Spillpikesyndromet

Jeg er så heldig at jeg har fått lov å intervjue en ekte jentenerd. En som har alle spillkonsoller som finnes hjemme, hyllene fulle av fantasybøker, rollespill og brettspill. Hun er Magic the Gathering-organizer, sertifisert Yu-Gi-Oh, TCG dommer, og hun har skrevet masteroppgave om folk som spiller World of Warcraft.

Hedvig skriver bloggen Spillpikene, som nylig ble kuttet ned fra fire til to. Nå er det hun og Maren igjen.

Hvordan kommer det til å gå med Spillpikene nå? Kommer dere til å endre noe på konseptet?

– Det går veldig bra med Spillpikene, selv om vi synes det var trist at de to andre måtte gi seg. Vi to som er igjen kommer til å fortsette som før, men som de travle småbarnsmødrene vi er blir det kanskje litt lavere innleggsfrekvens i perioder. Heldigvis har vi knyttet til oss noen flinke gjestebloggere som kommer med innlegg innimellom.

Hva med deg utenfor internett, er folk overrasket over at du er så nerdete som du er?

– Joda, det hender at jeg får kommentarer når folk forstår akkurat hvor nerdete jeg er. Det er spesielt spillingen og det at jeg har skrevet masteroppgave om spill som ser ut til å være mest forbausende for folk som ikke kjenner meg så godt. Jeg skrev nylig et innlegg på bloggen om hvordan spilling er et tilbakevendende tema når jeg introduserer meg til nye grupper med folk. Det er stort sett veldig hyggelig å forsøke å forklare hobbyen sin til folk, men det er også ganske vanskelig og litt slitsomt i lengden. Og innimellom blir det til at jeg venter ekstra lenge før jeg avslører akkurat hvor mange nerde-interesser jeg har i tillegg til spillingen :)

Da du var 14 bygget du din egen datamaskin fra grunnen av. Du har altså teknisk kompetanse godt over gjennomsnittet, du vurderte aldri å bli dataingeniør eller utvikler?

– Hehe, nei snodig nok tenkte jeg vel aldri på å bli ingeniør, men utvikler har jeg vært innom. Jeg ble tatt av den store drama-og-musikal-drømmen på den tiden og skulle jo lenge bli musikalstjerne. I tillegg hadde jeg litt vansker for å se for meg at den hobbyen skulle bli til en jobb. Det var først da jeg tok 1. semester på medievitenskap ved UiB at jeg tenkte tanken på at jeg kunne bruke den delen av hobbyene mine til noe også.

Hvilke reaksjoner får du på interessene dine?

– Du har alltids dem som bare ikke hører helt etter og som nikker og smiler og sier “nei så interessant”, snur seg og.. kommer tilbake og sier “hva sa du at du drev med?” Det kan være ganske artig for meg ihvertfall, men kanskje ikke for dem. Ellers hender det at jeg får rare telefonsamtaler av folk jeg har møtt en gang eller to som gjerne vil ha hjelp til å lime inn bilder i en powerpoint eller finne en mailadresse de har mistet (!). Men denslags er verre for min mann, som er programmerer. Han må nok få seg en sånn fin t-skjorte hvor det står “Nei, jeg vil ikke fikse datamaskinen din” :)

Den stereotype guttenerden har vel ikke så mye suksess på kjøttmarkedet. Er det et godt sjekketriks å være jentenerd?

– Det kan det definitivt være, men det kan også virke intimiderende. Det er nok en del gutter som ikke syns det er så kult med en jente som vet like mye som dem om spill, tegneserier og data. Det hender rett som det er at folk føler behov for å teste om jeg virkelig kan så mye om ting som det virker som. Det artigste eksempelet på det er nok en gutt som var innom butikken jeg jobbet i og ville kjøpe brettspill. Han spurte i kassen etter den som kunne mest om brettspill hos oss, og ble henvist til meg. Han ble litt lang i masken da han så at jeg var en jente og satt i gang med å spørre meg om allverdens rare ting knyttet til brettspillene han var interessert i. Etter en lang utspørringsrunde bestemte han seg for at jeg kunne nok om brettspill til hans bruk og spurte om jeg ville være med ut… hehe. Han ble faktisk helt sjokkert når jeg takket høflig nei og spurte om han ville ha pose til spillet han kjøpte.

Nå har jo jeg hatt flaks og funnet meg en veldig fin nerde-mann. Og det hender rett som det er at jeg møter gutter som blir veldig misunnelige når de skjønner at vi bruker kveldene våre til å lese tegneserier, spille rollespill og diskutere dataspill.

The Sims blir sett litt på som et typisk jentespill. Er det andre spill som har damer som målgruppe?

– Det har kommet en god del spill etterhvert som er utviklet spesielt med tanke på jenter. Nintendogs – hvor man oppdrar en liten hund, LittlestPet shop – basert på lekene med samme navn er to eksempler på dette. Men disse spillene er ofte rettet mot yngre jenter og barn, og er ofte fryktelig naive og enkle. Heldigvis ser det ut til at de store spillskaperne har forstått at det er få ting som irriterer jentespillere så mye som spill med slagord som: “utviklet for jenter!”

