Innta det nye røykerommet!

Motemagasinet Costume kåret nylig bloggen til Linnéa Myhre til årets nykommer. Hun er ikke alene om å ha stor suksess i sosiale medier: rosabloggere, fotballfruer og mammablogger dominerer bloggstatistikken. Dette er bra, og all ære til de kvinnene som står bak de populære bloggene. Men selv om kvinner dominerer sosiale medier når det kommer til mote, sminke og underholdning er innflytelsen mindre tydelig når det kommer til politikk, økonomi og næringsliv. Problemet er at det ligger betydelig mer makt i diskusjonen om hvordan samfunnet skal se ut, enn i kvinners utseende.

Kvinners fravær blant de politiske bloggene skyldes ikke at kvinner ikke bryr seg om politikk eller økonomi, men bloggsfæren er som det gamle røykerommet. Hersketeknikkene florerer, viktige avgjørelser blir tatt og brautende menn som liker lyden av sin egen stemme (eller synet av egen tekst) er de som overlever.

Kvinner har frem til nå funnet alternative arenaer for sine politiske diskusjoner på nett. Både kvinneguiden.no og barnimagen.no er fulle av politiske analyser. Der florerer det av politiske debatter om aktuelle tema, som diskusjoner om likelønn, om hvorvidt ettåringer egentlig bør gå i barnehage og om utvidet pappaperm gir mer eller mindre likestilling i praksis. Dette er kvinner som deler sine politiske tanker om mangel på likestilling i dagens Norge. Problemet er at dette ikke blir anerkjent som politiske forum, og ytringene bagatellisert som ”erfaringsutveksling” og ”prat”. Men hva er politikk i et demokrati om det ikke er basert på at folk diskuterer med basis i sine livserfaringer?

Sosiale medier er nettopp sosiale, og de åpner nye muligheter for en mangfoldig samfunnsdiskusjon der politikere og samfunnstopper i større grad går i dialog med vanlige folk. På samfunnstoppenes blogger kan vanlige folk gi innspill til pågående politiske prosesser og utgjøre en maktfaktor. Politiske bloggere blir lest av, og påvirker, både politikere og journalister, og kan på den måten være med å sette dagsorden; sosiale medier har også blitt et politisk verktøy. Dermed kan det få konsekvensene at kvinner ikke deltar med lik tyngde som menn i dette rommet.

Som noen har sagt om en mannlig blogger: ”Ikke bare får han seg selv til å skrive og mene noe om alt mellom himmel og jord, gjerne om ting han åpenbart vet lite om, men i tillegg tror han det er interessant for meg og andre rundt seg. Takk Gud for funksjonen hide på Facebook!” Poenget er at du skal mangle litt sosiale antenner for i det hele tatt å starte en blogg. Det gjør heldigvis vi. For det er lett å latterliggjøre menn som tenker høye tanker om sine egne politiske analyser og ikke nøler med å dele de med verden. Og selv om det åpenbart er noen som med fordel kan holde litt tilbake, er også noen som bør ta mer plass. Derfor lanserer vi, en gjeng politisk engasjerte unge damer, i anledning kvinnedagen maddam.no. Mad dams inntar bloggverden, det nye røykerommet, om du vil.

Denne kronikken står på trykk i Klassekampen i dag, tirsdag 8. mars 2011. Illustrasjonsbildet heter Smoking Women og er tatt av twicepix.

Om forfatteren

Olivia

Olivia

Jeg er født i Rio og vokst opp på Lambertseter i Oslo. Studerer barnevern på HiOA. Aktiv i Oslo SV der jeg er vara til stortinget og fylkesstyremedlem, og i FO-studentene der jeg representerer barnevern i arbeidsutvalget. Jeg er ikke født feminist, men frelst i ung alder.

Visit Website

40 Comments

 1. Hilde 08/03/2011

  Veldig bra innlegg (leste i KK)! Politiske tema diskuteres av kvinner i en rekke forum, men som Olivia sier blir dette bagatellisert som “prat”. Slik er det gjerne i livet utenfor nettet også; hverdagserfaringer som i bunn og grunn er svært politiske ansees ikke som politiske, heller ikke av kvinner selv. Det er noe med at den høytidelige (pompøse) rammen mangler rundt kjøkkenbordet eller på kafè, og terskelen for å ytre seg er ikke så høy som i et plenum eller i et møterom. Sosiale medier har i utgangspunktet et potensiale til å være mer kjøkkenbord/røykerom/kafe enn møterom. Dermed er det ikke sagt at de vil bli brukt slik uten videre. Jeg tror formelen som gjør at forum som barnimagen.no, Facebook, osv fungerer for mange kvinner er at de blander “høyt og lavt” ; det er rom for småpraten som styrker relasjoner, og man kan ta med seg den “typiske kvinnelige” måten å prate på. Dette funker dårligere på f.eks Twitter, hvor man må føle selv at man har noe viktig å melde – på 140 tegn. Vanskelig.
  Lykke til med maddam.no!

