Ligner du en leder?

Søker man etter “CEO”på Googles bildesøk får en opp mange menn og noen kvinner i dress. Jeg kjenner ingen av dem, bortsett fra en. Ja faktisk, min gamle heltinne Barbie er også kommet i CEO-utgave. Jeg er ikke helt oppdatert på Barbie-fronten lenger og blir dermed umiddelbart interessert i denne  karriereutviklingen. (CEO, chief executive officer, er topplederen i et firma)

Den første siden jeg kommer til fra Google som beskriver CEO-Barbiedukken er en artikkel hvor den blir kritisert av amerikanere som mener at dukken gir urealistiske mål til unge jenter. Kvinner blir ikke CEOs, og foreldre er provoserte over at døtrene leker ledere(!) Problemet som skisseres opp er: “Hva skal du si til datteren din når hun kommer gråtende hjem etter å ha blitt forbigått for en forfremmelse for fjerde gang”? (Er CEO-Barbie tilstede i disse tilsynelatende voksne døtrenes liv ennå, lurer jeg litt på?)

Sukk, disse amerikanerne. Jeg tenker at det må være litt for enkelt å være ironiserende samfunnsdebattant i USA.

Men at kvinner ikke blir CEO er jo ikke tull. Nå ser det ut som CEO-Barbie har eksistert en stund, hun kom i 2005, så jeg er skeptisk til hvor mye positive rollemodeller i plast egentlig hjelper. Det er kanskje for høye forventninger til jenter som lekte med Barbie i 2005 at en allerede skal se utslag på lederstatistikken, forresten. Nå vet ikke jeg hva gjennomsnittsalderen for ledere er, men vi kan vel tidligst vente oss Barbie-effekten sånn ca i 2035?

Jeg liker CEO-Barbie. Det minnet meg om en artikkel som stod i Berlinske Tidende onsdag 18. mai (her er link til et utdrag av artikkelen) Tema var CEO-mote, altså lederes klesstil. Talende nok var hele artikkelen mote for menn, og ikke en setning om at det er mulig å ha kvinnelige CEOer også. Det er sannelig godt Barbie tenker gode forbilder, når Berlinske Tidende bare befester tradisjonelle mønstre uten en gang å innse det selv.

“Slipset er uundværlight for toplederen, der vil udstråle power. Men man kan skeje ut med lidt kulører.” – Berlinske Tidende

Jeg merker meg forøvrig med glede at til og med Barbie holder seg unna rosa laptoper. Hva var det jeg sa, liksom. Ellers gratulerer jeg henne med jobb som CEO. Barbie, det er flotte greier.

 

 

Om forfatteren

Ingvild

Ingvild

Bergenser som bor i Oslo. Jeg er interessert i teknologi, film og internett, i tillegg engasjeres jeg av eldreomsorg og internasjonal solidaritet. Jeg liker rufsete hunder, rødvin og (e)bøker man blir oppslukt av. Ypperlig på førstelinje IT-support (bytt browser) og trives med raske beslutninger.

Visit Website

4 Comments

 1. Ola Thoresen 03/06/2011

  «The New York Times named Jill Abramson as its first woman executive editor, putting her in control of one the world’s most respected newspapers as the industry struggles to keep advertisers and readers.»

  http://www.reuters.com/article/2011/06/02/us-newyorktimes-idUSTRE7513ZP20110602

  Så _noe_ skjer jo i alle fall…

 2. Ingvild Author

  Ja, det er viktig å telle sine seire. Nå har jeg både Barbie og Jill Abramson – dette blir en god helg!

 3. Ingrid
  Ingrid 03/06/2011

  Det er bare å jobbe på, forbilder er ekstremt viktig for en jevnere kjønnsfordeling i ledersjiktene.

 4. Justc 4Urself 30/03/2017

  amazing to see your blog i am really glad about your blog here i am sharing you the best site ever justc4urself