Svenske menn vasker mer enn norske

 

Frustrasjon over husarbeid er et tilbakevendende tema blant mine venninner. Alle hevder at de gjør mest, samme hvor mye og feminist de er. Våre observasjoner er selvfølgelig svigerforskning på høyt plan, og svært farget av at alle føler selv at de gjør mest. Jeg tenkte derfor jeg skulle sjekke dette med mer solide forskningsdata og gikk derfor til European Social Survey (ESS) som er en solid europeisk undersøkelse. I Norge er undersøkelsen gjennomført av SSB.

I andre runde av undersøkelsen blir respondentene spurt om hvor mye av husarbeidet de selv gjør. Ingenting, opp til en fjerdedel, mellom en fjerdedel og halvparten, mellom halvparten og tre fjerdedeler, tre fjerdedeler eller alt?

*) Kilde: European Social Survey 2 runde

Figuren over viser hva menn og kvinner oppgir at de gjør. De blå søylene representerer andel menn, de kvinner. Og resultatene er soleklare. Kvinner oppgir at de gjør langt mer husarbeid enn menn. Hele 23 % av kvinne oppgir at gjør alt av husarbeidet, mens 12% av mennene oppgir at de gjør ingenting.

For moro skyld tenkte jeg å sammenligne Ola Nordmann med Søta bror eller Medelsvensson.

*) Kilde: European Social Survey 2 runde

Figuren over viser hva norske menn og svenske menn oppgir at de gjør. I nasjonalismens ånd representerer de røde søylene nordmenn og de gule svensker. Som vi ser kommer norske menn også sammenlignet med svenske menn dårlig ut. Svenske menn oppgir at de tar langt større andel av husarbeidet enn sine norske brødre. Svenske menn vasker rett og slett mer enn norske menn.

Moralen er for alle de som skal sjekke opp med noen i helga, og ikke er ønsker å bruke resten av livet på husarbeid,  så vil jeg anbefale å sjekke opp en svenske. Da vil du i alle fall ha en større statistisk sannsynlighet til å ende opp med en litt mer likestilt fordeling av husarbeidet. Lykke til, og ha en god helg!

Om forfatteren

Ingvild Reymert

Ingvild Reymert

Jeg er 28 år og brenner for solidaritet, rettferdighet og miljø. Jeg er fast representant for SV i bystyre i Oslo, der jeg jobber for en by der det er mindre forskjeller på folk. En rettferdig boligpolitikk, et arbeidsliv der alle har ett på hele og faste stillinger og likestilling er tre av mine kampsaker.

Visit Website

5 Comments

 1. Olivia
  olivia 03/03/2011

  Da er det jo bra at stadig flere svensker flytter til Norge. Velkommen Søta bror.

 2. Strengt tatt vil du ved å sjekke opp en svenske med større statistisk sannsynlighet ende opp med en som hevder å gjøre mer husarbeid.. Hvor ofte han faktisk svinger vaskekosten, se det blir en annen sak!

 3. Ingvild Reymert Author
  Ingvild 08/03/2011

  Riktig presisert. Det er alltid en vanskelig å skrive akademisk korrekt og allment interessant på en å samme tid;)

 4. Ingvild Reymert Author
  Ingvild 08/03/2011

  Jepp. Da øker iallefall sannsynligheten for å få en manns om tar i et tak:)

 5. Ingrid
  ingrid 08/03/2011

  Men kan vi alle være enige om at svenskene i alle tilfelle er smartere? Vi blir åpenbart tiltrukket av en som skryter på seg litt støvsuging. Nå har Ingvild til og med skrytt til hele verden av at de gjør mer husarbeid, vi kan si at svenskene vinner på dette uansett.