Dokumentar om kvinner og skilsmisse i Iran

Hvis du setter pris på gode dokumentarer anbefaler jeg Divorce Iranian Style, laget av et britisk filmcrew som har fått komme inn i en iransk skilsmisserettsal.

Filmen viser oss et tungvint, patriarkalsk system gjennom menneskelige historier, og du klarer ikke unngå å føle den frustrasjonen disse kvinnene opplever i møte med det iranske rettssystemet.  For eksempel i scenen hvor en kvinne som søker skilsmisse får beskjed om at filen hennes er forsvunnet og at hun må komme tilbake om 10 dager.

Jeg setter også pris på Kim Longinottos dokumentariske stil, hun holder seg i bakgrunnen og lar menneskene som blir portrettert få mest mulig fokus, samtidig som vi aner filmcrewets tilstedeværelse (blant annet når de blir adressert direkte, som om de også trenger å overbevises.). Stilen gjør at den fremstår utrolig ærlig, og den inneholder en del lange klipp som gir deg bedre oversikt over nyansene.

For de som skulle være så heldig å komme over flere dokumentarer laget av Kim Longinotto, så kjøp dem umiddelbart (for eksempel herfra). Divorce Iranian Style bestilte jeg selv fra et lite iransk filmdistribusjonsselskap i LA i 2003, men nå har de den på Platekompaniet.

Aller mest tilgjengelig er Divorce Iranian Style på Google Video

Om forfatteren

Ingvild

Ingvild

Bergenser som bor i Oslo. Jeg er interessert i teknologi, film og internett, i tillegg engasjeres jeg av eldreomsorg og internasjonal solidaritet. Jeg liker rufsete hunder, rødvin og (e)bøker man blir oppslukt av. Ypperlig på førstelinje IT-support (bytt browser) og trives med raske beslutninger.

Visit Website

Comments are closed.