homofile & lesbiske. Ordet “kvinner” er mindre brukt, regjeringen er ganske mye brukt (her bruker de både stor og liten R, så dette ordet skulle vel vært større). Jeg søker og får to treff på “feminisme” på APs nettsider.

Neste parti er Venstre. Jeg liker Venstre egentlig, bortsett fra samarbeidspartnerne deres og holdningen til det offentlige. Hadde jeg vært litt mer ego enn jeg er så hadde jeg stemt på Venstre. Omfavnet min bergenske kremmersjel, liksom. De er ikke velferdsstatens fremste forkjempere, men de er positive til innvandring (jeg liker innvandrere), og uten å ha satt meg veldig dypt inn i prinsipprogrammet deres er de liberale til alkohol (jeg liker alkohol) og bruker ordet frihet mye (jeg liker frihet). Ord de derimot ikke bruker så mye er likestilling og kvinner.

Verken likestilling eller kvinner er brukt i prinsipprogrammet, og jeg begynner å lure på hvilken tekst som best representerer politikken deres her. Men jeg lette bare feil sted. I valgprogrammet har de et helt lite avsnitt om likestilling, så jeg bruker det. Nå kan det virke som om partiene later som om likestilling bare handler om universell utforming og homofiles rettigheter, så jeg bruker tekstbolken som handler om fødselsomsorg, barnetrygd og kontantstøtte, samlivsbrudd og barnefordeling i tillegg, og får følgende bilde:

Dette sa meg egentlig ikke så mye. Som AP er de opptatt av unger, åpenbart, men ellers ble jeg ikke helt klok på Venstre og likestilling. Jeg ler litt av meg selv når jeg søker etter “feminisme” på nettsidene deres og får opp 0 treff. Jeg finner derimot ut at de har noe som heter Venstrekvinnelaget, som har som ett av målene sine å “Påvirke Venstres politikk og prioriteringer til beste for kvinner.” De har hatt konferanse hvor de har pratet om voldtekt, men mest om kjønnsnøytral verneplikt. Som et tips til Venstrekvinnelaget så vil jeg hevde at innføring av kjønnsnøytral verneplikt ikke til det beste for kvinner, forresten, om det er det man har som målsetning.

Fra venstre til høyre, jeg klikker meg inn på hoyre.no for å sjekke blåfeminismen, om man får lov å kalle det det. Det står ingenting i prinsipprogrammet, men tada! De har et helt lite kapittel på nettsidene som handler om likestilling. Eller, noen setninger hvertfall. Siden jeg trenger litt mer tekstgrunnlag legger jeg til de siste fem relaterte artiklene fra Høyre om likestilling som er linket til fra siden. Da får jeg dette:

 

Det var kanskje lurt å ta siste relevante utspill fra partiene, da ser man virkelig sakene de er opptatt av. Høyre er for eksempel veldig opptatt av fedrekvoten, mor, far og regjeringen. Og bruker ordet “likestilling” forbløffende ofte. Jeg vurderer å gjøre de andre partiene om igjen, men gidder ikke og går heller videre til..

SV. Jeg tenker at likestilling er blant hovedsakene, det er det ikke. Gjennom argumentasjonsbasen finner jeg en temaside, og som hos Høyre tenker jeg å ta de siste fem sakene som er linket, men det er eksterne linker. Dette skal jo liksom være partienes egne ord, og ikke Dagbladet sine, så jeg roter meg frem til uttalelser og finner en som handler om likestilling (her burde det vært tematagger når det blir litt flere artikler, forresten):

Skulle ønske det stod litt mer på temasiden, egentlig. Min objektive mening (hah) er at dette er den fineste wordlen. Jeg får 541 treff på “feminisme” på SVs nettsider. Fantastisk. Ved nærmere ettersyn er det litt for fantastisk, jeg får med alle steder det står “fem” også. Hm. Jeg går inn på Google og søker der og får 1830 resultater. Kan det være fordi de tar med de gamle nettsidene? Jeg aner ikke, og har ikke tålmodighet til å finne ut av det heller. Jeg er mye mer opptatt av å finne ut hva KrF mener om likestilling.

KrF har en fin liten side om likestilling. Jeg tar med siden deres om abort også, siden det at KrP, unnskyld, Krf er mot selvbestemt abort er grunnen til at de er partiet jeg misliker mest i hele verden. Eller en av grunnene, de er noen kjipinger generelt. Mja, faktisk er de for 40% kvinner i styrene, forresten. Jaja. Okei da. Her er Krf:

Et stort ord her er “vanskelig”. Kanskje det kommer fra kapittelet om abort? Ja, det må være vanskelig å skulle frata halve Norges befolkning bestemmelsesretten over deres egen kropp.

Hvor mye info dette egentlig gav er jeg usikker på. Egentlig ikke så mye. Jeg har egentlig flere tilbakemeldinger når jeg klikket meg rundt på nettsidene om brukervennlighet på web enn om likestilling etter å ha sett wordlene. Det er jo heller ikke noe standard dokument jeg har wordlet, noen partier har skrevet masse og noen lite, noen har fått med temaer som permisjoner, andre har ikke det. Forskningsmessig er det altså flere ting å sette fingeren på med metoden min. Men om du syns jeg har kastet bort tiden din med dette innlegget, bare tenk på hvor mye tid jeg har kastet vekk på å lage det.

God sommer!

 

 

Om forfatteren

Ingvild

Ingvild

Bergenser som bor i Oslo. Jeg er interessert i teknologi, film og internett, i tillegg engasjeres jeg av eldreomsorg og internasjonal solidaritet. Jeg liker rufsete hunder, rødvin og (e)bøker man blir oppslukt av. Ypperlig på førstelinje IT-support (bytt browser) og trives med raske beslutninger.

Visit Website

One Comment

  1. Nå er vel abort et vanskelig etisk og filosofisk tema. Eller hur? For et foster må anses som en mulig partner av menneskesamfunnet. Rent etisk er det jo ikke noe forskjell på et foster på 4 måneder og et barn på 2 måneder. Begge er like hjelpesløse og vil dø uten hjelp fra mor. Ergo må det være noe annet som gjør at den ene har større rettsvern.

    Ellers kan man jo faktisk bli straffet hardere om volden rammer en gravid kvinne og som dermed spontanaborterer. Et paradoks hvis man snur på flisa og mener abort ikke skulle være noe problem, eventuelt “bare en del av kroppen”.