 2. Olivia Author
  olivia 08/03/2011

  Takk for tilbakemeldinger! Det setter vi stor pris på. Topp om du vil spre bloggen til venner og bekjente, og gratulerer med kvinnedagen =)
  -Olivia

 3. Yay! Flere i klubben for oss med mye samfunns-samvittighet, men likevel passende dose manglende sosiale antenner. Supert initiativ: jeg heier på dere. Og veldig bra presentasjon; fin layout.

 4. Olivia Author
  olivia 09/03/2011

  Takk for det! Du er forresten med her https://maddam.no/2011/03/twitter-kvinnedagen/ Veldig fornøyd layouten selv, den har Ingvild H all ære for. Kos deg på ET! Jeg følger med på twitter – det tar jo helt av.

 5. Kvifor skal ein alltid fortelle oss om fråver av politiske bloggarar heller enn å trekke fram dei som faktisk finst? Der finst ei rekke. Heller enn å bekrefte påstander om negative tilstander kan ein sette seg inn i bloggfenomenet og finne dei gode politiske bloggarane og framheve desse. Eller er de kanskje avhengige av å oppretthalde ei rekke myter om oss kvinner for å kunne mekke denne bloggen? Ser litt slik ut. Sett dykk inn i blogging, det er eit godt tips. Mange av norges beste samfunnsbloggarar er faktisk kvinner. Sjekk Tordenbloggen, der finn de mange i kåringa av beste bloggar utanfor mammablogg og sminkeblogg/rosabloggsfæren. Skaff dykk innsikt, kommenter så.

 6. Ingrid
  Ingrid T 18/03/2011

  Vi vil først og fremst delta i den politiske debatten, og det gjør vi gjennom en slik blogg.

  Vi kjenner mange som driver ulike blogger, både politiske og ikke fulltså, drevet av kvinner. I innlegget sier vi også det, det er vår klare oppfatning at mange kvinner som driver med politikk på nettet (i blogg, på forum osv..), men tyngden er det menn som har. Så kan vi være uneig om det (dette kan også handle om hvem folk man kjenner fremhever og linker til, vi har ikke en fullstendig oversikt over dette internettet).

  Poenget er uansett: vi som politisk aktive damer føler at gutta (som er våre kjærester og venner) blir hørt på i større grad enn oss for langt dårligere og mindre gjennomtenkte budskap. Det vil vi gjøre noe med og har derfor laget vår egen plattform hvor du kan lese ulike ting om ulike tema, men med vårt syn på samfunnet som damer. Så skal vi fremheve og linke til alle de kule, interessante og politiske bloggene der ute.

 7. Olivia Author
  olivia 18/03/2011

  Anne, hvis du mener at menn og kvinner er like i sosiale medier-verden, så er jeg uenig med deg. Vi kunne kanskje valgt å heller dra opp andre kvinnelige blogger (deg selv inkludert), men målet vårt er å lage en arena der flere kvinner kan blogge.

  Det ville aldri falt meg å lage en blogg selv (alene), og det er det sikkert mange grunner til. En grunn kan være at jeg ikke har nok guts. En annen grunn kan være at jeg som kvinne har en helt annen terskel for å ta del i det offentlige rom enn mange av mine mannlige venner. Det samme gjelder flere av damene i maddam.

  Hvis du leser hele innlegg kan du for så vidt se at vi også reflekterer rundt rosabloggere. Som Ingrid T skriver over, kvinner dominerer, men hvor er tyngden?

  Også til god feministisk praksis; vi snakker opp din blogg, hvis du snakker opp vår. Jeg ser ingen grunn til at du ikke skal ønske oss velkommen inn til bloggverden, i stede for å stille spørsmålstegn ved intensjonene våres.

 8. Olivia: du skriver : En annen grunn kan være at jeg som kvinne har en helt annen terskel for å ta del i det offentlige rom enn mange av mine mannlige venner. Det samme gjelder flere av damene i maddam.

