Døde maktforhold

Jeg har jo allerede innrømmet det: Jeg elsker historier om vampyrer, enten det er film, bøker eller tv-serier. Jeg digget Buffy (hvem gjorde ikke det, forresten?) og var så heldig å bo med en som hadde hele Angel-serien på VHS da jeg var student (når man er filmstudent kalles det research). Heldigvis for meg er historier om vampyrer fremdeles populært, med Twilight og True Blood som de mest aktuelle TV-seriene i sjangeren. De står også som representanter for to ulike typer vampyrpopulærkultur: Twilight, sammen med serier som Vampire Diary, er ment for et yngre publikum og har en mer romantisk tilnærming mens True Blood, sammen med f.eks The Hollows, retter seg mot eldre lesere/seere og inneholder mer sex og vold.

Stalking som kjærlighetserklæring
Ser man på disse historiene i et kjønnsperspektiv finner man lett noe å kritisere. Du trenger ikke være stjernefeminist for å skjønne at den mannlige vampyren koblet mot den svake menneskekvinnen er en liten smule patriarkalsk.

I Twilight blir hele livet til Bella sentrert rundt det å være kjæresten til Edward. Før de blir sammen blir det fremstilt som romantisk og mystisk (og ikke ufattelig creepy) at han står og stirrer på henne når hun sover! Ikke bare det, han må også passe på den ukontrollerbare, ville seksualdriften hennes. Hun vil ha sex, men han er redd for å skade henne når hun fremdeles er menneske. Dette ordner seg forøvrig helt fint til slutt, men ikke før etter de er gift. Pussig, det der.

“It’s not my fault my fangs come out when I get turned on!”
Jeg har fått med meg flere som reagerer på vold mot kvinner (Sookie blir bl.a. voldtatt) i True Blood, men jeg mener at True Blood bare generelt er en voldelig serie. Du finner kvinner både som ofre, helter og skurker. Det er direkte paralleller mellom vampyrene som kommer ut i offentligheten og homofile som kommer ut av skapet (“God hates fangs”), noe som gjør den langt mindre kristenkonservativ enn Twilight, og vampyrene sin talsperson er kvinne.

Sookie viser seg å ikke være renraset menneske, selv om superkraften hennes er basert på en klassisk stereotypisk feminin egenskap, å lytte (hun hører hva folk tenker). Hun lar seg ikke pille på nesen av de ulike vampyrmennene som er interessert, og starter også vennskapet med Bill ved å redde ham fra vampyrblod-svartemarkedet. Selv om Sookie er jomfru i starten av serien viser ikke True Blood samme holdningen til kvinnelig seksualitet som i Twilight og det er også forhold mellom kvinnelige vampyrer og menneskemenn.

“Sookie doesn’t take kindly to people making decisions for her.”
Om ikke True Blood er en direkte feministisk serie inneholder den flere elementer som leker med de klassiske trekkene i vampyrhistorier. Det bidrar til å gjøre den betraktelig mer interessant enn Twilight. Du kan si hva du vil om patriarkalske strukturer, men de mangler ofte the element of surprise.

Hvis du allerede har sett True Blood men liker filmer som har kvinnelige monstre:

Om forfatteren

Ingvild

Ingvild

Bergenser som bor i Oslo. Jeg er interessert i teknologi, film og internett, i tillegg engasjeres jeg av eldreomsorg og internasjonal solidaritet. Jeg liker rufsete hunder, rødvin og (e)bøker man blir oppslukt av. Ypperlig på førstelinje IT-support (bytt browser) og trives med raske beslutninger.

Visit Website

12 Comments

 1. Rune 21/03/2011

  Å digge vampyrer er jo visstnok også forbundet med venstreorienterte synspunkter, siden vampyrer iallfall tradisjonelt er en parasittisk overklassegjeng (http://bit.ly/hoxxsv). Mulig denne generasjonen vampyrer har en annen profil.

 2. Ingvild Author

  Glimrende link! Lurer på hvor aliens kommer inn i denne teorien?

 3. Olivia
  Olivia 21/03/2011

  ga jeg opp Buffy for tidlig…? Er det så bra? Med på True Blood, men Buffy klarte aldri å fange meg.

 4. Ingvild Author

  Det er vel smak og behag som med alt annet. Men det overrasker meg jo litt at du ikke falt for “tøff jente kicker vampyrass”?

 5. Mina 21/03/2011

  Buffy er fantastisk så lenge man holder seg til de tre første sesongene. Trikset er å se nok til at du kommer inn i det, men så stoppe i tide :)

 6. Corny 24/03/2011

  Jeg har faktisk nettopp sett Buffy for første gang. Enig i at sesong 4 ikke er noen høydare, men den har noen av de beste enkeltepisodene. Og sesong 5-7 er kjempebra. Se den!
  Buffy er jo en av de seriene som virkelig leker med formatet til tider.

 7. Artig artikkel! Min 15 år gamle lillesøster har vært superopptatt av Twilight, og jeg gremmes over steinalder-kjønnsrollene i de filmene.

  Buffy er en fantastisk serie, jeg ble fan da jeg var 10! Sesong 4 er ikke den beste, det er den stuten Riley som ødelegger alt. Men det er først i de siste sesongene at Buffy blir en kompleks figur, en kvinnerolle jeg ikke har sett maken til i andre ungdomsserier. Hun strever med dyp sorg, trekkes mellom det gode og det mørke i seg, må ta ansvar for alle rundt seg og er helt alene med kreftene sine. Hun er The One, og det kan ingen være sammen med henne, hverken familien eller kjæresten. Sterkt! :) Jeg er glad jeg så opp til henne da jeg var 10, og ikke teite Bella.

  Edward vs. Buffy: http://www.youtube.com/watch?v=RZwM3GvaTRM

 8. Ingvild Author

  Veldig enig med deg angående Riley, Bianca! Hva tenkte de på?!

  Akkurat nå gleder jeg meg veldig veldig til neste sesong av True Blood som er rett rundt hjørnet. På trailerne virker det som at de tar seg mye friheter ift. bøkene, og da er det mer spennende for de har jeg jo lest :)

 9. Kanskje Buffy måtte ha en utrolig kjedelig kjæreste for å skjønne hvor kul hun egentlig var? Man hadde ikke trengt å ansette en skuespiller engang, en stor biff i militæruniform hadde vært nok!

  Så dette i dag: “Kvinner bruker «Twilight» som samlivsguide” – http://www.aftenposten.no/kul_und/article4159925.ece :)

 10. Ingvild Author

  Hoi, folk er litt crazy! Jeg koste meg med Twilight, jeg, men samlivsguide er nok det siste jeg ville brukt den som..

 11. Ingvild Author

  Apropo. Dette bildet har sirkulert litt på FB i det siste og understreker poenget om Buffy vs. Twilight

 12. http://www.youtube.com/watch?v=p91VTAFsBoc — True Blood, den perfekte gave til en hver bestemor XD