Kommunevalg 2011: Kan kvinner tjene like mye som menn?

Det er sagt mye om viktigheten av økonomisk likestilling i mange blogger fra før (et raskt søk viser feks Anne Bitsch, Andreas Halse, Loveleen Brenna).

Siden det tross alt ikke er så fryktelig lenge til kommunevalget, vil jeg her gi litt ros og refs til kommuner på bakgrunn av inntektsforskjeller mellom kjønn i kommunen.

For oss som liker kvantitativt materiale, er SSB en god venn å ha. Nylig ble Indeks for kjønnslikestilling i kommunene publisert. Her er det mye materiale å boltre seg i. Dersom man er ekstra ivrig, kan man selv bearbeide data for å finne hvilke kommuner som har størst og minst inntekstforskjeller på bakgrunn av kjønn.

For å starte med hele landet: Her er inntekstforskjellene mellom kjønn kroner 143.700. Kanskje ikke så overraskende i herrenes favør.

Verstingene

På toppen av verstinglista troner Austevoll. Her tjener mennene i gjennomsnitt 286.800 kroner mer enn kvinnene. En gjennomsnittlig mann i denne kommunen tjener faktisk mer enn dobbelt så mye som en kvinne! Hordaland har også kapret niendeplass på listen representert ved Bømlo.

Kommunen med nest størst inntekstforskjell i landet er Sola. Sammen med Randaberg på tredje plass, Rennesøy på 5. og Stavanger på 10., kommer ikke akkurat Rogaland særlig godt ut på denne listen.Vestlandet bidrar ytterligere på verstinglista med Sandøy og Herøy fra Møre og Romsdal blandt topp ti.

Akershus har sneket inn to kommuner også, Bærum og Asker på henholdsvis 7. og 8. plass

Hele syv av de ti kommunene med størst inntektsforskjell i kroner er faktisk blandt de ti kommunene med høyest gjennomsnittinntekt. Men; det er altså ikke kvinnene  som får dette inn på kontoen.

Statistikk sier jo lite om hva som årsaken til disse forskjellene. Det er i hvertfall ganske klart at verstingkommunene ikke står nevneverdig langt til venstre politisk. Austevoll har ordfører fra Fremskrittspartiet. Av de øvrige på denne lista er syv ordfører fra Høyre, en fra Kristelig Folkeparti og en fra Arbeiderpartiet.

Kommuner med lavest inntekstforskjeller

Karasjok er er den kommunen i landet med lavest inntekstforskjell. Her skiller det kun kroner 600, dette i kvinnenes favør. I kommunen på 2. plass, Kautokeino, skiller det kroner 16.500, også dette i kvinnenes favør. Disse gjør at sammen med Lebesby, Tana, Nesseby og Vadsø, er Finnmark det fylket med desidert flest kommuner inne på topp-ti. Av andre nordlige kommuner har også Nesna (Nordland) og Salangen (Troms) lave inntekstforskjeller. Innlandskommunene Tolga (Hedemark) og Etnedal (Oppland) er også inne på topp ti.

Det hører også med til historien at av de topp-ti likestilte kommunene basert på inntekt, ligger fire av disse inne på bånn-13 når det gjelder gjennomsnittinntekt i kommunen. Så; det ser altså ut til at høy økonomisk likestilling er enklest der menn ikke tjener så bra? Menn kan altså (systematisk) tjene mye eller lite, men kvinner kan ikke tjene systematisk tjene mer enn menn?

Og kommunenes ledelse? Karasjok har ordfører fra Arbeiderpartiet, som også fire andrekommuner på topp ti-lista. Tre av kommunene har ordførere fra Senterpartiet, Samefolkets parti og en tverrpolitisk liste hver sin.

Om du vil ha mer?

Sjekk ut SSBs beregninger. De har laget en indeks på bakgrunn av andel barn i barnehage, kvinneandel i kommunestyret, utdanningsnivå og kjønnsbalasert utdanningsprogram, deltakelse i arbeidsstyrken, andel sysselsatte i deltid, kjønnsbalanse i næring, offentlig- og privat sektor og andel kvinnelige ledere.

Sett i forhold til listen med inntekstforskjeller, så indekslisten veldig annerledes. Likestilling er langt mer enn bare inntekt. Allikevel; for mange er egen inntekt viktigste vei til frihet og muligheter. Og da er det rart at inntektsforskjeller ikke i større grad blir vektlagt i SSBs undersøkelse.

Om forfatteren

Susanne

Susanne

Partipolitisk uavhengig byråkrat som innerst inne er rabiat radikaler. Er Østkant-patriot, og lar seg lett hisse opp i diskusjoner om forskjellene i Oslo. Blir irritert av mannsjåvinister, kjærringprat, smalltalk, broilere, folk som ikke er prinsippielle, og de som vi fortjener å ha det bedre fordi vi tilfeldigvis ble født i Norge eller i en rik familie. Altså: folk flest. Blir blid av å røyke, drikke vin, gå på ski, få skryt og å være sammen med gode venner. Kaster ofte bort tiden på meningsløse dataspill.

Visit Website

Comments are closed.