  Du som kvinne?er det biologisk eller sosialt? Eg har meir tru på at det handler om “eg som anne” eller “eg som olivia”,og ikkje at kvinner har høgare terskel for å starte blogg. Jamfør alle rosabloggarar, mammabloggarar, samfunnsbloggarar som er kvinner

 9. For å opplyse Maddams skribentar, sjekk ut div bloggkåringar:

  Gullbloggen 2005: Vampus, kvinneleg politikkbloggar.

  Tordenbloggen 2006, 3. plass: Beates rasteplass, samfunneng. blogg
  4 plass: Dagens Onde Kvinner, feministblogger.

  …Tordenbloggen 2007: 1. plass: The Glamorous Librarian, en slags rosablogg, 2. plass: Haustljos, samfunnsengasjert kvinneleg bloggar, 3. plass: Virrvarr, samfunnsengasjert kvinneleg bloggar.

  Tordenbloggen 2008: 1. Virrvarr igjen, 2. Gi et lite vink, kvinneleg, samf.eng. 4. plass: Frøken Makeløs, kvinneleg, samf.eng.

  Tordenbloggen 2009: 1. Virrvarr, igjen. 2. Arachne. 3. Frk. Martinsen

  Tordenbloggen 2010: 2. plass: C’est la vie, samfunnsengasjert kvinneleg bloggar

 10. Lat meg sjå. Gullbloggen 2005: Vampus, kvinneleg politikkbloggar.

  Tordenbloggen 2006, 3. plass: Beates rasteplass, 4 plass: Dagens Onde Kvinner. Båe høgst samfunnsengasjerte kvinner.

  Tordenbloggen 2007: 1. plass: The Glamorous Librarian, en slags rosablogg, 2. plass: Haustljos 3. plass: Virrvarr. Alle kvinner.

  Tordenbloggen 2008: 1. Virrvarr igjen, 2. Gi et lite vink. 4. plass: Frøken Makeløs. Alle samfunnsengasjerte kvinner.

  Tordenbloggen 2009: 1. Virrvarr, igjen. 2. Arachne. 3. Frk. Martinsen

  Tordenbloggen 2010: 2. plass: C’est la vie. Igjen: ei samfunnsengasjert kvinne.

  Samfunnsengasjerte kvinnelege bloggar er altså ikkje berre i høgste grad til stades. Dei er jamt over svært godt representerte blant populære bloggarar i ikkje-rosa-segmentet. Fleire av landets beste og mest kjende samfunnsbloggarar er nettopp kvinner.

 11. Ser at Anne slo meg med opplysinga takk vere ein fjesbokdebatt om det same :). Takk Anne.

 12. Ingrid
  Ingrid T 18/03/2011

  Kjempeflott! Jeg mener likevel at dette handler ikke bare om “bloggverdenen”, det handler om hvem som tar politisk makt og hvem som ikke gjør det.

  Det er vanskelig å vite akkurat hva som setter slike “sperrer” som Olivia snakker om, jeg tror at vi ikke lever som helt frigjorte individer, men som personer som også er et produkt av sosiale strukturer. Det er mange undersøkelser på kjønn og hva som gjør oss forskjellig, men det er gjennomgående at jenter tar mindre plass enn gutter, tjener mindre, har mindre å si politisk. Vi prøver bare å utjevne en forskjell som ikke bare angår bloggverdenen. At vi oppfører oss andre enn gutta er både noe statistikk forteller oss, men også noe vi føler og opplever selv.

  Poenget vårt er ikke bare å ta plass i sosiale medier, men ta en plass med denne bloggen og satse på at det gir oss større politisk rom også utenfor “bloggverdene”. Der er det store forskjeller (slik for eks at de fleste på tinget og på toppen av listene er menn), og siden vi vil endre verden har vi jo mye å gjøre.

 13. Olivia Author
  olivia 18/03/2011

  Det er bra Anne, og jeg kan godt ramse opp 4 ganger så mange menn som har blogget om politikk.

  Vi har aldri skrevet at damer har høyere terskel for å starte en blogg, men jeg kjenner til langt flere mannlige enn kvinnlige bloggere som skriver om politikk (mulig det sier mer om mine venner, men jeg aner at det ligger noe i min egen svigerforskning). Det er ikke ensbetydende med at kvinner ikke tar del i denne verdenen.

