Garngrafitti

Garngrafitti/garnbombing er å dandere trestammer, parkeringsautomater, dørhåndtak, skilt og så videre i heklede, strikkede og gjerne fargerike klær . I likhet med annen grafitti handler det om å markere seg i det urbane landskapet, men “knittas”, eller garngerilja vil vise det varme og humoristiske i en kald verden. Det er mye følelser knyttet til strikkeplagg, og hjemmestrikkede plagg har så langt vært forbeholdt barnebarn og andre som har snille strikkende slektninger.

“I definately see that there is this female connection there. I mean, how can there not be, we are replacing knitting that’s female dominated into a male dominated world of grafitti. There is this interesting explosion that happens. I think it’s great, I think that’s why people are attracted to it.  What this is doing for people, especially knitters, it is inspiring to household knitters to do something beyond function. We don’t knit for hate, this is a positive project. Don’t just think that this is decorative, its really not.”

– Magda Sayeg, Knitta Please.

Den første garngeriljagruppen het Knitta Please, og startet i Texas i 2005. Siden har konseptet spredd seg til resten av verden. En grafittibomber i Australia uttalte at hun likte garngrafitti fordi det er et svar til den voksende verden av gatekunst. “Det er et tydelig feminint svar til urban kunst på en måte som er mye mindre skadelig for omgivelsene. Man trenger ikke løsemidler eller rensemiddel for å fjerne det. Det er sydd på og hvis du ikke liker det, så plukker du det bare ned.”

Og denne internasjonale håndarbeidsgeriljaen er opptatt av å gjøre nærmiljøet koselig. I tillegg blir de kvitt restegarnet sitt og kanskje også påbegynte (men aldri fullførte) strikkeprosjekter. Det handler om å ha det morsomt og å markere seg i det offentlige rom. Det man før gjorde i sofaen, gjør man nå ute. Og der man før kun viste frem de mest vellykkede prosjektene sine kler man nå nærmeste park i uferdige babytepper, nei unnskyld.. “tree cosys” og eksemplene spenner fra hele trær som er innstrikket til et enkelt heklebånd rundt en kvist.

Så langt har jeg ikke observert noe garngrafitti i Norge*, men håndarbeidsbloggen Pickles har vært med på en bok hvor strikkede og heklede ting blir tatt bilde av i Oslo. Hvis du ble inspirert til å finne frem strikkepinnene finnes det så klart en garnbombingsoppskriftsbok man kan kjøpe. Til slutt en liten reklame for videoen nederst i innlegget. Vil du se den ferdige dokumentaren kan du donere penger til innspilling av strikkefilmen.

* Edit: Det skal være en garngrafitti øverst i Nydalen ved spinneriene. Takk til Anine for tips! Er det andre som vet om garngrafitti i Norge?

 

 

 

 

 

 

__

Bilder (alle bildene er linket):

University of Texas 11 av Craftor (CC BY-SA 2.0)

Parc Jacques-Cartier Urban Cozy av spins & needles (CC BY-NC-SA 2.0)

IMG_1801 av flippybits (CC BY-NC-SA 2.0)

Wild Breien Artis Zoo 2011 av Roxie Carpenter (CC BY-NC 2.0)

Wild Breien Artis Zoo 2011 av Roxie Carpenter (CC BY-NC 2.0)

2011-04-07 Spring yarn bombing 007 av Imperious Leader (CC BY-NC-SA 2.0)

 

Om forfatteren

Ingvild

Ingvild

Bergenser som bor i Oslo. Jeg er interessert i teknologi, film og internett, i tillegg engasjeres jeg av eldreomsorg og internasjonal solidaritet. Jeg liker rufsete hunder, rødvin og (e)bøker man blir oppslukt av. Ypperlig på førstelinje IT-support (bytt browser) og trives med raske beslutninger.

Visit Website

9 Comments

 1. Olivia
  Olivia 14/04/2011

  vurderer seriøst og begynne å strikke nå

 2. Ingrid
  Ingrid T 14/04/2011

  Nydelig:)

 3. Ingvild Author

  Ja, det er kult, sant? Finnes massevis med bilder av enorme strikkeprosjekter. Det må jo ta en evighet (hvertfall i mitt strikketempo), men ser supertøft ut.

 4. Er en flott garngrafitti øverst i Nydalen ved spinneriene. Både på tre og gelenderet langs elva. Anbefales!

 5. Ingvild Author

  Takk for tips!

 6. Gøy å se så mange eksempler på garngrafitti. Skumle observerte dette fenomenet i Stockholm, hun har også strikket noen veeldig fine votter.

 7. Ingvild Author

  Stilig! Jeg så flere eksempler fra Stockholm. De sier jo at Sverige ligger trendmessig foran oss så kanskje det kommer til å svømme over av garngrafitti i Norge om noen år. Jeg gleder meg til å gå i Vigelandsparken da :D

 8. Trude 14/04/2011

  Herlig! Nå vet jeg hva det var jeg så ved Huldraheimen i Setesdal sist sommer. Lurte på hvorfor trærne hadde klær :-))

 9. Hehe, vinterstid kan det være greit med litt garngrafitti i Vigelandsparken, ja. Brr.