Når det er sagt finnes det utallige sjangre innenfor digitale spill og noen av dem er ansett som mer eller mindre populær blant jenter. Spill som fokuserer på historier og karakterer er ofte ansett som mer populært blant jenter enn de mest voldelige førsteperson skytespillene. De nye mobile plattformene for spill har også gjort sitt til å gjøre spill mer tilgjengelig for alle. Angry Birds og Plants Vs. Zombies er for eksempel elsket av både jenter og gutter. Mens FarmVille og andre sosiale spill har åpnet spillverdenen for en helt nye type spillere, kvinner over 40. Jeg tror at etterhvert som spill blir enda mer vanlig en det er i dag så vil behovet for å invitere jenter inn i spillverdenen minske.Forhåpentligvis vil det utvikle seg en trend som fokuserer mer på hvilken type spillere man vil tiltrekke seg basert på spillestil og interesser mer en kjønn.

Spillene du nevner er jo fryktelig enkle. Er det en suksessfaktor når kvinner skal spille digitale spill?

– Det tror jeg ikke, de fleste jentespillerne jeg kjenner ønsker seg utfordringer på samme måte som andre spillere. Men noen av dem er myntet på svært unge jenter, og da er det forståelig at de er rimelig enkle. Etter min mening blir ofte disse spillene underprioritert og underutviklet, og brukes mer som salgskanaler en som spill. Det gjelder selvfølgelig ikke alle. Nintendogs er for eksempel et godt spill, som gir små barn muligheten til å utvikle både spilleglede, empati og interesse for spill. Men siden det er utviklet for barn er det selvsagt rimelig enkelt og ikke særlig utfordrende i lengden for voksne spillere. Jeg trenger utfordringer og en utvikling i spillmekanismen dersom jeg skal oppnå de gode spillopplevelsene, og det tror jeg gjelder for de fleste spillere uavhengig av kjønn.

Snakker vi at det er kjønnsforskjeller på spillere blant de veldig unge, eller de som er over en viss alder? Hva med dem som vokste opp med Atari og Nintendo? Tror du det er noen forskjell på spillene kvinner og menn i aldersgruppen 20-35 spiller? 

– Jeg vet faktisk ikke helt angående det der. Det er forskjeller i spill utviklet for jenter og gutter, og spesielt barnespill ser ut til å ofte være inndelt etter kjønn. Det er gjort noen undersøkelser på det, blant annet er det skrevet en mastergrad ved UiB om det. Men jeg er usikker på konkrete tall for kjønnsforskjeller blant barn. Det er en generell tendens at spill blir mer vanlig i alle samfunnslag og blant både jenter og gutter/kvinner og menn. Det er logisk å tro at dette også gjelder barn. Det er også en forskjell i hvordan kvinner og men ser på det å spille og definerer seg selv som spillere. Maren (spillpikemaren) har skrevet masteroppgave om det. Hun har skrevet om det på bloggen også.
Det finnes dårlig med tall for norske brukere av digitale spill, men Statistisk sentralbyrå har et spørsmål om dette i sin mediebruksundersøkelse. Her er en samlet oversikt over bruk fordelt på kjønn.   Her ser man at det er en svak økning i antall spillere av begge kjønn i denne perioden.

Hva skal du selv spille i 2011?

– Hmm, det var et vanskelig spørsmål. Det er mange spill som skal spilles på et år, for eksempel skal jeg nok teste det nye Sims Medieval som nettopp kom ut. Av store ting som jeg gleder meg veldig til er  Pikmin 3 høyt på listen, dersom det faktisk kommer i 2011. Legend of Zelda: Skyward Sword havner også i den kategorien. Og selvfølgelig norske Funcoms nye onlineverden Secret World, men det har ikke fått noen release-dato enda og jeg tviler vel litt på om det kommer i år. Det er sikkert enda flere som jeg ikke kommer på nå, og så dukker det alltid opp noen perler som ingen hadde hørt om før de plutselig er ute. Slike oppdagelser er nesten enda bedre en å vente på oppfølgere eller høyprofilerte prosjekter. Med andre ord er det mye å glede seg til!

Den ufattelig stilige illustrasjonen er laget av Unge Herr Holm på bestilling fra Spillpikene. Bildet av Hedvig er også lånt med tillatelse fra Spillpikene og er tatt av Walter Wehus. Vi takker for intervjuet og anbefaler folk å sjekke ut bloggen deres!

Om forfatteren

Ingvild

Ingvild

Bergenser som bor i Oslo. Jeg er interessert i teknologi, film og internett, i tillegg engasjeres jeg av eldreomsorg og internasjonal solidaritet. Jeg liker rufsete hunder, rødvin og (e)bøker man blir oppslukt av. Ypperlig på førstelinje IT-support (bytt browser) og trives med raske beslutninger.

Visit Website

One Comment

Trackbacks for this post

  1. […] Les hele intervjuet  om spillpikesyndromet, på maddam.no […]