  Poenget er at vi (som nå er maddam) diskuterte dette, slik jeg beskriver i kronikken, og det er bakgrunnen for bloggen. At ikke du kjenner deg igjen i dette er jo fett for deg, men vi prøver bare å gjøre noe med det vi oppfatter som en manko.

  Det er mulig at maddam ikke fyller et tomrom i det store bildet, det kan jeg ikke påstå før jeg ser noen tall på kjønn og blogging. Men jeg kan påstå at det nå er 12 nye kvinnelige bloggere (pluss mange gjestebloggere to come) som sannsynligvis ikke hadde inntatt bloggverden hvis vi ikke hadde gjort det samme med maddam.

  Så la meg si det på en annen måte; “oss som Olivia, Ingrid T., Ingvild R., Solveig, Åshild, Sunniva, Ingvild H., Nora, Mona, Susanne, Malin og Tine.” – Er det godt nok for deg?

 14. Bra at dere starter å blogge, velkommen i gjengen! Men som mange andre har sagt – det er et felleskap der ute, også av kvinnelige bloggere som absolutt blogger om politiske temaer. Neon er nevn, selv om en del av disse (meg sjøl innbefattet) blogger langt mindre eller ingenting i dag. Men nye kommer til. Jeg vil nevne Marias Metode http://mariasmetode.wordpress.com/ og http://diagnostisert.no/ som noen som ikke bare blogger politisk, men som aktivt skaper nye former for politisk påvirkning. Begge fikk penger fra Fritt Ord i fjor.

 15. Snakk om å være på bærtur. Politisk blogging er totalt dominert av kvinner, med Heidi Nordby Lunde som den kanskje fremste representanten. Det er godt mulig at det finnes FLERE mannlige politiske bloggere, men herregud da – få opp øynene! 99% av de mannlige politiske bloggerne har hverken lesere eller status! Du finner fem godt leste kvinnelige politikkbloggere for hver mann.

  Og beveger vi oss over i helseblogger er det nesten ikke menn tilstede.

  Det virker som om forfatteren mangler helt elementær innsikt i den norske bloggosfæren. Snakker om meningsløst tulleinnlegg.

 16. Olivia Author
  olivia 19/03/2011

  Sympatisk Peter: “bærtur”, “tulleinnlegg” og “meningsløst”. Fra en “rådgiver i sosiale medier” – vi har aldri slengt ut med tall om blogging og kjønn. Vi snakker om hvordan vi (som i maddam-jentene) opplever det.

  Med fare for å gjenta meg selv utallige ganger; jeg/vi/oss hadde aldri inntatt bloggverden alene, fordi vi opplever det som en terskel å kaste seg ut i den offentlige bloggsfæren.

  Det er forøvrig sånne kommentarer som den du skriver, som gjør den terskelen høy.

  Men nå tror jeg ikke du er målgruppen vår, så jeg lever godt med at du (som jeg ser stort sett rådgiver Høyre-medlemmer og oljeindustrien) er uenig med oss.

  Ha en god dag!

 17. Olivia Author
  olivia 19/03/2011

  Hei Beate, og takk for det. Vi gleder oss til å være del av fellesskapet og bli bedre kjent med det. Skal sjekke ut de bloggene, send gjerne flere tips!

  Olivia

 18. Olivia: Dere starter altså en blogg om politikk og samfunn og sånn for å veie opp mot rosabloggerne, men dere tåler ikke faktabasert kritikk fra f.eks. Peter – som selv har blogget i en årrekke, hjulpet mange med råd og veiledning i forhold til blogging og har etter hvert klart å leve av det?

  Terskelen er ikke høy i bloggsfæren, tro du meg. Men den er relativt høy for å bli tatt seriøst. Lykke til med det dersom det du skriver til Peter er rettningsgivende for hvordan dere har tenkt å håndtere meningsytringer.

  Det er for øvrig flere kvinner enn menn som røyker. Røykerommet er for lengst forlatt som et sted der viktige avgjørelser blir tatt, på samme måte som at bloggsfæren mistet det imaget den hadde som bærende for politisk diskusjon da rosabloggerne toget inn. Skulle man gjort noe, så var det å utfordre gjennom rosablogging og vri konseptet slik at man nettopp kan få over noen av de viktige diskusjonene som i dag er i ekskluderende sfærer – som forumet til Barn i Magen.

  Det kunne vært en interessant diskusjon med dere, men siden jeg tross alt er i Høyre så er jeg neppe i målgruppen og da – hvis jeg forstår deg rett – er ikke meningsytringer fra min side så viktige.

  Lykke til med å skape en inkluderende, spennende og kraftfull blogg.

 19. Susanne
  Susanne 19/03/2011

  Når det gjelder kjønn, og debatten om meg som kvinne. Det er klart at det er mange ting i mitt liv som er meg som Susanne, og jeg vil tro det gjelder deg som Anne og Olivia som Olivia. Det er vel allikevel slik at en del ting er ganske kjønnet. Ta for eksempel valg av utdanning i videregående. Det er vel neppe tilfeldig at valgene er så kjønnsmessig betinget hvert eneste år? For meg spiller det ingen rolle om det er biologisk eller sosialt. Jeg registrerer bare at det på mange områder er forskjeller.

  Jeg har lyst til å bidra til at kvinner som blogget i 2011 ikke bare blir husket for interiør og oppskrifter, men også politiske ytringer. Om det er slik at mange oppfatter det slik allerede, så er det jo fin-fint. Men foreløpig har i hvertfall jeg registrert at det ikke er denne typen blogger som får mest oppmerksomhet.

  Og takk til dere som lar dere engasjere!

 20. Olivia Author
  olivia 19/03/2011

  Velkommen til maddam vampus. Jeg ser den, men det vanskelig å svare seriøst når han selv er så åpner med å skrive at vi er på bærtur. Spesielt når utgangspunktet vårt er vår opplevelse av bloggverden.

  Det var usaklig av meg å forkaste innlegget til Peter på bakgrunn av målgruppe, men det er et poeng at vi sannsynligvis ikke er enige i noen grunnleggende ideer om kjønn. Som jo er bakgrunnen for vår blogg. Vi i maddam er ikke enige i alt vi skriver, men felles for oss er at vi er feminister og tilhører venstresida.

  Du er mer enn velkommen til å delta i diskusjoner med oss. Men da er kanskje meningene våres mer interessante enn en diskusjon om hvorvidt bakgrunnen for vår eksistens er god nok eller ikke…?

 21. Heisann og velkommen inn i bloggverdenen!

  Jeg ser jeg er lenket til som en av de politiske og samfunnsengasjerte bloggene som mottok Fritt Ordmidler i høst. Det stemmer jo.

  Jeg kan godt forstå at det kan kjennes litt skummelt ut å bevege seg ut i bloggverdenen. Likevel gjelder de samme reglene her, som ellers. Vær ydmyk, vær lydhør, ta et steg om gangen, oppøv kompetanse.

  På mmin blogg kan det av og til gå ganske varmt for seg. Det er greit. Så lenge kritikken er konstruktiv og jeg kan lære noe av den, ser jeg gjennom fingrene med litt skjeve karakteristikker. Det gjelder å ikke gå i “forsvarfella”, men heller være nysgjerrig på hva den andre forsøker å si om en ønsker debatt og læring.
  Bottom line – det er ikke mer skummelt her, enn ellers i verden, så lenge en ikke tror at en eier den eneste sannheten.

  Jeg kan også forstå frustrasjonen over at det kan se ut som om menn lettere får oppmerksomhet enn kvinner. De kvinnelige bloggerne som er gode, er VIRKELIG gode, mange av dem. Dere tar vel mål av dere til å bli like gode, antar jeg.

  Siden det akkurat i dag er publisert en artikkel på nrk om bloggere og bloggermakt, kalt “De nye lobbyistene” er jeg så framfusen at jeg legger den inn. http://bit.ly/gIGRNp Det finnes altså bloggere som retter oppmerksomheten mot politiske saker, og noen av dem er også kvinner. Ta lenken bort om dere ønsker det.

  Fint at dere slår dere sammen på denne måten. Lykke til med blogging!

 22. Peter Andre Jensen 19/03/2011

  Hva er det du mener? At dere, siden dere er feminister, ser en annen sannhet enn oss som nok står lenger ut mot Høyre? Det vil i så tilfelle vært merkelig. Fakta er, og dette kan jeg si som en som har fulgt med på hva som skjer i bloggosfæren i årevis, at kvinner dominerer nesten alle områder innen blogging med unntak av enkelte smalere områder om markedsføring og teknologi – der man nesten ikke finner kvinner

  For meg blir det veldig spesielt å etterlyse flere kvinnelige politiske bloggere når man kanskje nettopp trenger å få fyllt på med flere menn for å få en bedre debatt. Eller teller ikke f.eks Vampus (Heidi) med siden hun er medlem av Høyre? Er det røde kvinnelige politiske bloggere dere savner?

  Jeg skal gi dere rett i en ting, likevel. Innen den forholdsvis smale nisjen “liberale bloggere uten utdannelse men med forakt for våre nye landsmenn” finner man omtrent ingen kvinner, men svært mange menn, uten at det er spesielt problematisk etter min mening. Hva synea dere?

 23. Olivia Author
  olivia 19/03/2011

  Ja, jeg mener at vi har noen andre perspektiver enn dere som står lengere ut mot Høyere, og at vi tolker kjønn og konsekvenser av kjønn på en annen måte enn dere. Det er vi vel alle enige om?

  Men jeg skal ikke prøve å overbevise deg akkurat nå. Lover at vi kommer sterkere tilbake med et innlegg om dette en av de nærmeste dagene, så da kan vi jo følge opp tråden da.

  Selvfølgelig teller vampus med, vi har da aldri sagt noe annet. Men spørsmålet er om hun er unntaket som bekrefter regelen, det er noe jeg tror – men ikke vet. Og selv om jeg er uenig i mye av det hun skriver, så syns jeg hun blogger på en bra måte – og jeg (med flere venstrefolk) følger interessert med.

  Jeg tror at bloggsfæren blir en viktigere og viktigere arena, også for politikken. Det er en arena politikere og andre meningsbærere ikke kan overse. I tillegg til at den gir oss muligheten til å diskutere med folk vi kanskje aldri ville diskutert med (eksempelvis her nå).

  I forhold til “liberale bloggere uten utdannelse men med forakt for våre nye landsmenn”- det er ikke en kategori jeg er spesielt kjent med, men det første som slår meg er at vi ikke trenger flere av dem. Hvis det er snakk om rasistiske bloggere…

 24. Olivia Author
  olivia 19/03/2011

  Hei mariasmetode, og takk for velkomst!

  Ja, jeg ser den, gode tips. Det er veldig uvant å skulle bli kommentert på, men jeg tror (håper) jeg blir litt varmere i trøya etter hvert. Det er jo egentlig bare bra med kommentarer og diskusjon, det betyr jo at man har truffet noe der ute.

  Takk for tips. Veldig spennende å lese, og det bekrefter flere ting jeg har tenkt. Og gratulerer til deg med bloggsuksess. Jeg har selv jobbet med helsepolitikk, så jeg skal tipse om bloggen din til folk jeg tror kan være interessert.

  Takk og lykke til videre til deg og!

 25. Det er hyggelig med ein ny blogg, men å lansere seg sjølv som kvinnelige samfunnsbloggarar, fordi der ikkje er så mange slike frå før, er rett og slett berre eit statement om at ein mangler stor kompetanse på sosiale medier.

  Olivias svar bekrefter i stor grad dette gong på gong. Viser til egen krets av kompiser der fleire menn enn kvinner bloggar. Men det held ikkje. Skal eg vise til min krets av venner, ville SV vunne neste valg med over 50 prosent oppslutning.

  Ein må sette seg inn i blogguniverset og så trekke sine konklusjonar etter erfaring og innhenting av fakta og kunnskap, ikkje kome her og slå inn opne dører med tøysete argument som mest av alt får bloggen til å framstå som iallefall useriøs. Det er ein konkurranse online i å bli tatt seriøst, bloggar blir lest kritisk, som denne. Og i ein metadebatt om blogging må ein nødvendigvis iallefall ha eit snev av fakta i det ein presenterer. Men alright. Kronikken er, beklager uttrykket og ikkje bli fornærma over min ærlighet, ærlighet må de venne dykk til om de tenker leve online, ikkje avfeie som “terskel” – det blir tull: kronikken er dvask, forutsigbar frå denne kanten, fordommsfull og retningslaus. Den seier meg ingenting anna enn at avsender ikkje, i første omgang, kjenner fenomenet blogg.

  Men de kan lære, og de er sjølvsagt velkomne. Men om tærne skal vere like ømme framover, trur eg de vil ha trøbbel både med seriøsiteten og med debatten. Lykke til

 26. Ja, det er uvant å få kontant og spontan respons – spesielt når folk ikke er enige med det en selv mente var klart som blekk.

  For meg ser det ut som om effekten blir motsatt av den dere ønsker når dere sier at det ikke finnes gode, kvinnelige, politiske blogger og dere samtidig sier dere ønsker å få dem fram.
  Dere er ikke alene om dette, altså – veldig mange, som ikke kjenner bloggverdenen inngående, drar frem det som kalles for “rosabloggere” når de snakker om kvinner/jenter og blogging.

  Hva tenker dere nå, etter denne diskusjonen, der dere har sett at mange mener at det ER mange gode, samfunnsengasjerte, politiske (eller som jeg kaller det; mikropolitiske) kvinnelige bloggere, også i den “ordentlige bloggverdenen”?

  (Er det ikke gøy hvordan poster spres og en ikke har kontroll på hvordan kommentarfeltet utvikler seg?!)

 27. Peter Andre JAensen 20/03/2011

  Når jeg trakk fram den heller pinlige gruppen “liberale bloggere uten utdannelse”, så var det for å illustrere poenget; nemlig at slike bloggere hovedsaklig er skrevet av menn og at de teller veldig mange i antall. Artikler på f.eks VG eller DB som er åpnet for såkalt Twingly-pinging viser disse fram på en god måte (til generell hoderysting fra oss andre).

  Poenget var at disse også er samfunns- og politikkbloggere og at de – i antall – antagelig teller langt flere enn de seriøse, godt leste bloggene som kvinner i all hovedsak står bak, med uhyre få unntak.

  Dersom dere benytter kilder som f.eks blogglisten vil dere oppleve at den første store gruppen nevnt i denne kommentaren utgjør brorparten av de bloggene dere får opp – noe som er naturlig siden seriøse bloggere ikke registrer sin blogg der.

  Av den grunn er det lett å få et inntrykk av at kvinner ikke “når fram” med sine samfunnsblogger, mens det i realiteten faktisk er motsatt. Det er ingen som blir “mer” hørt fra bloggosfæren enn nettopp kvinner.

 28. Olivia Author
  olivia 20/03/2011

  Hei igjen. Ja, men jeg mener faktisk at vi aldri har sagt at det ikke finnes dyktige kvinnelige bloggere. Flere at bloggene som er nevn i kommentarfeltet er jeg godt kjent med, andre er nye (din for eks.). Poenget vårt var at vi har opplevd at det er flere menn enn kvinner som deltar i samfunnsdebatten med blogging (her som i den offentlige debatten forøvrig – det er bare å se i hvilken som helst norsk avis). Men jeg er ikke bastant, jeg har aldri sagt noe annet enn at dette er min opplevelse. Nå er jeg egentlig bare veldig nysgjerrig på blogging og kjønn. Regner med at noen driver med annet enn svigerforskning på dette feltet. Hvis noen har noen tips, så si i fra, jeg skal uansett lete når jeg har tid.

  Hm, etter diskusjonen tenker jeg; Det er bra at det er mange dyktige damer i bloggverden, som også tar seg tid til å kommentere under kronikken min. Men jeg føler heller ikke av svogerforskningen min er motbevist, det er ingen andre som har kommet med noe annet enn noen kåringer. Planen min er uansett ikke å snakke ned kvinnelige bloggere eller gjøre de mindre. Kronikken var en åpning, den var satt på spissen, og jeg tror den har gjort jobben sin.

  Og ja; det er vanvittig gøy. Jeg ser at man kan bli avhengig av dette.

 29. Olivia Author
  olivia 20/03/2011

  Hei Anne.
  Det er mulig det, vi har aldri sagt at vi er noen eksperter i sosiale medier, men vi er en gjeng med damer som har tenkt akkurat det samme. Og istedenfor og bare å fortsette å klage, så kastet vi oss heller ut i denne bloggverden. Om det er et dårlig utgangspunkt for å starte en blogg, får folk mene det de vil om. Jeg syns det er et sabla bra utgangspunkt.

  Det må da være lov til å mene og synse og tro ting uten og til en hver tid vise til forskning? Så lenge man er ærlig på hva utgangspunktet er, tenker jeg. Jeg kan i hvertfall love (advare) om at mine blogginnlegg ikke kommer til å ta for seg forskning til en hver tid. Du viser heller ikke til noen tall i ditt innlegg… din opplevelse er vel din erfaring av bloggverden? Og det er mulig at den er bedre enn min.

  Vi skal være med i kampen om å bli tatt seriøst i bloggverden. I løp av noen dager skal vi se om vi ikke klarer å bevise at vi kanskje ikke er helt på bærtur – let the recach begin.

  Og takk for velkomst! Håper du syns andre innlegg er mindre dvaske og forutsigbare. Vi skal gjøre vårt beste.

 30. Ja, det blir spennande å følge dykk. Men ein fakta: Linnea Myhre er ikkje årets nykommer, men årets bloggar, kåra av Vixen Blog Awards. Årets nykommer-blogg var Tommylife.

  http://www.kjendis.no/2011/02/09/kjendis/blogging/prisutdelinger/vixen_blog_awards/linnea_myhre/15377303/

  Av Costume blei Linnea Myhre kåra til årets beste blogg. Costume hadde ingen kategori for årets nykommar.

  http://www.kjendis.no/2011/01/27/kjendis/linnea_myhre/blogg/blogging/costume_awards/15219528/

  Faktapresisjonsnivået i artikkelen din er litt på tur, med mindre du har andre kilder enn meg?

  Vidare skriv du: “Kvinners fravær blant de politiske bloggene skyldes ikke at kvinner ikke bryr seg om politikk eller økonomi, men bloggsfæren er som det gamle røykerommet. Hersketeknikkene florerer, viktige avgjørelser blir tatt og brautende menn som liker lyden av sin egen stemme (eller synet av egen tekst) er de som overlever.”

  Dette er å lansere sin eigen blogg ved å klage på at der ikkje er kvinner, så det de gjer er å klage og bringe negativitet inn på ein arena der kvinner har mange sterke stemmer. Det er litt underlig, men der er vi uenige.

 31. Ok, kort oppsummert: Maddam etterlyser mer tyngde blant kvinnelige deltakere i sosiale medier. Anne Viken mener hun er megatung (jeg er ikke uenig i det) og blir fornærma, og bruker unødvendig mye energi på å fortelle verden at disse damene ikke kan noen ting. Ikke spesielt sympatisk, men sikkert greit for å hevde egen posisjon og la en kompis selge kommunikasjonstjenester i samme slengen.

  Get over it. Dere er flinke alle sammen, men det betyr ikke at det er mange nok av oss. Dere burde heller bruke tid på å støtte hverandre i stedet for å gjøre det kvinner er alle best til: Dra hverandre ned. Det er jaggu ikke bare menns skyld at kvinner ikke kommer seg fram her i verden.

  (Jeg er forøvrig veldig glad i Vampus, selv om vi er uenige politisk. Hør på henne).

 32. Olivia Author
  olivia 21/03/2011

  Enig!

 33. Artige konspirasjoner frå Magnhild som meiner at kvinner bør jobbe sammen men som sjølv slenger møkk om kvinner. Sjølvsagt liker Maddam kommentaren då dei liker enighete, men ikkje takler like godt uenighet. Men alright. Vi skjerper oss.

  Olivia: spørsmåla i min forje kommentar ang fakta i bloggposten? Kult om du kan vise til ei kilde,ifall eg tek heilt feil.

 34. Olivia Author
  Olivia 23/03/2011

  Her kan vi plukke opp tråden https://maddam.no/tur

 35. Olivia Author
  Olivia 23/03/2011

  Hei igjen. Her kan vi plukke opp tråden https://maddam.no/tur

 36. Olivia Author
  Olivia 23/03/2011

  Tror vi fortsetter denne debatten her https://maddam.no/tur Mer fakta-banana, enn kronikken min.

 37. Ingrid
  Ingrid T 23/03/2011

  Anne. Jeg skjønner ikke hvorfor du skriver at vi ikke takler uenighet. Vi må da få lov til å svare når du og andre påstår at vi tar feil uten at det vil si at vi “ikke takler uenighet”? Gjerne argumenter med oss, nå har vi til og med skrevet et innlegg for å svare på kommentarene til ære for de som ønsket flere tall. Hvordan er det å ikke takle uenighet? Vi er uenige om premissene, men hvordan det oversettes til at vi ikke takler uenighet må da være å se spøkelser på høylys dag.
  Jeg tør påstå at feminister er i mindretall i samfunnet, hvis vi ikke taklet at folk var uenige med oss eller være villige til å diskutere på en grei måte, ville det vært hardt å fungere (eller gå på jobb for den saks skyld).

Trackbacks for this post

 1. […] overstige den. Vi selv følte på dette og kjente mange andre kvinner som gjorde det samme. I et innlegg i Klasskampen oppfordret vi også andre damer til å gjøre det samme. Intensjonen var at vi ønsket flere […]

 2. […] døme er artikkelen Kvinnfolk i bukser og kvinnfolk i skjørt. Gjengen bak nettsida hadde  òg lesarinnlegg om kvinner, sosiale media og den politiskedebatten i Klassekampen, tirsdag 8. mars […]